| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-07-20 18:37:57
Temat: GolonkaPoszukuję jakiegoś ciekawego przepisu na golonkę. Z góry dziekuję
Stanisław Cieślak
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-07-20 23:53:13
Temat: Re: Golonkamam jeden ? prawie po bawarsku - chcesz ?
--
ostry
Stanisław Cieślak napisał(a) w wiadomości:
<9GHd5.26256$pD2.540799@news.tpnet.pl>...
>Poszukuję jakiegoś ciekawego przepisu na golonkę. Z góry dziekuję
>Stanisław Cieślak
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-21 08:41:48
Temat: Re: Golonka
ostry napisał(a) w wiadomości: <8l83d8$6c6$1@flis.man.torun.pl>...
>mam jeden ? prawie po bawarsku - chcesz ?
ja bym chciał...
Jarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-21 11:29:59
Temat: Odp: GolonkaOczywiście!
Stanisław Cieślak
Użytkownik ostry <o...@e...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych nap
isał:8l83d8$6c6$...@f...man.torun.pl...
> mam jeden ? prawie po bawarsku - chcesz ?
>
>
> --
> ostry
> Stanisław Cieślak napisał(a) w wiadomości:
> <9GHd5.26256$pD2.540799@news.tpnet.pl>...
> >Poszukuję jakiegoś ciekawego przepisu na golonkę. Z góry dziekuję
> >Stanisław Cieślak
> >
> >
>
>
>
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-24 21:38:15
Temat: Re: GolonkaJest w odpowiedzi na post golonka ponownie :)
Ja tak wogle ;) to wiem, że pobawarsku jest piczona w cebuli i piwie, ale
jak znam życie i kucharzy to każdy ma swój przepis :)
Moę wam podać mój :)
--
ostry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-24 23:23:46
Temat: Re: Golonka
ostry <o...@e...com.pl> wrote in message
news:8lid0m$ls9$1@flis.man.torun.pl...
> Jest w odpowiedzi na post golonka ponownie :)
> Ja tak wogle ;) to wiem, że pobawarsku jest piczona w cebuli i piwie, ale
> jak znam życie i kucharzy to każdy ma swój przepis :)
> Moę wam podać mój :)
>
> --
> ostry
Ta piczona golonka brzmi troche, powiedzial bym, dwuznacznie.... Czy napewno
mowa tu o swinskiej golonce ?
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-08-01 13:14:08
Temat: Re: Golonka
Przeczytałam cztery obietnice przepisu i ani jednego nie ma....
Buuuu... Margola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-08-01 13:17:34
Temat: Re: Golonka
> Przeczytałam cztery obietnice przepisu i ani jednego nie ma....
>
Jest w odpowiedzi na post: golonka ponownie
--
Wysoka jakość, niskie ceny - http://rubikon.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-08-02 06:44:44
Temat: Re: GolonkaCytuje tekst postu z przepisem, na zyczenie wyslane na priva. Jest to
przepis ostrego umieszczony w poscie z tematem Golonka ponownie.Ulka
Już kiedyś pisałem, ale niech tam :) - nie każę Ci spadać na archiwum
bo nie
chodzi :)
W zależności od ilości osób kupujemy po jednej golonce z kością na
twarz -
jeśli sami faceci to pow 1 kg sztuak, jeśli dla kobiet to ok. 70 dag
:)
Do tego potrzbna będzie brytfanna, pół litra piwa, ok. kilograma
kapusty
kiszonej, średnio kwaśnej, kilka śliwek suszonych, parę suszonych
grzybków,
poza tym standardowo, sól i pieprz oraz ziele ang. pieprz ziar. czar
?:) i
liście laurowe zwane bobkowymi. Grzybki zaparzamy, po wsytudzeniu
kroimy na
kawałki, wywar zostawiamy, śliwki kroimy na kwałki, jeśli kapusta jest
bez
marchewki dobrze byłoby utzrć ze dwie dorodne, no i jeszcze odrobina
kminku
:)
Golonkę obsmażamy na ostrym ogniu ( oczywiście w tłuszczu :),
zdejmujemy
zpatelni i wystudzamy ( pzrepis czasochłonny ale wiecie jak to jest -
no
payn no fun - lub jak mówią narciarze ekstremalni do or die :)))).
Następnie lasujemy - dla niewtajemniczony "uwalniamy z kości" golonkę,
zwijamy ją ( taka jakby rolada - BTW można ten środek roladki czymś
wysmarować lub faszerować - czemu nie?:) - jak jak pamiętam
wysmarowałem
musztardą ). Po zwinięciu spinamy szpikulcami lub zwijamy nićmi
spożywczymi - to nie znaczy takimi, które można jeść :) - poczym
ponownie
pogrzewamy tłuszczyk na patelni ( zdecydowanie swojski smalec lub
tłuszcz
wytopiony z wędzonego boczku :), smażymy na tym tłuszczu golonkę ( a
będąc
dosłownym roladkę naszą :), po ostrym przesmażeniu podlewamy piwem,
wyjmujemy mięcho nasze powszednie, wrzucamy grzybki, śliwki i marchew,
wlewamy resztę piwa o ile jeszcze jakaś reszta została :),
zagotowujemy
i
wyłączamy gaz ( prąd ?:).
Do brytfanki na dno wykładamy równą warstwę kapusty, zalewamy ją
"sosem"
piwnym z patelni, wkłdamy koszyczek z zielem ang., piprzem czar ziar
oraz
liściem bobkowym, dodajemy kminku, układamy na tym golonki, delikatnie
je
solimy i pieprzymy. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika ( ok. 250
st.
),
co jakiś czas dolewamy ubytek płynu ( wg. uznania ). Jak już ocenisz,
że
goloneczkja będzie ok. za 30 min. to wody dolej tylae aby cała został
wchłonięta lub wyparowana.
W ten sposób mamy golonkę + przystawkę ( kapusta kiszona ) - można
jeszcze
do tego podać ziemniaczki ale po co się opychać ?:)
Ja moej piekłem ok 6 h. :))) jak kolega szedł do mnie na kolecje (
cały
dzień nic nie jadł z nastawieniem :) to powiedział, że nawet gdyby nie
wiedział gdzie mieszkam ( 7 piętro ) to od parteru prowadził go zapach
:)))))))))
ostry
--
25MB e-mail, 10MB WWW, PHP, Perl, SSI - WEB Pack - http://rubikon.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |