| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-09-23 13:47:25
Temat: Jagnięcina - kostkiWitam!
Mam jagniaka. Całego (tzn. oprawiony i pocięty na kawały; z podrobów
zostały płucka, wątroba i serce), ok. 8 kg. Wspominam o tym, ponieważ
pewnie nie raz jeszcze zapytam BiSwK o pomysł na jakąś jego część :-)
Dzisiaj akurat robię pilaw z różnych kawałków mięsa, ale głównie z tych,
które odkroiłem od kręgosłupa. Taki "obiad kombinowany". I tu zaczyna
się moje pytanie: proszę, poradźcie, co dobrego uwarzyć z kręgosłupa -
de facto są to same kości z resztką mięsa, więc pewnie wyjdzie z tego
niezły smak na zupę albo np. do kapusty. Ale moje pytanie: jaką zupę
(sos? inną potrawę?) byście poradzili? Chodzi mi o wykorzystanie
specyficznego smaku jagnięciny, którą w tym przypadku wygotuję z kostek...
Pozdrawiam i wracam do kuchni |=:-)
pwz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-09-23 14:07:01
Temat: Re: Jagnięcina - kostki"pwz" <d...@d...pl> wrote in message
news:h9d8ti$jqi$1@inews.gazeta.pl...
> Witam!
>
> Mam jagniaka. Całego (tzn. oprawiony i pocięty na kawały; z podrobów
> zostały płucka, wątroba i serce), ok. 8 kg. Wspominam o tym, ponieważ
> pewnie nie raz jeszcze zapytam BiSwK o pomysł na jakąś jego część :-)
> Dzisiaj akurat robię pilaw z różnych kawałków mięsa, ale głównie z tych,
> które odkroiłem od kręgosłupa. Taki "obiad kombinowany". I tu zaczyna
> się moje pytanie: proszę, poradźcie, co dobrego uwarzyć z kręgosłupa -
> de facto są to same kości z resztką mięsa, więc pewnie wyjdzie z tego
> niezły smak na zupę albo np. do kapusty. Ale moje pytanie: jaką zupę
> (sos? inną potrawę?) byście poradzili? Chodzi mi o wykorzystanie
> specyficznego smaku jagnięciny, którą w tym przypadku wygotuję z kostek...
>
> Pozdrawiam i wracam do kuchni |=:-)
> pwz
Rosół. Kapuśniak z kiszonej kapusty. Grochówka lub fasolówka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-09-23 14:53:47
Temat: Re: Jagnięcina - kostkiPrawusek pisze:
> Rosół. Kapuśniak z kiszonej kapusty. Grochówka lub fasolówka.
O! Dawno nie robiłem fasolówki, dzięki za podpowiedź. Idę namoczyć
fasolę |=:-)
pwz
P.S. Pilaw wyszedł wyśmienity :-)
pwz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |