| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-08 07:52:46
Temat: Gulasz z sercDyskusja o watrobkach przypomniala mi o gulaszu z serc drobiowych, ktory
laaata temu jadalem w pewnej "restauracji" w czasach bardzo jeszcze realnego
socjalizmu. Podpowiedzcie jak sie do tego zabrac, prosze.
Pozdrawiam
Grzegorz Wojcik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-08-08 11:35:59
Temat: Re: Gulasz z sercUżytkownik "Grzegorz Wójcik" <g...@i...pl> napisał:
> Dyskusja o watrobkach przypomniala mi o gulaszu z serc drobiowych, ktory
> laaata temu jadalem w pewnej "restauracji" w czasach bardzo jeszcze realnego
> socjalizmu. Podpowiedzcie jak sie do tego zabrac, prosze.
W Kuchni u Majkowskich masz taki przepis:
http://www.btsnet.com.pl/majkowscy/kuchnia/polska/m2
7.html
Gulasz z serc drobiowych
Składniki (dla dwóch osób):
15 dag serc drobiowych, pęczek świeżego lub łyżka mrożonego kopru,
1/2 szklanki kefiru 2%, 1 płaska łyżeczka mąki, przyprawy: sól, pieprz,
5-6 kropli soku z cytryny.
Serca oczyścić z tłuszczu i obgotować w lekko osolonej wodzie.
Po 15 min odcedzić, ponownie zalać nową, wrzącą wodą i ugotować.
Miękkie serca odcedzić i pokroić w plastry.
Do mąki rozprowadzonej kefirem wlać powoli pół szklanki wywaru z serc,
dołożyć serca i posiekany koper, dodać sól, pieprz, sok z cytryny i dokładnie
wymieszać. Podawać z ziemniakami lub kaszą gryczaną.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |