| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-11-01 14:39:05
Temat: GofryKtos kiedys ( dawno temu ) prosil o przepis na zawsze udajace sie gofry. Mam
taki:
Na ok. 16 - 20 gofrow:
300 g "selfrising" maki
1/2 l mleka
75 g cukru
100 g masla
2 jajka
sol
Make wsypac do miski; zrobic w mace dolek. Do tego doleczka wsypac szczypte
soli, cukier, stopione maslo i jajka. Po trochu dolewac mleko i mieszac
mikserem do powstania jednolitej masy. Odstawic na ok. 1 godz., a potem
smazyc!
Jest to naprawde dobre ciasto. Goferki ladnie rosna, nawet nie trzeba
odwracac gofrownicy i nie oklapuja po usmazeniu. Pycha!
P.S. Jesli sie nie ma "selfrising" maki ( zawiera ona juz proszek do piecz.
itp.), to nalezy dodac proszku do pieczenia. Niestety, nie wiem dokladnie
ile go wtedy potrzeba.
Smacznego.
Pozdr.,
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-11-02 08:40:04
Temat: Re: Gofrybez proszku do pieczenia?
Krzysiek
Użytkownik Danka <j...@z...nl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3a002b10$0$1...@n...zeelandnet.nl...
> Ktos kiedys ( dawno temu ) prosil o przepis na zawsze udajace sie gofry.
Mam
> taki:
> Na ok. 16 - 20 gofrow:
>
> 300 g "selfrising" maki
> 1/2 l mleka
> 75 g cukru
> 100 g masla
> 2 jajka
> sol
>
> Make wsypac do miski; zrobic w mace dolek. Do tego doleczka wsypac
szczypte
> soli, cukier, stopione maslo i jajka. Po trochu dolewac mleko i mieszac
> mikserem do powstania jednolitej masy. Odstawic na ok. 1 godz., a potem
> smazyc!
> Jest to naprawde dobre ciasto. Goferki ladnie rosna, nawet nie trzeba
> odwracac gofrownicy i nie oklapuja po usmazeniu. Pycha!
>
> P.S. Jesli sie nie ma "selfrising" maki ( zawiera ona juz proszek do
piecz.
> itp.), to nalezy dodac proszku do pieczenia. Niestety, nie wiem dokladnie
> ile go wtedy potrzeba.
> Smacznego.
> Pozdr.,
> Danka
>
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-02 09:14:12
Temat: Re: Gofry
bez proszku do pieczenia?
Krzysiek
No, przecież było, że chodzi o "selfrising" mąkę, czyli taką już z
proszkiem.
Anka
Użytkownik Danka <j...@z...nl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3a002b10$0$1...@n...zeelandnet.nl...
> Ktos kiedys ( dawno temu ) prosil o przepis na zawsze udajace sie gofry.
Mam
> taki:
> Na ok. 16 - 20 gofrow:
>
> 300 g "selfrising" maki
> 1/2 l mleka
> 75 g cukru
> 100 g masla
> 2 jajka
> sol
>
> Make wsypac do miski; zrobic w mace dolek. Do tego doleczka wsypac
szczypte
> soli, cukier, stopione maslo i jajka. Po trochu dolewac mleko i mieszac
> mikserem do powstania jednolitej masy. Odstawic na ok. 1 godz., a potem
> smazyc!
> Jest to naprawde dobre ciasto. Goferki ladnie rosna, nawet nie trzeba
> odwracac gofrownicy i nie oklapuja po usmazeniu. Pycha!
>
> P.S. Jesli sie nie ma "selfrising" maki ( zawiera ona juz proszek do
piecz.
> itp.), to nalezy dodac proszku do pieczenia. Niestety, nie wiem dokladnie
> ile go wtedy potrzeba.
> Smacznego.
> Pozdr.,
> Danka
>
>
>
>
--
Archiwum grupy dyskusyjnej pl.rec.kuchnia
http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-02 10:20:03
Temat: Re: GofryNo wlasnie. "Selfrising", tylko nie wiem czy w Polsce taka jest.
Pozdr.,
Danka
"Anna Pawłowska-Pojawa" <A...@p...com.pl> schreef in bericht
news:003801c044ad$595445e0$9add75c3@pap.com.pl...
>
> bez proszku do pieczenia?
>
> Krzysiek
>
> No, przecież było, że chodzi o "selfrising" mąkę, czyli taką już z
> proszkiem.
> Anka
>
>
P.S. Jesli sie nie ma "selfrising" maki ( zawiera ona juz proszek do
> piecz. itp.), to nalezy dodac proszku do pieczenia. Niestety, nie wiem
dokladnie
> > ile go wtedy potrzeba.
> > Smacznego.
> > Pozdr.,
> > Danka
> >
> >
> >
> >
>
>
>
>
> --
> Archiwum grupy dyskusyjnej pl.rec.kuchnia
> http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |