Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!
not-for-mail
From: "Joanna Gacka" <j...@w...com-media.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: prosty przepis na sernik z budyniem
Date: Wed, 20 Dec 2006 21:03:08 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 53
Message-ID: <emc4ur$1e8$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <embvtn$s4k$1@news.dialog.net.pl>
NNTP-Posting-Host: axv47.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1166645019 1480 83.27.107.47 (20 Dec 2006 20:03:39 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 20 Dec 2006 20:03:39 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 0661-0, 2006-12-20), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:286391
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Katarzyna 'Bastet' Świderska" <b...@C...wp.pl>
napisał w wiadomości news:embvtn$s4k$1@news.dialog.net.pl...
> Witam
>
> Mam:
> - 1kg sera
> - dużo jajek
> - budyń
> - margarynę i masło
> - herbatniki
> - śmietankę
> - proszek do pieczenia
> - aromaty
> - mąkę
>
> Czy przy takim zestawie składników (nie wszystkich oczywiście) da się
> zrobić jakiś prosty sernik?
> Czy może musiałabym coś jeszcze dokupić?
>
> Herbatniki chciałabym na spód.
> Poratuje mnie ktoś przepisem?
Sernik Babci Basi
1- 1,2 kg miękkiego (zmielonego) sera
2,5 szklanki cukru (albo mniej, taki jest dość słodki)
250 g masła
łyżka oleju
cukier waniliowy
5 średnich jaj
budyń bananowy
budyń śmietankowy (moga byc da smietankowe ale z bananowym jest bajeczny)
rodzynki
aromat cytrusowy
herbatniki do wyłożenia blachy
przepis
W misce utrzeć żółtka jaj z roztopionym letnim masłem, olejem, cukrem i
cukrem waniliowym. Dodać do tego budynie w proszku, aromat a później po
łyżce ser. Po uzyskaniu gładkiej masy dodać rodzynki a na końcu delikatnie
wymieszać z pianą z białek.
Wyłożyć masę do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej herbatnikami. Piec
około 30-40 minut (170 stopni bez termoobiegu, 160 z termoobiegiem), aż góra
będzie ciemnozłota. Pozostawić na 10-15 minut w uchylonym piekarniku.
Gotowy sernik można posypać cukrem pudrem lub (lepiej) pokryć niezbyt słodką
polewą czekoladową.
ten sernik u nas jest od lat na wszystkie swieta i uroczystpsci :)
JG
|