Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia prosty przepis na sernik z budyniem

Grupy

Szukaj w grupach

 

prosty przepis na sernik z budyniem

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 8


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-12-20 18:37:44

Temat: prosty przepis na sernik z budyniem
Od: Katarzyna 'Bastet' Świderska <b...@C...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam

Mam:
- 1kg sera
- dużo jajek
- budyń
- margarynę i masło
- herbatniki
- śmietankę
- proszek do pieczenia
- aromaty
- mąkę

Czy przy takim zestawie składników (nie wszystkich oczywiście) da się
zrobić jakiś prosty sernik?
Czy może musiałabym coś jeszcze dokupić?

Herbatniki chciałabym na spód.
Poratuje mnie ktoś przepisem?

Z góry dziękuję :)

--
pa!
Bastet_Milo "See you in space
http://bastet-milo.blog.pl cowboy..."
gg:408044 Cowboy Bebop

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-12-20 19:59:15

Temat: Re: prosty przepis na sernik z budyniem
Od: Jacek Ostaszewski <j...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Katarzyna 'Bastet' Świderska napisał(a):
> Witam
>
> Mam:
> - 1kg sera
> - dużo jajek
> - budyń
> - margarynę i masło
> - herbatniki
> - śmietankę
> - proszek do pieczenia
> - aromaty
> - mąkę
>
> Czy przy takim zestawie składników (nie wszystkich oczywiście) da się
> zrobić jakiś prosty sernik?
> Czy może musiałabym coś jeszcze dokupić?
>
> Herbatniki chciałabym na spód.
> Poratuje mnie ktoś przepisem?
>
> Z góry dziękuję :)
>
NIEzawodny i smakujący zawsze i wsządzie sernik gotowany:

1 kg sera - zemleć
rozpuściś kostkę margaryny, schłodzić, wlać do zmielonego sera, dodać
2-3 jaja, wymieszać, ser postawić na gazie i wolno, żeby nie przypalić
doprowadzić do wrzenia, czyli do bąblowania. Do bąblującego, płynnego w
tym momencie, sera dodajemy sypki budyń, typu waniliowy, ale to kwestia
gustu, doprowadzamy do wrzenia raz jesczez, najlpeij pomieszując, albo
stale mieszając. Rodzynki, bakalie, aromaty - teraz i do woli, kto jakie
woli.
Całość płynną wylewamy do okrąłej tortownicy, na dnie której wyłożyliśmy
warstwę lub dwie, albo i trzy herbatników, biszkotów (upieklićmy spód,
ale to nie ja!). Dajemy zastygnąć. Zdejmujemy bok tortownicy, kroimy.
możemy górę posypać czymś, czekoladą startą, innymi duperelami, ja nie
robię tego, bo i tak uwielbiam ten wyrób.
Masło i mąkę oddaj sąsiadom.
--
JackOss - bez synaturki!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-12-20 20:03:08

Temat: Re: prosty przepis na sernik z budyniem
Od: "Joanna Gacka" <j...@w...com-media.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Katarzyna 'Bastet' Świderska" <b...@C...wp.pl>
napisał w wiadomości news:embvtn$s4k$1@news.dialog.net.pl...
> Witam
>
> Mam:
> - 1kg sera
> - dużo jajek
> - budyń
> - margarynę i masło
> - herbatniki
> - śmietankę
> - proszek do pieczenia
> - aromaty
> - mąkę
>
> Czy przy takim zestawie składników (nie wszystkich oczywiście) da się
> zrobić jakiś prosty sernik?
> Czy może musiałabym coś jeszcze dokupić?
>
> Herbatniki chciałabym na spód.
> Poratuje mnie ktoś przepisem?

Sernik Babci Basi
1- 1,2 kg miękkiego (zmielonego) sera
2,5 szklanki cukru (albo mniej, taki jest dość słodki)
250 g masła
łyżka oleju
cukier waniliowy
5 średnich jaj
budyń bananowy
budyń śmietankowy (moga byc da smietankowe ale z bananowym jest bajeczny)
rodzynki
aromat cytrusowy
herbatniki do wyłożenia blachy
przepis
W misce utrzeć żółtka jaj z roztopionym letnim masłem, olejem, cukrem i
cukrem waniliowym. Dodać do tego budynie w proszku, aromat a później po
łyżce ser. Po uzyskaniu gładkiej masy dodać rodzynki a na końcu delikatnie
wymieszać z pianą z białek.

Wyłożyć masę do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej herbatnikami. Piec
około 30-40 minut (170 stopni bez termoobiegu, 160 z termoobiegiem), aż góra
będzie ciemnozłota. Pozostawić na 10-15 minut w uchylonym piekarniku.

Gotowy sernik można posypać cukrem pudrem lub (lepiej) pokryć niezbyt słodką
polewą czekoladową.

ten sernik u nas jest od lat na wszystkie swieta i uroczystpsci :)

JG


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-12-20 20:59:27

Temat: Re: prosty przepis na sernik z budyniem
Od: Michal Krogulec <N0$PAM@wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

>NIEzawodny i smakujący zawsze i wsządzie sernik gotowany:
>
>1 kg sera - zemleć
>rozpuściś kostkę margaryny, schłodzić, wlać do zmielonego sera, dodać
>2-3 jaja, wymieszać, ser postawić na gazie i wolno, żeby nie przypalić
>doprowadzić do wrzenia, czyli do bąblowania. Do bąblującego, płynnego w
>tym momencie, sera dodajemy sypki budyń, typu waniliowy
(...)

Tego budyniu to do uzyskania żądanej konsystencji, czy jedno opakowanie?

Michał

--
w adresie "N0$PAM" zamień na "mkrog"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-12-20 21:48:04

Temat: Re: prosty przepis na sernik z budyniem
Od: Katarzyna 'Bastet' Świderska <b...@C...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jacek Ostaszewski napisał(a):

> 1 kg sera - zemleć
> rozpuściś kostkę margaryny, schłodzić, wlać do zmielonego sera, dodać
> 2-3 jaja, wymieszać, ser postawić na gazie i wolno, żeby nie przypalić
> doprowadzić do wrzenia, czyli do bąblowania. Do bąblującego, płynnego w
> tym momencie, sera dodajemy sypki budyń, typu waniliowy, ale to kwestia
> gustu, doprowadzamy do wrzenia raz jesczez, najlpeij pomieszując, albo
> stale mieszając. Rodzynki, bakalie, aromaty - teraz i do woli, kto jakie
> woli.
> Całość płynną wylewamy do okrąłej tortownicy, na dnie której wyłożyliśmy
> warstwę lub dwie, albo i trzy herbatników, biszkotów (upieklićmy spód,
> ale to nie ja!). Dajemy zastygnąć. Zdejmujemy bok tortownicy, kroimy.
> możemy górę posypać czymś, czekoladą startą, innymi duperelami, ja nie
> robię tego, bo i tak uwielbiam ten wyrób.

Przepis zapisany - jak tylko będę robić sernik w dzień na pewno go
wyprobuję, bo brzmi smakowicie.

Bardzo dziękuję za pomoc


--
pa!
Bastet_Milo "See you in space
http://bastet-milo.blog.pl cowboy..."
gg:408044 Cowboy Bebop

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-12-20 21:50:29

Temat: Re: prosty przepis na sernik z budyniem
Od: Katarzyna 'Bastet' Świderska <b...@C...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Joanna Gacka napisał(a):

> Sernik Babci Basi
> 1- 1,2 kg miękkiego (zmielonego) sera
> 2,5 szklanki cukru (albo mniej, taki jest dość słodki)
> 250 g masła
> łyżka oleju
> cukier waniliowy
> 5 średnich jaj
> budyń bananowy
> budyń śmietankowy (moga byc da smietankowe ale z bananowym jest bajeczny)
> rodzynki
> aromat cytrusowy
> herbatniki do wyłożenia blachy
> przepis
> W misce utrzeć żółtka jaj z roztopionym letnim masłem, olejem, cukrem i
> cukrem waniliowym. Dodać do tego budynie w proszku, aromat a później po
> łyżce ser. Po uzyskaniu gładkiej masy dodać rodzynki a na końcu delikatnie
> wymieszać z pianą z białek.
>
> Wyłożyć masę do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej herbatnikami. Piec
> około 30-40 minut (170 stopni bez termoobiegu, 160 z termoobiegiem), aż góra
> będzie ciemnozłota. Pozostawić na 10-15 minut w uchylonym piekarniku.
>
> Gotowy sernik można posypać cukrem pudrem lub (lepiej) pokryć niezbyt słodką
> polewą czekoladową.

Zaraz zabieram się za pieczenie :). Będzie w sam raz na deser po
północy :)

Dziękuję bardzo.


--
pa!
Bastet_Milo "See you in space
http://bastet-milo.blog.pl cowboy..."
gg:408044 Cowboy Bebop

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-12-21 08:26:43

Temat: Re: prosty przepis na sernik z budyniem
Od: Jacek Ostaszewski <j...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Michal Krogulec napisał(a):
>>NIEzawodny i smakujący zawsze i wsządzie sernik gotowany:
>>
>>1 kg sera - zemleć
>>rozpuściś kostkę margaryny, schłodzić, wlać do zmielonego sera, dodać
>>2-3 jaja, wymieszać, ser postawić na gazie i wolno, żeby nie przypalić
>>doprowadzić do wrzenia, czyli do bąblowania. Do bąblującego, płynnego w
>>tym momencie, sera dodajemy sypki budyń, typu waniliowy
>
> (...)
>
> Tego budyniu to do uzyskania żądanej konsystencji, czy jedno opakowanie?
>
> Michał
>
Na kilogram sera jedno opakowanie wystarczy, przecież nie chodzi o beton
serowy, tylko żeby nie spływał z tych herbatników.

--
JackOss - bez synaturki!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-12-21 09:53:03

Temat: Re: prosty przepis na sernik z budyniem
Od: Kajetana_Kinga aka Słowotok <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Katarzyna 'Bastet' Świderska" <b...@C...wp.pl> napisał w
wiadomości news:embvtn$s4k$1@news.dialog.net.pl...
> Witam
>
> Mam:
> - 1kg sera
> - dużo jajek
> - budyń
> - margarynę i masło
> - herbatniki
> - śmietankę
> - proszek do pieczenia
> - aromaty
> - mąkę
>
> Czy przy takim zestawie składników (nie wszystkich oczywiście) da się zrobić
> jakiś prosty sernik?
> Czy może musiałabym coś jeszcze dokupić?

Witaj,
Jeśli nie musi być to koniecznie sernik z budyniem, to ja Ci polecę klasyczny
sernik z przepisu BasiBjK, wychodzi po prostu re-we-la-cyj-nie, robiłam go
wprawdzie ostatnio na Wielkanoc, ale został pożarty w pół dnia a wspominany
przez następne parę tygodni :)
http://www.grupy.senior.pl/Apel-do-Magdaleny-Basset-
i-innych,t,327315,2.html

Pozdrawiam przedświątecznie

K

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Przepis na nalewk
Cytryna a karp w galarecie.
SWIATECZNY KARP "KOZACKI"
PROSICIE SIE
mikrofalówka Panasonic: tryb grilla i "kombinacyjny"?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »