Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jagnięcina - kostki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jagnięcina - kostki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 3


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2009-09-23 13:47:25

Temat: Jagnięcina - kostki
Od: pwz <d...@d...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!

Mam jagniaka. Całego (tzn. oprawiony i pocięty na kawały; z podrobów
zostały płucka, wątroba i serce), ok. 8 kg. Wspominam o tym, ponieważ
pewnie nie raz jeszcze zapytam BiSwK o pomysł na jakąś jego część :-)
Dzisiaj akurat robię pilaw z różnych kawałków mięsa, ale głównie z tych,
które odkroiłem od kręgosłupa. Taki "obiad kombinowany". I tu zaczyna
się moje pytanie: proszę, poradźcie, co dobrego uwarzyć z kręgosłupa -
de facto są to same kości z resztką mięsa, więc pewnie wyjdzie z tego
niezły smak na zupę albo np. do kapusty. Ale moje pytanie: jaką zupę
(sos? inną potrawę?) byście poradzili? Chodzi mi o wykorzystanie
specyficznego smaku jagnięciny, którą w tym przypadku wygotuję z kostek...

Pozdrawiam i wracam do kuchni |=:-)
pwz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2009-09-23 14:07:01

Temat: Re: Jagnięcina - kostki
Od: "Prawusek" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

"pwz" <d...@d...pl> wrote in message
news:h9d8ti$jqi$1@inews.gazeta.pl...
> Witam!
>
> Mam jagniaka. Całego (tzn. oprawiony i pocięty na kawały; z podrobów
> zostały płucka, wątroba i serce), ok. 8 kg. Wspominam o tym, ponieważ
> pewnie nie raz jeszcze zapytam BiSwK o pomysł na jakąś jego część :-)
> Dzisiaj akurat robię pilaw z różnych kawałków mięsa, ale głównie z tych,
> które odkroiłem od kręgosłupa. Taki "obiad kombinowany". I tu zaczyna
> się moje pytanie: proszę, poradźcie, co dobrego uwarzyć z kręgosłupa -
> de facto są to same kości z resztką mięsa, więc pewnie wyjdzie z tego
> niezły smak na zupę albo np. do kapusty. Ale moje pytanie: jaką zupę
> (sos? inną potrawę?) byście poradzili? Chodzi mi o wykorzystanie
> specyficznego smaku jagnięciny, którą w tym przypadku wygotuję z kostek...
>
> Pozdrawiam i wracam do kuchni |=:-)
> pwz

Rosół. Kapuśniak z kiszonej kapusty. Grochówka lub fasolówka.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2009-09-23 14:53:47

Temat: Re: Jagnięcina - kostki
Od: pwz <d...@d...pl> szukaj wiadomości tego autora

Prawusek pisze:
> Rosół. Kapuśniak z kiszonej kapusty. Grochówka lub fasolówka.

O! Dawno nie robiłem fasolówki, dzięki za podpowiedź. Idę namoczyć
fasolę |=:-)
pwz

P.S. Pilaw wyszedł wyśmienity :-)
pwz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

dania z kociołka
Prawdopodobnie najlepszy obiad na swiecie
maliny - sfermentowały w słoikach - i co teraz?
Karpatka
ogórki w zalewie musztardowej

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »