| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-12-20 21:23:08
Temat: Jak robicie szynkę wieprzową?Przepis z "Kuchni polskiej" każe marynować szynkę przez tydzień, to już
nie zdążyłabym przed świętami ;-). Podpowiedzcie, jak zrobić szynkę
wieprzową, żeby była dobra na świąteczny obiad. Myślałam o pieczeni, ale
jak macie lepszy pomysł, to też poproszę.
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-12-21 12:44:23
Temat: Re: Jak robicie szynkę wieprzową?Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:emc9ka$pgp$1@jaszczomp.tahoe.pl...
> Przepis z "Kuchni polskiej" każe marynować szynkę przez tydzień, to już
> nie zdążyłabym przed świętami ;-). Podpowiedzcie, jak zrobić szynkę
> wieprzową, żeby była dobra na świąteczny obiad. Myślałam o pieczeni, ale
> jak macie lepszy pomysł, to też poproszę.
Ja wędziłem...
O ile nie peklujesz (nie przeszkadza ci szara barwa) to 3 dni w solance
powinno wystarczyć. 280-340 g soli na 10 kg mięsa i 40% zalewy (w stosunku
do wagi mięsa). Jeżeli masz strzykawkę - nastrzyknij (7-10% wagi mięsa). Do
zalewy można dodać ziele angielskie, czosnek, pieprz w ziarnach, liść
laurowy. Jeżeli się decydujesz na przyprawy zagotuj je w osobnej wodzie i
dodaj do zalewy (nie zaszkodzi odrobina cukru). Obsmaż i piecz w piekarniku
(w rękawie) w temp. 100-110 °C przez 1,5 godziny na każdy kilogram.
Patyczkiem jak do ciasta sprawdzaj czy miękka i czy wyciekający sos nie jest
krwisty. Najlepiej, jak posiadasz termometr-sondę. W takim przypadku piecz
do 67-70 °C wewnątrz.
--
Pozdrawiam
.Rafał
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |