| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-09-08 15:08:20
Temat: Re: Jak poznać czy jajko jest świeże?hmmm <k...@i...com> wrote:
>Sat, 07 Sep 2002 17:53:46 GMT, Art Plazewski. <Art[Gruby]@icbleu.org>
>napisal:
>
>>Odpukalem... w nie malowane (czolo)...
>>;-)))_
>
>jajem? ;-)))))
>
>hmmm
Taaaa...nieswiezym,,,
;-)))))))
Art(Gruby).
El Commandante.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-09-08 17:51:19
Temat: Re: Jak poznać czy jajko jest świeże?wlozyc do naczynia z woda -
1. - jaja super swieze - tona
2. jaja swieze - leciutko unosza strone z komora powietrzna do gory
3. jaja jeszcze swieze - staja w pionie
4. jaja nieswieze - plywaja!
Barbara
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-08 19:26:33
Temat: Re: Jak poznać czy jajko jest świeże?On 8 Sep 2002 19:51:19 +0200, b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka)
wrote:
>wlozyc do naczynia z woda -
>1. - jaja super swieze - tona
>2. jaja swieze - leciutko unosza strone z komora powietrzna do gory
>3. jaja jeszcze swieze - staja w pionie
>4. jaja nieswieze - plywaja!
A wiecie skąd to pytanie w ogóle padło? Bo ja podejrzewam że zadający
pytanie chce wziąć udział w konkursie ogłoszonym w warszawskim
piątkowym dodatku do Gazety Wyborczej "Co jest grane". Tam właśnie to
pytanie padło jako konkursowe. A wygrać można kurs w szkole gotowania
Kurta Schelera (mam nadzieję że nie pomyliłem się w nazwisku). Tyle że
tam oprócz opisu samej metody ważna oceniania jest chyba także forma w
jakiej zostanie taka metoda opisana. Jak kto chce startować to niech
warszawiacy pomogą i podadzą namiary i treść konkursu :-)))))
Zdrówko
Babcia - piszący nieregularnie ale czytający regularnie. Bo ja zajmóję
się racvzej konsumpcyjną stroną kuchni ;-)
--
Maciek 'Babcia' Dobosz
Warszawski Klub Paintballowy "Ranger"
N.A.S.K. Nieudolny Administrator Sieci Komputerowej
http://paintball.info.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-08 21:44:30
Temat: Re: Re: Jak poznać czy jajko jest świeże?On 8 Sep 2002 19:51:19 +0200, b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka)
wrote:
>wlozyc do naczynia z woda -
>1. - jaja super swieze - tona
>2. jaja swieze - leciutko unosza strone z komora powietrzna do gory
>3. jaja jeszcze swieze - staja w pionie
>4. jaja nieswieze - plywaja!
Nie. Plywaja jaja stare i wyschniete - niekoniecznie musza byc
nieswieze (trzymane w lodowce potrafi wyschnac bardzo mocno ze plywa
jak ponton a swieze pozostaje).
A wszyscy zapomnieli o podstawowej metodzie sprawdzania - o
przeswietlaniu jaj. Jajo swieze jest wewnatrz klarowne i w silnym
swietle przeswituje. Zbuk jest wewnatrz metny i ciemny - przy
odrobinie wprawu nie ma sie watpliwosci. Wystarczy oslonic z bokow
jajo dlonia i zblizyc do zarowki (o ile nie ma sie stosownego
przyrzadu - kawalka blachy czy dechy z otworami na jaja z zarowka
zamontowana pod spodem - kiedys w kazdym sklepie spozywczym cos
takiego stalo...
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |