Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.man.poznan.pl!news.telbank.pl!n
ot-for-mail
From: "elasmo" <e...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jabłka
Date: Fri, 21 May 2004 10:52:35 +0200
Organization: BPTNet - http://www.telbank.pl
Lines: 21
Message-ID: <c8kg0r$lng$1@news.telbank.pl>
References: <c8icfj$it$1@inews.gazeta.pl> <c8itq0$cf4$2@inews.gazeta.pl>
<c8kark$kk2$1@news.telbank.pl> <c8kb6v$4pe$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: net2-3.telkab.pl
X-Trace: news.telbank.pl 1085129563 22256 195.136.7.130 (21 May 2004 08:52:43 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...telbank.pl
NNTP-Posting-Date: 21 May 2004 08:52:43 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:202383
Ukryj nagłówki
> Dlatego kupuje Ligole a nie jakies parchate suche skorki po jablkach i
> dodalam jeszcze wg mnie( czyli moim zdaniem).
> Napisz Kindze, ktore kontrolowane jablka ma kupowac, by sok byl dobry, bo
> nie wszystkie gatunki tak sa przechowywane.
Mogą być oczywiście Ligole, ale nie ze zwykłej chłodni (które dominują
rynek) tylko z "kontroli" i to niedługo po wyjęciu.
Zapewniam wszystkich, że w dniu dzisiejszym są jabłka właśnie takie
"strzelające i soczyste"
Ja ostatnio kupiłam Cortlandy (i to nie jakieś próchno)
Mam niedaleko domu taką przechowalnię, kupuję skrzyneczkę 15kg. za 15.-
Znam się na jakości przechowywanych jabłek i radzę wybierać takie, które w
dotyku jeszcze nie wydzielają z siebie tłuszczu.(pierwsza cecha świadcząca o
złej jakości jabłek)
Ja wybieram jabłka twarde, nie tłuste, średniej wielkości z takim siwym
nalotem i zielonkawą skórką (te piękne wielkie wykolorowane i czerwoniutkie
to jest własnie próchno)
Życzę owocnych poszukiwań i smacznego!
|