Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Garnki ze stali vs plamy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Garnki ze stali vs plamy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 4


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-12-10 12:22:40

Temat: Garnki ze stali vs plamy
Od: lytnew <l...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Witam

Mam pytanie do użytkowników garnków ze stali nierdzewnej, głównie tych
droższych. Czy to normalne, że już po pierwszym gotowaniu pojawiają się
małe plamki? Czym to jest spowodowane i czy będzie ich coraz więcej, i
czy to groźne?

Z góry dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam
lytnew

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-12-10 16:17:43

Temat: Re: Garnki ze stali vs plamy
Od: "ikselka" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


lytnew napisał(a):
> droższych. Czy to normalne, że już po pierwszym gotowaniu pojawiają się
> małe plamki? Czym to jest spowodowane i czy będzie ich coraz więcej, i
> czy to groźne?
Trudno powiedzieć. Na moich "tescomach" nie pojawia się nic... Może
gotowałes wodę (twardą) w małej ilości i coś się osadziło?
Spróbuj usunąc plamki delikatnym środkiem do szorowania. Sądzę,
że nic złego jednak się nie dzieje - może przegrzałeś dno garnka.
Producenci piszą nieraz w instrukcjach obsługi garnków :-)))))
żeby ich nie przegrzewać, tj. nie nagrzewać pustych, a w razie
pojawienia się przebarwień - nie są one niczym złym i nie
wpływają na właściwości użytkowe.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-12-10 16:41:24

Temat: Re: Garnki ze stali vs plamy
Od: lytnew <l...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

ikselka napisał(a):
> gotowałes wodę (twardą) w małej ilości i coś się osadziło?
> Spróbuj usunąc plamki delikatnym środkiem do szorowania. Sądzę,
> że nic złego jednak się nie dzieje - może przegrzałeś dno garnka.

Od przegrzania robią się charakterystyczne "tęczowe mazaje". Osad chyba
też to nie jest. Małe plamki u mnie to być może korozja spowodowana
przez sól...

Pozdrawiam
lytnew

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-12-10 16:59:29

Temat: Re: Garnki ze stali vs plamy
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"ikselka" <i...@w...pl> wrote in message
news:1165767463.691467.39060@80g2000cwy.googlegroups
.com...

lytnew napisał(a):
> droższych. Czy to normalne, że już po pierwszym gotowaniu pojawiają się
> małe plamki? Czym to jest spowodowane i czy będzie ich coraz więcej, i
> czy to groźne?
Trudno powiedzieć. Na moich "tescomach" nie pojawia się nic... Może
gotowałes wodę (twardą) w małej ilości i coś się osadziło?
Spróbuj usunąc plamki delikatnym środkiem do szorowania. Sądzę,
że nic złego jednak się nie dzieje - może przegrzałeś dno garnka.
Producenci piszą nieraz w instrukcjach obsługi garnków :-)))))
żeby ich nie przegrzewać, tj. nie nagrzewać pustych, a w razie
pojawienia się przebarwień - nie są one niczym złym i nie
wpływają na właściwości użytkowe.

Wystarcza gąbka do szorowania z płynem, jej ścierna strona usuwa te plamy.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

SADLO CZY SAŁO
Mielone grzyby do sosu
Słonina na Ukrainie
tunczyk, losos - bez smazenia
KOMPOT KOZACKI

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »