Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Frangipane

Grupy

Szukaj w grupach

 

Frangipane

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-12-30 20:26:29

Temat: Re: Frangipane
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 2003-12-30 at 13:32, Wladyslaw Los wrote:

> Do kremu frangipane potrzbne są makroniki, takie ciasteczka migdałowe.
> Mam nadzieję, że znajdziesz odpowiedni przepis, jeżeli nie możesz ich
> kupić. Może ktoś inny Ci go podeśle, bo mi się nie chce go wstukiwać.
> Można podobno zrobić ten krem używając tartych migdałów, wtedy ma
> intensywniejszy zapach, ale tu nie mam szczegółowego przepisu i nie
> wiem w jakiej proporcji oraz czy używać gorzkich czy raczej słodkich.
> Musiałabyś sama poeksperymentować.
> Poniższy przepis pochodzi z książki Paula Bocuse.

Wyglada interesujaca i z cala pewnoscia sprobuje - po nowym roku.
Co do makaronikow to widzialam je tylko w Kraju Baskow, zarowno w czesci
hiszpanskiej, jak i francuskiej. Tutaj jest cos, co sie nazywa
makaroniki, ale jest sklejone po 2 sztuki jakas masa. Przepis na
makaroniki jednak mam, wiec moge sama zrobic. Ewentualnie wlasnie z
migdalow mielonych.
Dzieki wielkie, dam znac jak wyszlo.

--
Kot <m...@p...onet.pl>

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-12-30 20:50:13

Temat: Re: Frangipane
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Kot napisał:

> Uch, a skad ja wezme gorzkie migdaly ???
>

Ze sklepu? ;)
Nie wiem, gdzie mieszkasz, ale bywają do dostania dla zdeterminowanych ;)
Tylko pamiętaj, by używać ich w śladowych niemal ilościach, bo zawierają
amygdalinę, która rozkładając się wytwarza kwas pruski. Są bardziej
aromatyczne od słodkich, dlatego się je dodaje. Ale jeśli ich nie
będziesz miała, też będzie dobre :) Tylko plizzz, nie dawaj olejków, bo
zepsujesz cały smak...

--
pa, BasiaBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-30 21:02:45

Temat: Re: Frangipane
Od: Evunia <h...@n...year.pl> szukaj wiadomości tego autora

Tue, 30 Dec 2003 21:50:13 +0100, na pl.rec.kuchnia, BasiaBjk napisał(a):

> Nie wiem, gdzie mieszkasz, ale bywają do dostania dla zdeterminowanych ;)

Mnie sie nie udało, a swego czasu dość gorliwie szukałam ;)

> Tylko pamiętaj, by używać ich w śladowych niemal ilościach

Szczegółów nie pamiętam, ale wg medycyny naturalnej dobrze jest zjadać
_jeden_ migdał gorzki dziennie, bo podobno świetnie działa na serce.
Jednak proszę, bez uprzedniego sprawdzenia tej informacji, nie opierać
ewentualnej "kuracji" na mojej wypowiedzi :)


--
Eva Sheers

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-30 21:28:15

Temat: Re: Frangipane
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Evunia napisał:

>>Nie wiem, gdzie mieszkasz, ale bywają do dostania dla zdeterminowanych ;)
>
>
> Mnie sie nie udało, a swego czasu dość gorliwie szukałam ;)

Wiesz, ja miałam przywiezione z Grecji, a inne u nas - kupiłam chyba ze
trzy kg (a może to było 5?) migdałów w Makro, w tej masie wśród
słodkich trafiały się i gorzkie, sporadycznie. I bawiłam się w Kopciuszka...

> Szczegółów nie pamiętam, ale wg medycyny naturalnej dobrze jest zjadać
> _jeden_ migdał gorzki dziennie, bo podobno świetnie działa na serce.
> Jednak proszę, bez uprzedniego sprawdzenia tej informacji, nie opierać
> ewentualnej "kuracji" na mojej wypowiedzi :)

Też obiło mi się o uszy cos podobnego, a może o oczy - w Internecie na
jakiejś stronie?
--
pa, BasiaBjk z poobijanymi oczami :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-31 07:38:23

Temat: Re: Frangipane
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 2003-12-30 at 21:50, BasiaBjk wrote:
> Użytkownik Kot napisał:
>
> > Uch, a skad ja wezme gorzkie migdaly ???
> >
>
> Ze sklepu? ;)

Ni mo....

> Nie wiem, gdzie mieszkasz, ale bywają do dostania dla zdeterminowanych ;)
> Tylko pamiętaj, by używać ich w śladowych niemal ilościach, bo zawierają
> amygdalinę, która rozkładając się wytwarza kwas pruski. Są bardziej
> aromatyczne od słodkich, dlatego się je dodaje. Ale jeśli ich nie
> będziesz miała, też będzie dobre :) Tylko plizzz, nie dawaj olejków, bo
> zepsujesz cały smak...

Co zawieraja to ja wiem, ale tak czy inaczej nigdzie nie widzialam - o
ile sie orientuje sa zakazane do sprzedazy (przynajmniej w Polsce).
Najwyzej bedzie bez ;) Dzieki za informacje

--
Kot <m...@p...onet.pl>

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-31 09:43:27

Temat: Re: Frangipane
Od: Evunia <h...@n...year.pl> szukaj wiadomości tego autora

Tue, 30 Dec 2003 22:28:15 +0100, na pl.rec.kuchnia, BasiaBjk napisał(a):

> Też obiło mi się o uszy cos podobnego, a może o oczy - w Internecie na
> jakiejś stronie?

Stanowczo nie. To było albo w prasie, albo w jakiejś książce z dziedziny
medycyny naturalnej, albo i tu i tu. Może nawet mam tę książkę w domu, ale
za wiele czasu musiałabym poświęcić teraz na szukanie.


--
Eva Sheers

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-31 09:53:34

Temat: Re: Frangipane
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Kot napisał:

> Co zawieraja to ja wiem, ale tak czy inaczej nigdzie nie widzialam - o
> ile sie orientuje sa zakazane do sprzedazy (przynajmniej w Polsce).

Nie wiem, dlaczego, jakoś mi się pokićkało, że nie mieszkasz w Polsce,
stąd ten pomysł, że może w sklepie kupisz... Kocie, coś chyba masz z
kotowaniem? ;)
--
pa, BasiaBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-31 10:39:51

Temat: Re: Frangipane
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

On Wed, 2003-12-31 at 10:53, BasiaBjk wrote:
> Użytkownik Kot napisał:
>
> > Co zawieraja to ja wiem, ale tak czy inaczej nigdzie nie widzialam - o
> > ile sie orientuje sa zakazane do sprzedazy (przynajmniej w Polsce).
>
> Nie wiem, dlaczego, jakoś mi się pokićkało, że nie mieszkasz w Polsce,
> stąd ten pomysł, że może w sklepie kupisz... Kocie, coś chyba masz z
> kotowaniem? ;)

Istotnie, nie w Polsce, ale tu tez nie widzialam. Ale jestem tu od
niedawna, wiec moze jeszcze znajde.

Co to kotowanie?

Kot niedomyslny

--
Kot <m...@p...onet.pl>

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-31 10:51:33

Temat: Re: Frangipane
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Kot napisał:

> Co to kotowanie?

Kocie kodowanie :)
--
pa, BasiaBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-31 11:13:13

Temat: Re: Frangipane
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

On Wed, 2003-12-31 at 11:51, BasiaBjk wrote:
> Użytkownik Kot napisał:
>
> > Co to kotowanie?
>
> Kocie kodowanie :)

Ach, teraz wszystko jasne ;)) Rzeczywiscie mam pewne problemy z
kodowaniem - musze ustawiac za kazdym uruchomieniem programu, a ze
jestem leniwa (jak to kot), to po prostu wole nie uzywac pliterek ;)

Kot i lody migdalowe, a jakze
--
Kot <m...@p...onet.pl>

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Strucla makowa - okres przydatności do spozycia;)
Jakie przekąski na Sylwestra??
Kapusta z fasolą - jak sie to robi?
Kuchnia/o trollu, dlugie i niezbyt ciekawe, jak sam troll
Błagam o rady

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »