« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2011-07-09 22:12:06
Temat: Groszek zielony - przetwory - przepisyCześć
Szukam przepisu na groszek zielony pasteryzowany i znajduję z kwaskiem
cytrynowym (ewentualnie z sokiem z cytryny). Po co ludzie dodają ten
kwasek i czy można bez (tylko z dodatkiem wody i soli)?
Pozdrawiam
pw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2011-07-09 22:45:50
Temat: Re: Groszek zielony - przetwory - przepisyDnia Sun, 10 Jul 2011 00:12:06 +0200, pw napisał(a):
> Cześć
>
> Szukam przepisu na groszek zielony pasteryzowany i znajduję z kwaskiem
> cytrynowym (ewentualnie z sokiem z cytryny). Po co ludzie dodają ten
> kwasek i czy można bez (tylko z dodatkiem wody i soli)?
>
> Pozdrawiam
> pw
3 dag soli i łyżeczka cukru na litr wody - letnim roztworem zalać surowy
groszek w słoikach. Sterylizować jak fasolkę.
--
XL
Prawda o GMO:
http://supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91628,9569172
,GMO___lobbing__wiara_i_polityczna_wola.html#ixzz1Pr
YQPpgy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2011-07-10 08:05:59
Temat: Re: Groszek zielony - przetwory - przepisyW dniu 2011-07-10 00:45, Ikselka pisze:
> 3 dag soli i łyżeczka cukru na litr wody - letnim roztworem zalać surowy
> groszek w słoikach. Sterylizować jak fasolkę.
To odpowiedź na pytanie pw?
--
Pozdrawiam, sez.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2011-07-10 10:05:04
Temat: Re: Groszek zielony - przetwory - przepisyDnia Sun, 10 Jul 2011 10:05:59 +0200, sez napisał(a):
> W dniu 2011-07-10 00:45, Ikselka pisze:
>
>> 3 dag soli i łyżeczka cukru na litr wody - letnim roztworem zalać surowy
>> groszek w słoikach. Sterylizować jak fasolkę.
>
> To odpowiedź na pytanie pw?
"Szukam przepisu na groszek zielony pasteryzowany (...)czy można bez (tylko
z dodatkiem wody i soli)?"
--
XL
Prawda o GMO:
http://supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91628,9569172
,GMO___lobbing__wiara_i_polityczna_wola.html#ixzz1Pr
YQPpgy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2011-07-10 16:35:50
Temat: Re: Groszek zielony - przetwory - przepisyW dniu 10.07.2011 12:05, Ikselka pisze:
> Dnia Sun, 10 Jul 2011 10:05:59 +0200, sez napisał(a):
>> W dniu 2011-07-10 00:45, Ikselka pisze:
>>> 3 dag soli i łyżeczka cukru na litr wody - letnim roztworem zalać surowy
>>> groszek w słoikach. Sterylizować jak fasolkę.
Jak się sterylizuje fasolkę?
>> To odpowiedź na pytanie pw?
Częściowa i nie wprost. Nadal nie wiem po co ten kwasek. Będzie bez.
Pozdrawiam
pw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2011-07-10 21:19:35
Temat: Re: Groszek zielony - przetwory - przepisyDnia Sun, 10 Jul 2011 18:35:50 +0200, pw napisał(a):
> W dniu 10.07.2011 12:05, Ikselka pisze:
>> Dnia Sun, 10 Jul 2011 10:05:59 +0200, sez napisał(a):
>>> W dniu 2011-07-10 00:45, Ikselka pisze:
>>>> 3 dag soli i łyżeczka cukru na litr wody - letnim roztworem zalać surowy
>>>> groszek w słoikach. Sterylizować jak fasolkę.
>
> Jak się sterylizuje fasolkę?
Trzykrotnie. Hasło "tyndalizacja".
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tyndalizacja
Dlatego daje się do słoików SUROWY groszek, żeby się w efekcie trzykrotnej
pasteryzacji nie rozpadł.
W przemyśle sterylizuje się przetwory w komorach autoklawowych - zatem nie
ma potrzeby tyndalizacji. Ale w domu trzeba ją wykonywać.
>>> To odpowiedź na pytanie pw?
>
> Częściowa i nie wprost. Nadal nie wiem po co ten kwasek.
Środowisko kwaśne zmniejsza przwdopodobieństwo "zalęgnięcia się" bakterii
jadu kiełbasianego w domowych przetworach z ziaren roślin strączkowych
(białko!). Ich zakwaszanie polecane było kiedyś ze względu na ewentualne
niedokładne=nieumiejętne pasteryzowanie w warunkach domowych wobec
nieświadomości zagrożenia jadem kiełbasianym.
> Będzie bez.
>
I dobrze. Kwasek do groszku (fasolki) nijak smakowo nie pasuje. Mi. I nigdy
go nie stosowałam.
Ale cukier konieczny - smakowo.
--
XL
Prawda o GMO:
http://supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91628,9569172
,GMO___lobbing__wiara_i_polityczna_wola.html#ixzz1Pr
YQPpgy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2011-07-11 19:21:22
Temat: Re: Groszek zielony - przetwory - przepisyW dniu 10.07.2011 23:19, Ikselka pisze:
>> Jak się sterylizuje fasolkę?
>
> Trzykrotnie. Hasło "tyndalizacja".[...]
Bardzo dziękuję za kompletne wyjaśnienia.
Pozdrawiam
pw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |