Data: 2006-12-20 19:59:15
Temat: Re: prosty przepis na sernik z budyniem
Od: Jacek Ostaszewski <j...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Katarzyna 'Bastet' Świderska napisał(a):
> Witam
>
> Mam:
> - 1kg sera
> - dużo jajek
> - budyń
> - margarynę i masło
> - herbatniki
> - śmietankę
> - proszek do pieczenia
> - aromaty
> - mąkę
>
> Czy przy takim zestawie składników (nie wszystkich oczywiście) da się
> zrobić jakiś prosty sernik?
> Czy może musiałabym coś jeszcze dokupić?
>
> Herbatniki chciałabym na spód.
> Poratuje mnie ktoś przepisem?
>
> Z góry dziękuję :)
>
NIEzawodny i smakujący zawsze i wsządzie sernik gotowany:
1 kg sera - zemleć
rozpuściś kostkę margaryny, schłodzić, wlać do zmielonego sera, dodać
2-3 jaja, wymieszać, ser postawić na gazie i wolno, żeby nie przypalić
doprowadzić do wrzenia, czyli do bąblowania. Do bąblującego, płynnego w
tym momencie, sera dodajemy sypki budyń, typu waniliowy, ale to kwestia
gustu, doprowadzamy do wrzenia raz jesczez, najlpeij pomieszując, albo
stale mieszając. Rodzynki, bakalie, aromaty - teraz i do woli, kto jakie
woli.
Całość płynną wylewamy do okrąłej tortownicy, na dnie której wyłożyliśmy
warstwę lub dwie, albo i trzy herbatników, biszkotów (upieklićmy spód,
ale to nie ja!). Dajemy zastygnąć. Zdejmujemy bok tortownicy, kroimy.
możemy górę posypać czymś, czekoladą startą, innymi duperelami, ja nie
robię tego, bo i tak uwielbiam ten wyrób.
Masło i mąkę oddaj sąsiadom.
--
JackOss - bez synaturki!
|