« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2011-07-09 13:18:46
Temat: skrobia tapiokowaW mojej Biedronce jakiś czas temu zniknęła mąka ziemniaczana a na jej
miejscu pojawiła się "Mąka skrobiowa" gdzie w składzie napisano
"skrobia tapiokowa".
Czy oba te rodzaje skrobii maja takie same właściwości? Czy można je
stosować zamiennie pod względem ilości i sposobu użycia?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2011-07-09 13:35:20
Temat: Re: skrobia tapiokowaDnia Sat, 9 Jul 2011 15:18:46 +0200, Alek napisał(a):
> W mojej Biedronce jakiś czas temu zniknęła mąka ziemniaczana a na jej
> miejscu pojawiła się "Mąka skrobiowa" gdzie w składzie napisano
> "skrobia tapiokowa".
Skrobia z manioku.
> Czy oba te rodzaje skrobii maja takie same właściwości? Czy można je
> stosować zamiennie pod względem ilości i sposobu użycia?
http://www.helfy.pl/tapioka-kasza-z-manioku
http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/kuchenne-per
elki-czyli-tapioka-z-polewa-o-smaku-mango/
--
XL
Prawda o GMO:
http://supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91628,9569172
,GMO___lobbing__wiara_i_polityczna_wola.html#ixzz1Pr
YQPpgy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2011-07-09 14:38:01
Temat: Re: skrobia tapiokowaUżytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał
>
>> W mojej Biedronce jakiś czas temu zniknęła mąka ziemniaczana a na
>> jej
>> miejscu pojawiła się "Mąka skrobiowa" gdzie w składzie napisano
>> "skrobia tapiokowa".
>
> Skrobia z manioku.
Tyle to sobie wyguglałem.
>> Czy oba te rodzaje skrobii maja takie same właściwości? Czy można
>> je
>> stosować zamiennie pod względem ilości i sposobu użycia?
>
> http://www.helfy.pl/tapioka-kasza-z-manioku
> http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/kuchenne-per
elki-czyli-tapioka-z-polewa-o-smaku-mango/
Nie znajduję tam odpowiedzi na moje pytania.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2011-07-09 15:43:50
Temat: Re: skrobia tapiokowaDnia Sat, 9 Jul 2011 16:38:01 +0200, Alek napisał(a):
>> http://www.helfy.pl/tapioka-kasza-z-manioku
>> http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/kuchenne-per
elki-czyli-tapioka-z-polewa-o-smaku-mango/
>
> Nie znajduję tam odpowiedzi na moje pytania.
Całej nie miałam zamiaru Ci podawać na tacy - ale część powinieneś znaleźć:
"Tapiokę można dodawać do wypieków lub jako zagęszczacz do sosów, zup,
sałatek, musu owocowego, polew, lukru. Jest stosowana również do wyrobu
legumin i budyniów."
A skoro umiesz guglać, to po co te pytania, na które w necie jest CAŁA
odpowiedź? I jeszcze niezadowolony, kiedy się pod nos podsuwa, bo nie CAŁĄ.
--
XL
Prawda o GMO:
http://supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91628,9569172
,GMO___lobbing__wiara_i_polityczna_wola.html#ixzz1Pr
YQPpgy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2011-07-09 16:24:22
Temat: Re: skrobia tapiokowaUżytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał
>
>>> http://www.helfy.pl/tapioka-kasza-z-manioku
>>> http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/kuchenne-per
elki-czyli-tapioka-z-polewa-o-smaku-mango/
>>
>> Nie znajduję tam odpowiedzi na moje pytania.
>
> Całej nie miałam zamiaru Ci podawać na tacy - ale część powinieneś
> znaleźć:
> "Tapiokę można dodawać do wypieków lub jako zagęszczacz do sosów,
> zup,
> sałatek, musu owocowego, polew, lukru. Jest stosowana również do
> wyrobu
> legumin i budyniów."
>
> A skoro umiesz guglać, to po co te pytania, na które w necie jest
> CAŁA
> odpowiedź? I jeszcze niezadowolony, kiedy się pod nos podsuwa, bo
> nie CAŁĄ.
Najwyraźniej nie zrozumiałaś mojego pytania.
Cóż, dziekuję za dobre chęci.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2011-07-09 16:38:30
Temat: Re: skrobia tapiokowaDnia Sat, 9 Jul 2011 18:24:22 +0200, Alek napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał
>>
>>>> http://www.helfy.pl/tapioka-kasza-z-manioku
>>>> http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/kuchenne-per
elki-czyli-tapioka-z-polewa-o-smaku-mango/
>>>
>>> Nie znajduję tam odpowiedzi na moje pytania.
>>
>> Całej nie miałam zamiaru Ci podawać na tacy - ale część powinieneś
>> znaleźć:
>> "Tapiokę można dodawać do wypieków lub jako zagęszczacz do sosów,
>> zup,
>> sałatek, musu owocowego, polew, lukru. Jest stosowana również do
>> wyrobu
>> legumin i budyniów."
>>
>> A skoro umiesz guglać, to po co te pytania, na które w necie jest
>> CAŁA
>> odpowiedź? I jeszcze niezadowolony, kiedy się pod nos podsuwa, bo
>> nie CAŁĄ.
>
> Najwyraźniej nie zrozumiałaś mojego pytania.
Zrozumiałam i podałam część odpowiedzi.
> Cóż, dziekuję za dobre chęci.
Nie ma za co.--
XL
Prawda o GMO:
http://supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91628,9569172
,GMO___lobbing__wiara_i_polityczna_wola.html#ixzz1Pr
YQPpgy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2011-07-09 16:49:37
Temat: Re: skrobia tapiokowaOn 9 Lip, 14:18, "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> wrote:
> Czy oba te rodzaje skrobii maja takie same w a ciwo ci? Czy mo na je
> stosowa zamiennie pod wzgl dem ilo ci i sposobu u ycia?
Być może tak ;-) skoro i to skrobia, i to skrobia, a różnią się tylko
źródłem pochodzenia.
Jedno, z czym miałam do czynienia, to mąka tapiokowa jako składnik
robionego w Chinach makaronu, ale skrobia to nie mąka.
Znalazłam porównanie właściwości fizykochemicznych różnych skrobi -
najwięcej różnią się chyba wilgotnością /tapiokowa taka sama jak
pszenna/ i - co ważniejsze w gotowaniu - lepkością roztworu. Czyli -
kisiel czy krochmal ugotowany ze skrobi tapiokowej będzie znaczniej
mniej "ciągnący" niż z ziemniaczanej. Ale za to ciasto powinno być
bardziej puszyste.
http://skrobia.pl/budowa-i-w%C5%82a%C5%9Bciwo%C5%9Bc
i-fizykochemiczne-skrobi
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2011-07-09 20:26:48
Temat: Re: skrobia tapiokowaUżytkownik "czeremcha" <c...@t...pl> napisał
>> Czy oba te rodzaje skrobii maja takie same w a ciwo ci? Czy mo na
>> je stosowa zamiennie pod wzgl dem ilo ci i sposobu u ycia?
> Być może tak ;-) skoro i to skrobia, i to skrobia, a różnią się
> tylko źródłem pochodzenia.
Ze strony którą podałaś wynika, że nie tylko pochodzeniem.
> Znalazłam porównanie właściwości fizykochemicznych różnych skrobi -
> najwięcej różnią się chyba wilgotnością /tapiokowa taka sama jak
> pszenna/ i - co ważniejsze w gotowaniu - lepkością roztworu. Czyli -
> kisiel czy krochmal ugotowany ze skrobi tapiokowej będzie znaczniej
> mniej "ciągnący" niż z ziemniaczanej. Ale za to ciasto powinno być
> bardziej puszyste.
Ano właśnie, nie jest to ścisły zamiennik i w niektórych
okolicznościach może byc przyczyną niespodzianki.
http://skrobia.pl/budowa-i-w%C5%82a%C5%9Bciwo%C5%9Bc
i-fizykochemiczne-skrobi
Wielkie dzięki, o coś takiego mi chodziło.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2011-07-10 12:06:43
Temat: Re: skrobia tapiokowaUżytkownik czeremcha napisał:
> On 9 Lip, 14:18, "Alek"<alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> wrote:
>
>> Czy oba te rodzaje skrobii maja takie same w a ciwo ci? Czy mo na je
>> stosowa zamiennie pod wzgl dem ilo ci i sposobu u ycia?
>
> Być może tak ;-) skoro i to skrobia, i to skrobia, a różnią się tylko
> źródłem pochodzenia.
Niekoniecznie... Jest skrobia ziemniaczana, dająca klarowny zol w
gorącej wodzie, jest skrobia ziemniaczana preparowana rozpuszczająca się
w wodzie zimnej (w zasadzie bardziej dekstryna jak skrobia) i są twarde
skrobie zbożowe dużo trudniejsze do rozmoczenia. Wszystko zależy od
długości łańcuchów - gdyby nie było różnicy to kisiel można by robić z
celulozy (dokładnie ten sam skład chemiczny co skrobi - też łańcuch
glukozowy).
Tapiokowa może być zbliżona charakterystyką do ziemniaczanej ale nie
musi - i chyba o tym myślał zadający pytanie.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2011-07-10 13:32:49
Temat: Re: skrobia tapiokowaDnia Sat, 9 Jul 2011 15:18:46 +0200, Alek napisał(a):
> Czy oba te rodzaje skrobii maja takie same właściwości?
http://www.food.actapol.net/pub/3_2_2002.pdf
--
XL
Prawda o GMO:
http://supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91628,9569172
,GMO___lobbing__wiara_i_polityczna_wola.html#ixzz1Pr
YQPpgy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |