Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Grzyby do uszek - pilne pytanie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Grzyby do uszek - pilne pytanie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 5


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-12-20 20:56:27

Temat: Grzyby do uszek - pilne pytanie
Od: "GosiaK" <g...@W...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Zwykle robie pierogi i uszka na wigilię nieco wcześniej i mrożę. Tak też
zamierzałam zrobić w miniony weekend. W niedzielę namoczyłam grzyby i
ugotowałam. Niestety z różnych przyczyn tyle tylko zdołałam zrobić... No i
tak stoi gar z grzybami (w wodzie - znaczy w tej, w której się gotowały).
Wyjęłam go własnie z lodówki z zamiarem zrobienia wreszcie tych pierogów i
uszek. Wywar jest dziwnie gęstawy, całosc jakoś zatraciła ten cudny grzybowy
zapach, ale żadnego smrodku też nie czuć...
No i teraz szybkie pytanie - czy mogę jeszcze użyć tych grzybów do farszu?
Proszę, nie każcie mi zbyt długo czekać na odpowiedź, bo musze załatwić
sprawę uszek jeszcze dziś.

--
pozdrawiam cieplutko
MałGosiaK


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-12-20 21:04:12

Temat: Re: Grzyby do uszek - pilne pytanie
Od: "czeremcha " <c...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

GosiaK <g...@W...pl> napisał(a):

/.../
> Wyjęłam go własnie z lodówki z zamiarem zrobienia wreszcie tych pierogów i
> uszek. Wywar jest dziwnie gęstawy, całosc jakoś zatraciła ten cudny
grzybowy
> zapach, ale żadnego smrodku też nie czuć...

Spróbuj je troszkę podgrzać. Może schładzanie pozbawiło je zapachu. Poza
tym - na ciepło łatwiej będzie wydedukować, czy coś z nimi stało się złego.

Ania


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-12-20 21:13:35

Temat: Re: Grzyby do uszek - pilne pytanie
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"GosiaK" <g...@W...pl> wrote in message
news:emc82r$dlg$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam
> Zwykle robie pierogi i uszka na wigilię nieco wcześniej i mrożę. Tak też
> zamierzałam zrobić w miniony weekend. W niedzielę namoczyłam grzyby i
> ugotowałam. Niestety z różnych przyczyn tyle tylko zdołałam zrobić... No i
> tak stoi gar z grzybami (w wodzie - znaczy w tej, w której się gotowały).
> Wyjęłam go własnie z lodówki z zamiarem zrobienia wreszcie tych pierogów i
> uszek. Wywar jest dziwnie gęstawy, całosc jakoś zatraciła ten cudny
> grzybowy zapach, ale żadnego smrodku też nie czuć...
> No i teraz szybkie pytanie - czy mogę jeszcze użyć tych grzybów do farszu?
> Proszę, nie każcie mi zbyt długo czekać na odpowiedź, bo musze załatwić
> sprawę uszek jeszcze dziś.
>
> --
> pozdrawiam cieplutko
> MałGosiaK

Nie powinny się zepsuć - posiekaj lub puść przez maszynkę do mięsa, podduś
cebulę, dodaj grzyby i przesmaż razem... Wywar zagotować wiele grzybów
lekko żeluje wywar na zimno.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-12-21 15:47:44

Temat: Re: Grzyby do uszek - pilne pytanie
Od: "Mono" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Panslavista napisał(a):
> "GosiaK" <g...@W...pl> wrote in message
> news:emc82r$dlg$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Witam
> > Zwykle robie pierogi i uszka na wigilię nieco wcześniej i mrożę. Tak też
> > zamierzałam zrobić w miniony weekend. W niedzielę namoczyłam grzyby i
> > ugotowałam. Niestety z różnych przyczyn tyle tylko zdołałam zrobić... No i
> > tak stoi gar z grzybami (w wodzie - znaczy w tej, w której się gotowały).
> > Wyjęłam go własnie z lodówki z zamiarem zrobienia wreszcie tych pierogów i
> > uszek. Wywar jest dziwnie gęstawy, całosc jakoś zatraciła ten cudny
> > grzybowy zapach, ale żadnego smrodku też nie czuć...
> > No i teraz szybkie pytanie - czy mogę jeszcze użyć tych grzybów do farszu?
> > Proszę, nie każcie mi zbyt długo czekać na odpowiedź, bo musze załatwić
> > sprawę uszek jeszcze dziś.
> >
> > --
> > pozdrawiam cieplutko
> > MałGosiaK
>
> Nie powinny się zepsuć - posiekaj lub puść przez maszynkę do mięsa, podduś
> cebulę, dodaj grzyby i przesmaż razem... Wywar zagotować wiele grzybów
> lekko żeluje wywar na zimno.

Ja zjadłabym jednego grzyba i odczekała godzinę. Jeśli da się
przełknąć - to prawie OK, jak po godzinie żołądka na lewą
stronę nie przewala to już całkiem OK. Spróbuj i lep :-))
Pozdrawiam Mono

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-12-21 20:49:47

Temat: Re: Grzyby do uszek - pilne pytanie
Od: "GosiaK" <g...@W...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Mono" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:1166716064.694358.89040@73g2000cwn.googlegroups
.com...

> Ja zjadłabym jednego grzyba i odczekała godzinę. Jeśli da się
> przełknąć - to prawie OK, jak po godzinie żołądka na lewą
> stronę nie przewala to już całkiem OK. Spróbuj i lep :-))
> Pozdrawiam Mono

Taki test nie wchodził w grę, bom matka karmiąca ;o)
Ale faktycznie po zagotowaniu zaczęło pięknie pachnieć grzybami. Farsz
wyszedł super - zarówno do uszek jak i do pierogów.
Dziękuję całej trójeczce za rady :o)

--
pozdrawiam cieplutko i życzę wesołych świąt
MałGosiaK


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ryba w galarecie
OD SOBOTY SAM...
prosty przepis na sernik z budyniem
Przepis na nalewk
Cytryna a karp w galarecie.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »