Data: 2006-12-20 20:03:08
Temat: Re: prosty przepis na sernik z budyniem
Od: "Joanna Gacka" <j...@w...com-media.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Katarzyna 'Bastet' Świderska" <b...@C...wp.pl>
napisał w wiadomości news:embvtn$s4k$1@news.dialog.net.pl...
> Witam
>
> Mam:
> - 1kg sera
> - dużo jajek
> - budyń
> - margarynę i masło
> - herbatniki
> - śmietankę
> - proszek do pieczenia
> - aromaty
> - mąkę
>
> Czy przy takim zestawie składników (nie wszystkich oczywiście) da się
> zrobić jakiś prosty sernik?
> Czy może musiałabym coś jeszcze dokupić?
>
> Herbatniki chciałabym na spód.
> Poratuje mnie ktoś przepisem?
Sernik Babci Basi
1- 1,2 kg miękkiego (zmielonego) sera
2,5 szklanki cukru (albo mniej, taki jest dość słodki)
250 g masła
łyżka oleju
cukier waniliowy
5 średnich jaj
budyń bananowy
budyń śmietankowy (moga byc da smietankowe ale z bananowym jest bajeczny)
rodzynki
aromat cytrusowy
herbatniki do wyłożenia blachy
przepis
W misce utrzeć żółtka jaj z roztopionym letnim masłem, olejem, cukrem i
cukrem waniliowym. Dodać do tego budynie w proszku, aromat a później po
łyżce ser. Po uzyskaniu gładkiej masy dodać rodzynki a na końcu delikatnie
wymieszać z pianą z białek.
Wyłożyć masę do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej herbatnikami. Piec
około 30-40 minut (170 stopni bez termoobiegu, 160 z termoobiegiem), aż góra
będzie ciemnozłota. Pozostawić na 10-15 minut w uchylonym piekarniku.
Gotowy sernik można posypać cukrem pudrem lub (lepiej) pokryć niezbyt słodką
polewą czekoladową.
ten sernik u nas jest od lat na wszystkie swieta i uroczystpsci :)
JG
|