Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jabłka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jabłka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-05-20 13:40:01

Temat: Jabłka
Od: Kinga 'Słowotok' Macyszyn <k...@b...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Uprzejmie donoszę, że od poniedziałku jestem szczęśliwym posiadaczem
sokowirówki :).
Zaczęłam się zastanawiać, jaka odmiana jabłek jest najlepsza pod względem
robienia z nich soku (= najbardziej soczysta). Ktoś doradzi?
Btw, może głupie, ale spytam: czy marchewki też mają gatunki?

--
KingAM

'just one year of love is better than a lifetime alone'
* freddie mercury*

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-05-20 18:30:29

Temat: Re: Jabłka
Od: "Hafsa" <a...@n...ma> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Kinga 'Słowotok' Macyszyn" <k...@b...gazeta.pl>
napisał w wiadomości news:c8icfj$it$1@inews.gazeta.pl...
> Uprzejmie donoszę, że od poniedziałku jestem szczęśliwym posiadaczem
> sokowirówki :).

Gratuluje.

> Zaczęłam się zastanawiać, jaka odmiana jabłek jest najlepsza pod względem
> robienia z nich soku (= najbardziej soczysta). Ktoś doradzi?

Ja "wyciskam" Ligole, sa wg mnie najsmaczniejsze o tej porze roku.

> Btw, może głupie, ale spytam: czy marchewki też mają gatunki?

Pewnie tak, "najbezpieczniejsza" jest marchew z pewnego zrodla, od rolnika,
ktory nie mial kasy na nawozy.
Hafsa
--
moj adres:hafsa[małpa]poczta.onet.pl
strona domowa: www.hafsa.republika.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-21 07:24:30

Temat: Re: Jabłka
Od: "elasmo" <e...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Ja "wyciskam" Ligole, sa wg mnie najsmaczniejsze o tej porze roku.


Witam !

A co ma w obecnych czasach wspólnego pora roku ???
Nie słyszałyście nic o t.z. "jabłkach z przechowalni kontrolowanych" z
których owoce właśnie teraz wyjmowane zachowują swoje pierwotne właściwości
( jabłuszka strzelają w zębach i tryskają sokiem )

Pozdrawiam
elasmo


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-21 07:28:39

Temat: Re: Jabłka
Od: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

elasmo wrote:
>> Ja "wyciskam" Ligole, sa wg mnie najsmaczniejsze o tej porze roku.
>
>
> Witam !
>
> A co ma w obecnych czasach wspólnego pora roku ???
> Nie słyszałyście nic o t.z. "jabłkach z przechowalni kontrolowanych"
> z których owoce właśnie teraz wyjmowane zachowują swoje pierwotne
> właściwości ( jabłuszka strzelają w zębach i tryskają sokiem )

Ale czy wszystkie gatunki nadaja sie do dluzszego przechowania? Napewno nie.
Papierowki sie nie nadaja ;). Nie zebym polecala je na sok, ale mimo
wszystko dostepne sa tylko w okreslonej porze roku. Jak sadze nie jest to
jedyny gatunek jablek "nieprzechowywalnych".
--
Pozdrawiam,
Ania

www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-21 07:30:02

Temat: Re: Jabłka
Od: Kinga 'Słowotok' Macyszyn <k...@b...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Nie słyszałyście nic o t.z. "jabłkach z przechowalni kontrolowanych" z
> których owoce właśnie teraz wyjmowane zachowują swoje pierwotne
właściwości
> ( jabłuszka strzelają w zębach i tryskają sokiem )
>
1. Pokaż mi, w którym momencie mówiłam o porze roku
2. Pytam właśnie, które to jabłuszka strzelają i tryskają.


--
KingAM

'just one year of love is better than a lifetime alone'
* freddie mercury*

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-21 07:30:29

Temat: Re: Jabłka
Od: "Hafsa" <a...@n...ma> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "elasmo" <e...@i...pl> napisał w wiadomości
news:c8kark$kk2$1@news.telbank.pl...
>
> > Ja "wyciskam" Ligole, sa wg mnie najsmaczniejsze o tej porze roku.
!
>
> A co ma w obecnych czasach wspólnego pora roku ???
> Nie słyszałyście nic o t.z. "jabłkach z przechowalni kontrolowanych" z
> których owoce właśnie teraz wyjmowane zachowują swoje pierwotne
właściwości
> ( jabłuszka strzelają w zębach i tryskają sokiem )

Dlatego kupuje Ligole a nie jakies parchate suche skorki po jablkach i
dodalam jeszcze wg mnie( czyli moim zdaniem).
Napisz Kindze, ktore kontrolowane jablka ma kupowac, by sok byl dobry, bo
nie wszystkie gatunki tak sa przechowywane.
Hafsa



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-21 08:52:35

Temat: Re: Jabłka
Od: "elasmo" <e...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Dlatego kupuje Ligole a nie jakies parchate suche skorki po jablkach i
> dodalam jeszcze wg mnie( czyli moim zdaniem).
> Napisz Kindze, ktore kontrolowane jablka ma kupowac, by sok byl dobry, bo
> nie wszystkie gatunki tak sa przechowywane.

Mogą być oczywiście Ligole, ale nie ze zwykłej chłodni (które dominują
rynek) tylko z "kontroli" i to niedługo po wyjęciu.
Zapewniam wszystkich, że w dniu dzisiejszym są jabłka właśnie takie
"strzelające i soczyste"
Ja ostatnio kupiłam Cortlandy (i to nie jakieś próchno)
Mam niedaleko domu taką przechowalnię, kupuję skrzyneczkę 15kg. za 15.-
Znam się na jakości przechowywanych jabłek i radzę wybierać takie, które w
dotyku jeszcze nie wydzielają z siebie tłuszczu.(pierwsza cecha świadcząca o
złej jakości jabłek)
Ja wybieram jabłka twarde, nie tłuste, średniej wielkości z takim siwym
nalotem i zielonkawą skórką (te piękne wielkie wykolorowane i czerwoniutkie
to jest własnie próchno)
Życzę owocnych poszukiwań i smacznego!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-21 17:36:16

Temat: Re: Jabłka
Od: "dorka" <d...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "elasmo" <e...@i...pl> napisał w wiadomości
news:c8kg0r$lng$1@news.telbank.pl...

> Znam się na jakości przechowywanych jabłek i radzę wybierać takie, które
w
> dotyku jeszcze nie wydzielają z siebie tłuszczu.(pierwsza cecha świadcząca
o
> złej jakości jabłek)

Mozesz rozjasnic ten temat? Wiekszosc dostepnych jablek ma te tlusta
powloke, co czyni jablko nieapetycznym od pierwszego dotkniecia.

Serdecznosci
Dorota

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-05-21 18:58:42

Temat: Re: Jabłka
Od: "elasmo" <e...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Mozesz rozjasnic ten temat? Wiekszosc dostepnych jablek ma te tlusta
> powloke, co czyni jablko nieapetycznym od pierwszego dotkniecia.
>
> Serdecznosci
> Dorota


Ten "tłuszcz na jabłkach" to nic innego jak efekt przejrzewania tych owoców
.Są wówczas już nie smaczne i szybko się psują. Dlatego zadaje sobie dużo
trudu i szukam takich jak pisałam, albo nie kupuję w ogóle.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kurczak o orientalno slodkiej nucie...
wstrętny snickers
A moze mozdzek?
(SPAM) Nowe serwisy internetowe
zrobilam makaroniki i lody bananowe

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »