Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!orion.cst.tpsa.pl!news.webcorp.com.pl!not-for-mail
From: Ulka <u...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Golonka
Date: Wed, 02 Aug 2000 08:44:44 +0200
Organization: Serwis RUBIKON - http://www.rubikon.pl
Lines: 77
Message-ID: <3...@p...onet.pl>
References: <9GHd5.26256$pD2.540799@news.tpnet.pl> <8l83d8$6c6$1@flis.man.torun.pl>
<XuWd5.29390$pD2.600051@news.tpnet.pl> <8lid0m$ls9$1@flis.man.torun.pl>
<8limp6$2l6u$1@newssvr05-en0.news.prodigy.com>
<A2Ah5.2942$ct3.74097@news.tpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.116.39.251
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: aquarius.webcorp.com.pl 965198698 10361 195.116.39.251 (2 Aug 2000 06:44:58
GMT)
X-Complaints-To: u...@w...com.pl
NNTP-Posting-Date: 2 Aug 2000 06:44:58 GMT
X-Mailer: Mozilla 4.7 [en] (Win98; I)
X-Accept-Language: en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:32118
Ukryj nagłówki
Cytuje tekst postu z przepisem, na zyczenie wyslane na priva. Jest to
przepis ostrego umieszczony w poscie z tematem Golonka ponownie.Ulka
Już kiedyś pisałem, ale niech tam :) - nie każę Ci spadać na archiwum
bo nie
chodzi :)
W zależności od ilości osób kupujemy po jednej golonce z kością na
twarz -
jeśli sami faceci to pow 1 kg sztuak, jeśli dla kobiet to ok. 70 dag
:)
Do tego potrzbna będzie brytfanna, pół litra piwa, ok. kilograma
kapusty
kiszonej, średnio kwaśnej, kilka śliwek suszonych, parę suszonych
grzybków,
poza tym standardowo, sól i pieprz oraz ziele ang. pieprz ziar. czar
?:) i
liście laurowe zwane bobkowymi. Grzybki zaparzamy, po wsytudzeniu
kroimy na
kawałki, wywar zostawiamy, śliwki kroimy na kwałki, jeśli kapusta jest
bez
marchewki dobrze byłoby utzrć ze dwie dorodne, no i jeszcze odrobina
kminku
:)
Golonkę obsmażamy na ostrym ogniu ( oczywiście w tłuszczu :),
zdejmujemy
zpatelni i wystudzamy ( pzrepis czasochłonny ale wiecie jak to jest -
no
payn no fun - lub jak mówią narciarze ekstremalni do or die :)))).
Następnie lasujemy - dla niewtajemniczony "uwalniamy z kości" golonkę,
zwijamy ją ( taka jakby rolada - BTW można ten środek roladki czymś
wysmarować lub faszerować - czemu nie?:) - jak jak pamiętam
wysmarowałem
musztardą ). Po zwinięciu spinamy szpikulcami lub zwijamy nićmi
spożywczymi - to nie znaczy takimi, które można jeść :) - poczym
ponownie
pogrzewamy tłuszczyk na patelni ( zdecydowanie swojski smalec lub
tłuszcz
wytopiony z wędzonego boczku :), smażymy na tym tłuszczu golonkę ( a
będąc
dosłownym roladkę naszą :), po ostrym przesmażeniu podlewamy piwem,
wyjmujemy mięcho nasze powszednie, wrzucamy grzybki, śliwki i marchew,
wlewamy resztę piwa o ile jeszcze jakaś reszta została :),
zagotowujemy
i
wyłączamy gaz ( prąd ?:).
Do brytfanki na dno wykładamy równą warstwę kapusty, zalewamy ją
"sosem"
piwnym z patelni, wkłdamy koszyczek z zielem ang., piprzem czar ziar
oraz
liściem bobkowym, dodajemy kminku, układamy na tym golonki, delikatnie
je
solimy i pieprzymy. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika ( ok. 250
st.
),
co jakiś czas dolewamy ubytek płynu ( wg. uznania ). Jak już ocenisz,
że
goloneczkja będzie ok. za 30 min. to wody dolej tylae aby cała został
wchłonięta lub wyparowana.
W ten sposób mamy golonkę + przystawkę ( kapusta kiszona ) - można
jeszcze
do tego podać ziemniaczki ale po co się opychać ?:)
Ja moej piekłem ok 6 h. :))) jak kolega szedł do mnie na kolecje (
cały
dzień nic nie jadł z nastawieniem :) to powiedział, że nawet gdyby nie
wiedział gdzie mieszkam ( 7 piętro ) to od parteru prowadził go zapach
:)))))))))
ostry
--
25MB e-mail, 10MB WWW, PHP, Perl, SSI - WEB Pack - http://rubikon.pl
|