Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak długo gotować rosół?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak długo gotować rosół?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-10-12 18:48:06

Temat: Jak długo gotować rosół?
Od: "NELLA" <a...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witajcie,

Jak długo gotować , aby rosół miał wspaniały smak i aromat i wygląd
(klarowny). ?
Na jak mocnym gazie?
Co można ciekawego dodac do rosołu, coś co lekko go zmieni , ubarwi?

Ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-10-12 18:57:26

Temat: Re: Jak długo gotować rosół?
Od: "ostry" <o...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Od tego typu spraw najlepszy jest Włodek Los :)
Generalnie - po pierwsze primo : składniki - czyli kura i wołowina,
przypieczona cebula, marchew, seler, pietrucha
Szumujesz, a potem na pyrkającym ogniu długo gotujesz - pewnie jak się kura
będzie prawie rozlatywała :)
A jeśli klarujesz rosół to pewnie wiesz jak i kiedy to zrobić ?:)


--
ostry


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-12 19:04:16

Temat: Re: Jak długo gotować rosół?
Od: "Monique" <m...@p...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "NELLA" <a...@h...pl> napisał w

> Jak długo gotować , aby rosół miał wspaniały smak i aromat i wygląd
> (klarowny). ?
trzeba go po prostu próbować i sprawdzać smak...:-)) (ale pomogłam nie?:-)))

> Na jak mocnym gazie?
bardzo malutkim. Jak się będzie bałwanił to nie będzie klarowny

> Co można ciekawego dodac do rosołu, coś co lekko go zmieni , >ubarwi?
moja mama dodawała suszonego grzybka, albo opieczoną nad ogniem małą
cebulkę - ale ja jakoś wolałam bez tych dodatków

Pozdr.
Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-12 19:04:41

Temat: Re: Jak długo gotować rosół?
Od: "NELLA" <a...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora


Kolega "ostry" <o...@e...com.pl poradził:

"> Generalnie - po pierwsze primo : składniki - czyli kura i wołowina,"

>>A jeśli jest tylko kurczak? Czy to też się nazywa rosół?
Poza tym , gdzie można zdobyć kurę (chyba tylko na targu). A w ogóle to
jaką ma wyższość kura nad kurczakiem w rosole?

A czy rosół powinien być ostry?

Może wyklarujesz mi to?

Bardzo dziękuje za porady.

Ania :) ;)




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-12 19:15:01

Temat: Re: Jak długo gotować rosół?
Od: "ostry" <o...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


> >>A jeśli jest tylko kurczak? Czy to też się nazywa rosół?

Nie, to już będzie imitacja rosołu :)

> Poza tym , gdzie można zdobyć kurę (chyba tylko na targu). A w ogóle to
> jaką ma wyższość kura nad kurczakiem w rosole?

Mięso, tłuszcz i wiele innch rzeczy.

> A czy rosół powinien być ostry?
Nie, lekko słony

> Może wyklarujesz mi to?

Nie umiem klarować ( hlip, hlip ) ale wiem że używa się białka i płutna.

> Bardzo dziękuje za porady.

Do usług

> Ania :) ;)


--
ostry ?:)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-12 19:15:38

Temat: Re: Jak długo gotować rosół?
Od: "NELLA" <a...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

Smacznego!

"Monique" <m...@p...com> napisała, że:

"> moja mama dodawała suszonego grzybka, albo opieczoną nad ogniem małą
> cebulkę - ale ja jakoś wolałam bez tych dodatków"


>>A ja dodałam właśnie pieczarkę ( tylko taki miałam grzybek; reszta w
occie) . Poza tym w paczuszce z włoszczyzną była jeszcze kapusta tzw.
pekińska , tez ja dodałam. Profanacja ?
Mam nadzieję , że jakos wyjdzie ( sa to sladowe ilości)

Ania




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-12 19:26:07

Temat: Re: Jak długo gotować rosół?
Od: "Monique" <m...@p...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "NELLA" <a...@h...pl> napisał w wiadomości
news:9q7flp$f3b$1@h1.uw.edu.pl...
> >>A ja dodałam właśnie pieczarkę ( tylko taki miałam grzybek; reszta w
> occie) . Poza tym w paczuszce z włoszczyzną była jeszcze kapusta tzw.
> pekińska , tez ja dodałam. Profanacja ?
a właśnie, mama jeszcze dodawała kawałek kapusty włoskiej i potem jeszcze to
jadła! (zazwyczaj jak jadła ta kapustę ugotowaną w rosole, to musiałam
szybciutko opuścić kuchnię:-)))

> Mam nadzieję , że jakos wyjdzie ( sa to sladowe ilości)
oczywiście, że wyjdzie! a do rosołku najlepszy makaron domowej roboty...mmmm
rozmarzyłam się:-)

Pozdr.
Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-12 20:02:06

Temat: Re: Jak długo gotować rosół?
Od: "NELLA" <a...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora


Doradca d/s rosołu "ostry" <o...@e...com.pl> napisał:

> >Nie, to już będzie imitacja rosołu :)

>W takim razie właśnie gotuję namiastkę z dodatkiem pieczarki i kapusty
pekińskiej.

>Gotowanie rosołu / namiastki rzadko mi sie zdarza o tej porze , ale czytam
ksiązkę Laury Esquivel "Przepiórki w płatkach róży" , a tam historia miłosna
przeplata sie z przepisami kulinarnymi. Prawdziwa Sztuka kulinarna.
Większośc to potrawy meksykańskie ( taj jak autorka).


W powieści Tita, główna bohaterka gotuje rosół, ale na ogonach wołowych :

"(...) Należy wlać więcej wody niz na zwykła zupę, pamietając, że będziemy
gotować rosół. Ale prawdziwy rosół musi byc esencjonalny, nie wodnisty.
Rosołem można wyleczyć kazdą przypadłośc fizyczną czy psychiczną(...)"


To był fragment z w/w ksiązki.


Czy zgadzasz sie z twierdzeniem o właściwościach leczniczych rosołku?

Dziękuję za usługi doradcze.

Ania


>
>




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-12 20:36:43

Temat: Re: Jak długo gotować rosół?
Od: "Marta" <m...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "NELLA" <a...@h...pl> napisał w wiadomości
news:9q7e27$edj$1@h1.uw.edu.pl...
> Witajcie,
>
> Jak długo gotować , aby rosół miał wspaniały smak i aromat i wygląd
> (klarowny). ?
> Na jak mocnym gazie?
> Co można ciekawego dodac do rosołu, coś co lekko go zmieni , ubarwi?

Witam

zeby byl klarowny to zalewa sie miesko zimna woda (kawalek kuraka +
wolowinka) gotuje sie to az sie ta okropna piana zmyje ew mozna ja sciagnac
lyzka, wrzuca pieprz marchewke, pietruszke, seler, suszonego grzybka,
kawalek kapustki mh i gotuje az miesko bedzie latwo odchodzic od kosci, na
koniec soli ja jeszcze dodaje kostke rosolowa....

Ja tak robie i wychodzi pyszny, pysznosci dodaje jeszcze (jak dla mnei)
cieniutki makaron + zielona pieruszecka i kawalek marchewki ale to juz na
talerzu


Pozdrawiam
Marta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-12 20:55:07

Temat: Re: Jak długo gotować rosół?
Od: "Castle" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

> > Co można ciekawego dodac do rosołu, coś co lekko go
zmieni , >ubarwi?
> moja mama dodawała suszonego grzybka, albo opieczoną nad
ogniem małą
> cebulkę - ale ja jakoś wolałam bez tych dodatków

a ja podpatrzylam jak sasiad daje 1/8 buraczka
kiedy rosol sie gotuje burak zabarwia go na zolto

teraz sama dodaje lyzke soku z burakow ciiiiii

Castle


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

jaka sałatka do makaronu z sosem bolońskim?
test
jarmuz z makaronem i tofu
cala soja zmodyfikowana ?
cala soja zmodyfikowana ?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »