Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!lub
lin.pl!uw.edu.pl!newsgate.cistron.nl!news.cambrium.nl!news.cambrium.nl!news.cam
brium.nl!ecngs!feeder.ecngs.de!38.119.100.83.MISMATCH!news-out1.nntp.be!propaga
tor2-sterling!in.nntp.be!news-in.nuthinbutnews.com!cyclone1.gnilink.net!peer01.
cox.net!peer02.cox.net!cox.net!pd7cy1no!shaw.ca!sn-xit-03!sn-xit-04!sn-xit-01!s
n-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jakie przekąski na Sylwestra??
Date: Mon, 29 Dec 2003 12:50:12 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <3...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <bsq28f$je8$1@atlantis.news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 57
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:184709
Ukryj nagłówki
Olcia wrote:
>
> Witajcie :)
>
> Mam taki maly problem, gdyż zupelnie nei mam pomyslu na jakies male
> przekaski na sylwestra. :( Nie musza byc duze ilosci ale musi byc jakies
> urozmaicenie. I tu wlasnie jest moj problem... Co takiego wymyslic...? Mam
> juz kulki serowe ziolowe jako dodatek do kanapek. Chcialabym zrobic jakies
> koreczki ale nie bardzo wiem co sie do nich najbardziej nadaje :(
>
> Będę wdzieczna za wszelkie rady i z gory serdecznie dziekuje :)
>
> Pozdrawiam i smacznego sylwestra i duuuuzo powodzenia w Nowym Roku :))
Jesli chesz podac cos egzotycznego, to proponuje koreczki w stylu sashimi:
12 koreczkow Sashimi
12 wykalaczek
ladny talerz, najlepiej ciemnego koloru
maly talerzyk na zuzyte wykalaczki
24 kawalki obranego i wypestkowanego ogorka pokrojone w kwadraty o
wielkosci 2 cm i grubosci 0.5 cm
12 kawalkow surowej ryby morskiej, np. lososia, tunczyka, makreli, lub
pieczonego wegorza pokrojonej w kwadraty o wielkosci 2 cm i grubosci 1
cm - okolo 250 gr filetu
Marynata do ogorkow:
120 ml octu ryzowego lub 60 ml octu winnego + 60 ml wody
2 lyzki cukru
Sos do maczania
60 ml sosu sojowego
60 ml octu ryzowego (lub jak wyzej)
60 ml cieplej wody
1 lyzka cukru
2 zielone lodygi cebulki dymki pokrojone w 0.5 cm krazki
Umiescic pokrojone ogorki w malym naczyniu. W malym garnku lub w
mikrofalowce doprowadzic ocet i cukier do wrzenia. Zalac ogorki goracym
plynem, wymieszac i zostawic na 10 minut.
Zrobic sos do maczania przez wymieszanie wszystkich skladnikow sosu.
Odsaczyc ogorki i ulozyc polowe na desce.
Zlozyc trzywarstwowe koreczki, kladac ogorek na dno, potem rybe, i znow
ogorek, szpikowac wykalaczkami. Podac na tacy razem z sosem do maczania
i talerzykiem na zuzyte wykalaczki.
Mozna pokroic jedna lodyge cebulki dymki wzdluz w waskie paski, jakby
slomiana spodnice, i zanurzyc te pokrojona lodyge w wodzie z lodem. Te
cienko pokrojone paski natychmiast zaczna sie zwijac, tworzac ciekawy
ksztalt. Mozna te zwinieta lodyge dodac jako ozdobe do miseczki, w
ktorej podaje sie sos do maczania.
Magdalena Bassett
|