| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-12-10 12:22:40
Temat: Garnki ze stali vs plamyWitam
Mam pytanie do użytkowników garnków ze stali nierdzewnej, głównie tych
droższych. Czy to normalne, że już po pierwszym gotowaniu pojawiają się
małe plamki? Czym to jest spowodowane i czy będzie ich coraz więcej, i
czy to groźne?
Z góry dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam
lytnew
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-12-10 16:17:43
Temat: Re: Garnki ze stali vs plamy
lytnew napisał(a):
> droższych. Czy to normalne, że już po pierwszym gotowaniu pojawiają się
> małe plamki? Czym to jest spowodowane i czy będzie ich coraz więcej, i
> czy to groźne?
Trudno powiedzieć. Na moich "tescomach" nie pojawia się nic... Może
gotowałes wodę (twardą) w małej ilości i coś się osadziło?
Spróbuj usunąc plamki delikatnym środkiem do szorowania. Sądzę,
że nic złego jednak się nie dzieje - może przegrzałeś dno garnka.
Producenci piszą nieraz w instrukcjach obsługi garnków :-)))))
żeby ich nie przegrzewać, tj. nie nagrzewać pustych, a w razie
pojawienia się przebarwień - nie są one niczym złym i nie
wpływają na właściwości użytkowe.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-12-10 16:41:24
Temat: Re: Garnki ze stali vs plamyikselka napisał(a):
> gotowałes wodę (twardą) w małej ilości i coś się osadziło?
> Spróbuj usunąc plamki delikatnym środkiem do szorowania. Sądzę,
> że nic złego jednak się nie dzieje - może przegrzałeś dno garnka.
Od przegrzania robią się charakterystyczne "tęczowe mazaje". Osad chyba
też to nie jest. Małe plamki u mnie to być może korozja spowodowana
przez sól...
Pozdrawiam
lytnew
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-12-10 16:59:29
Temat: Re: Garnki ze stali vs plamy
"ikselka" <i...@w...pl> wrote in message
news:1165767463.691467.39060@80g2000cwy.googlegroups
.com...
lytnew napisał(a):
> droższych. Czy to normalne, że już po pierwszym gotowaniu pojawiają się
> małe plamki? Czym to jest spowodowane i czy będzie ich coraz więcej, i
> czy to groźne?
Trudno powiedzieć. Na moich "tescomach" nie pojawia się nic... Może
gotowałes wodę (twardą) w małej ilości i coś się osadziło?
Spróbuj usunąc plamki delikatnym środkiem do szorowania. Sądzę,
że nic złego jednak się nie dzieje - może przegrzałeś dno garnka.
Producenci piszą nieraz w instrukcjach obsługi garnków :-)))))
żeby ich nie przegrzewać, tj. nie nagrzewać pustych, a w razie
pojawienia się przebarwień - nie są one niczym złym i nie
wpływają na właściwości użytkowe.
Wystarcza gąbka do szorowania z płynem, jej ścierna strona usuwa te plamy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |