Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jakie przekąski na Sylwestra??

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jakie przekąski na Sylwestra??

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-12-29 20:19:04

Temat: Jakie przekąski na Sylwestra??
Od: "Olcia" <d...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witajcie :)

Mam taki maly problem, gdyż zupelnie nei mam pomyslu na jakies male
przekaski na sylwestra. :( Nie musza byc duze ilosci ale musi byc jakies
urozmaicenie. I tu wlasnie jest moj problem... Co takiego wymyslic...? Mam
juz kulki serowe ziolowe jako dodatek do kanapek. Chcialabym zrobic jakies
koreczki ale nie bardzo wiem co sie do nich najbardziej nadaje :(

Będę wdzieczna za wszelkie rady i z gory serdecznie dziekuje :)

Pozdrawiam i smacznego sylwestra i duuuuzo powodzenia w Nowym Roku :))

Olcia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-12-29 20:50:12

Temat: Re: Jakie przekąski na Sylwestra??
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora

Olcia wrote:
>
> Witajcie :)
>
> Mam taki maly problem, gdyż zupelnie nei mam pomyslu na jakies male
> przekaski na sylwestra. :( Nie musza byc duze ilosci ale musi byc jakies
> urozmaicenie. I tu wlasnie jest moj problem... Co takiego wymyslic...? Mam
> juz kulki serowe ziolowe jako dodatek do kanapek. Chcialabym zrobic jakies
> koreczki ale nie bardzo wiem co sie do nich najbardziej nadaje :(
>
> Będę wdzieczna za wszelkie rady i z gory serdecznie dziekuje :)
>
> Pozdrawiam i smacznego sylwestra i duuuuzo powodzenia w Nowym Roku :))


Jesli chesz podac cos egzotycznego, to proponuje koreczki w stylu sashimi:

12 koreczkow Sashimi

12 wykalaczek
ladny talerz, najlepiej ciemnego koloru
maly talerzyk na zuzyte wykalaczki

24 kawalki obranego i wypestkowanego ogorka pokrojone w kwadraty o
wielkosci 2 cm i grubosci 0.5 cm
12 kawalkow surowej ryby morskiej, np. lososia, tunczyka, makreli, lub
pieczonego wegorza pokrojonej w kwadraty o wielkosci 2 cm i grubosci 1
cm - okolo 250 gr filetu

Marynata do ogorkow:
120 ml octu ryzowego lub 60 ml octu winnego + 60 ml wody
2 lyzki cukru

Sos do maczania
60 ml sosu sojowego
60 ml octu ryzowego (lub jak wyzej)
60 ml cieplej wody
1 lyzka cukru
2 zielone lodygi cebulki dymki pokrojone w 0.5 cm krazki

Umiescic pokrojone ogorki w malym naczyniu. W malym garnku lub w
mikrofalowce doprowadzic ocet i cukier do wrzenia. Zalac ogorki goracym
plynem, wymieszac i zostawic na 10 minut.

Zrobic sos do maczania przez wymieszanie wszystkich skladnikow sosu.
Odsaczyc ogorki i ulozyc polowe na desce.

Zlozyc trzywarstwowe koreczki, kladac ogorek na dno, potem rybe, i znow
ogorek, szpikowac wykalaczkami. Podac na tacy razem z sosem do maczania
i talerzykiem na zuzyte wykalaczki.

Mozna pokroic jedna lodyge cebulki dymki wzdluz w waskie paski, jakby
slomiana spodnice, i zanurzyc te pokrojona lodyge w wodzie z lodem. Te
cienko pokrojone paski natychmiast zaczna sie zwijac, tworzac ciekawy
ksztalt. Mozna te zwinieta lodyge dodac jako ozdobe do miseczki, w
ktorej podaje sie sos do maczania.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-29 22:09:56

Temat: Re: Jakie przekąski na Sylwestra??
Od: "Marta" <k...@i...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Olcia" <d...@t...pl> napisał w wiadomości
news:bsq28f$je8$1@atlantis.news.tpi.pl...
>Mam
> juz kulki serowe ziolowe jako dodatek do kanapek.

A moglabys podac przepis na te kulki serowo ziolowe ? Brzmi smakowicie.

Pozdrawiam
Marta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kapusta z fasolą - jak sie to robi?
Kuchnia/o trollu, dlugie i niezbyt ciekawe, jak sam troll
Błagam o rady
KUCHNIA GALICYJSKA - ktos slyszal moze ???
przekąski na sylwestrowy wieczór bez niektórych składników

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »