| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-09 19:50:13
Temat: Fw: przepis na sernik wiedeński
----- Original Message -----
From: "Monika" <m...@w...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Friday, January 10, 2003 2:36 AM
Subject: przepis na sernik wiedeński
> pilnie potrzebuję sprawdzony przepis na sernik wiedeński
>
> Witam serdecznie i podaję przepis niestety nie sprawdzany przeze mnie- jak
dotychczas z braku czasu, a polecany przez p. Renatę Mauer w jednym z
magazynów "Rzeczpospolitej". Oto on:
1 kg sera twarogowego tłustego,
8 jajek,
25 dag masła,
50 dag cukru pudru,
2 łyżki kaszy manny,
3 łyżki mąki pszennej,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
cukier waniliowy,
aromat migdałowy lub pomarańczowy,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
rodzynki, skórka pomarańczowa.
Masło ucieramy, dodajemy oba cukry, po jednym żółtku, aromat. Ucierając
nadal, dodajemy po trochu zmielony twaróg. Teraz dodajemy kaszę mannę, mąkę
pszenną i ziemniaczaną i mieszamy zproszkiem do pieczenia. Ubijamy białka ze
szczyptą soli na sztywno, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy,
Umyte rodzynki i pokrojoną skórkę pom. obtaczamy lekko w mące i dodajemy do
masy. Dużą tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką, wkładamy
masę serową. Pieczemy w średnio gorącym piekarniku około godziny. Po
upieczeniu pokrywamy ciasto ugotowaną polewą.
Jeśli skorzystasz z przepisu podziel się proszę spostrzeżeniami o efekcie
końcowym. Pozdrawiam. Katarzyna.
>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |