| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-12-29 20:19:04
Temat: Jakie przekąski na Sylwestra??Witajcie :)
Mam taki maly problem, gdyż zupelnie nei mam pomyslu na jakies male
przekaski na sylwestra. :( Nie musza byc duze ilosci ale musi byc jakies
urozmaicenie. I tu wlasnie jest moj problem... Co takiego wymyslic...? Mam
juz kulki serowe ziolowe jako dodatek do kanapek. Chcialabym zrobic jakies
koreczki ale nie bardzo wiem co sie do nich najbardziej nadaje :(
Będę wdzieczna za wszelkie rady i z gory serdecznie dziekuje :)
Pozdrawiam i smacznego sylwestra i duuuuzo powodzenia w Nowym Roku :))
Olcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-12-29 20:50:12
Temat: Re: Jakie przekąski na Sylwestra??Olcia wrote:
>
> Witajcie :)
>
> Mam taki maly problem, gdyż zupelnie nei mam pomyslu na jakies male
> przekaski na sylwestra. :( Nie musza byc duze ilosci ale musi byc jakies
> urozmaicenie. I tu wlasnie jest moj problem... Co takiego wymyslic...? Mam
> juz kulki serowe ziolowe jako dodatek do kanapek. Chcialabym zrobic jakies
> koreczki ale nie bardzo wiem co sie do nich najbardziej nadaje :(
>
> Będę wdzieczna za wszelkie rady i z gory serdecznie dziekuje :)
>
> Pozdrawiam i smacznego sylwestra i duuuuzo powodzenia w Nowym Roku :))
Jesli chesz podac cos egzotycznego, to proponuje koreczki w stylu sashimi:
12 koreczkow Sashimi
12 wykalaczek
ladny talerz, najlepiej ciemnego koloru
maly talerzyk na zuzyte wykalaczki
24 kawalki obranego i wypestkowanego ogorka pokrojone w kwadraty o
wielkosci 2 cm i grubosci 0.5 cm
12 kawalkow surowej ryby morskiej, np. lososia, tunczyka, makreli, lub
pieczonego wegorza pokrojonej w kwadraty o wielkosci 2 cm i grubosci 1
cm - okolo 250 gr filetu
Marynata do ogorkow:
120 ml octu ryzowego lub 60 ml octu winnego + 60 ml wody
2 lyzki cukru
Sos do maczania
60 ml sosu sojowego
60 ml octu ryzowego (lub jak wyzej)
60 ml cieplej wody
1 lyzka cukru
2 zielone lodygi cebulki dymki pokrojone w 0.5 cm krazki
Umiescic pokrojone ogorki w malym naczyniu. W malym garnku lub w
mikrofalowce doprowadzic ocet i cukier do wrzenia. Zalac ogorki goracym
plynem, wymieszac i zostawic na 10 minut.
Zrobic sos do maczania przez wymieszanie wszystkich skladnikow sosu.
Odsaczyc ogorki i ulozyc polowe na desce.
Zlozyc trzywarstwowe koreczki, kladac ogorek na dno, potem rybe, i znow
ogorek, szpikowac wykalaczkami. Podac na tacy razem z sosem do maczania
i talerzykiem na zuzyte wykalaczki.
Mozna pokroic jedna lodyge cebulki dymki wzdluz w waskie paski, jakby
slomiana spodnice, i zanurzyc te pokrojona lodyge w wodzie z lodem. Te
cienko pokrojone paski natychmiast zaczna sie zwijac, tworzac ciekawy
ksztalt. Mozna te zwinieta lodyge dodac jako ozdobe do miseczki, w
ktorej podaje sie sos do maczania.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-29 22:09:56
Temat: Re: Jakie przekąski na Sylwestra??
Użytkownik "Olcia" <d...@t...pl> napisał w wiadomości
news:bsq28f$je8$1@atlantis.news.tpi.pl...
>Mam
> juz kulki serowe ziolowe jako dodatek do kanapek.
A moglabys podac przepis na te kulki serowo ziolowe ? Brzmi smakowicie.
Pozdrawiam
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |