Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!ne
wsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl
!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Groszek zielony - przetwory - przepisy
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <4e18d236$0$2456$65785112@news.neostrada.pl>
<1lhmbe4pogbi0.1gaux4f4d4o92$.dlg@40tude.net>
<ivbmh2$iar$1@news.task.gda.pl>
<dywm55r3uf1u$.pz4artg93urk$.dlg@40tude.net>
<4e19d4e6$0$2460$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Sun, 10 Jul 2011 23:19:35 +0200
Message-ID: <ja7em8x6nam6$.1qorie24ndo8d$.dlg@40tude.net>
Lines: 39
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.202.252
X-Trace: 1310332779 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2501 79.185.202.252:52899
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:336695
Ukryj nagłówki
Dnia Sun, 10 Jul 2011 18:35:50 +0200, pw napisał(a):
> W dniu 10.07.2011 12:05, Ikselka pisze:
>> Dnia Sun, 10 Jul 2011 10:05:59 +0200, sez napisał(a):
>>> W dniu 2011-07-10 00:45, Ikselka pisze:
>>>> 3 dag soli i łyżeczka cukru na litr wody - letnim roztworem zalać surowy
>>>> groszek w słoikach. Sterylizować jak fasolkę.
>
> Jak się sterylizuje fasolkę?
Trzykrotnie. Hasło "tyndalizacja".
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tyndalizacja
Dlatego daje się do słoików SUROWY groszek, żeby się w efekcie trzykrotnej
pasteryzacji nie rozpadł.
W przemyśle sterylizuje się przetwory w komorach autoklawowych - zatem nie
ma potrzeby tyndalizacji. Ale w domu trzeba ją wykonywać.
>>> To odpowiedź na pytanie pw?
>
> Częściowa i nie wprost. Nadal nie wiem po co ten kwasek.
Środowisko kwaśne zmniejsza przwdopodobieństwo "zalęgnięcia się" bakterii
jadu kiełbasianego w domowych przetworach z ziaren roślin strączkowych
(białko!). Ich zakwaszanie polecane było kiedyś ze względu na ewentualne
niedokładne=nieumiejętne pasteryzowanie w warunkach domowych wobec
nieświadomości zagrożenia jadem kiełbasianym.
> Będzie bez.
>
I dobrze. Kwasek do groszku (fasolki) nijak smakowo nie pasuje. Mi. I nigdy
go nie stosowałam.
Ale cukier konieczny - smakowo.
--
XL
Prawda o GMO:
http://supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91628,9569172
,GMO___lobbing__wiara_i_polityczna_wola.html#ixzz1Pr
YQPpgy
|