| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-04-29 03:31:07
Temat: Jak rybe?Witam i prosze o podpowiedz. Mam filety z dorsza i poza typowym "w
panierke i na patelnie" nie mam innego pomyslu. Moze ktos z szanownych
grupowiczow rzuci jakims pomyslem. Dzieki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-04-29 04:50:15
Temat: Re: Jak rybe?HaLa napisał(a):
> Witam i prosze o podpowiedz. Mam filety z dorsza i poza typowym "w
> panierke i na patelnie" nie mam innego pomyslu. Moze ktos z szanownych
> grupowiczow rzuci jakims pomyslem. Dzieki.
>
Po grecku.
--
richo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-29 05:21:31
Temat: Re: Jak rybe?Dużo cebuli pokroić na wiórki (słomkę) - orientacyjnie na 1 kg ryby co
najmniej 1 kg cebuli.
Cebulę dusić na oliwie, lekko podlewając wodą podczas tego procesu, aby się
nie przypaliła.
W tym czasie dużo czosnku (co najmniej 1 główkę, nie żałować sobie!!!)
podzielić na ząbki. Nie trzeba obierać, bo największy aromat czosnku jest w
łuskach. Czosnek wrzucić do cebuli.
Kiedy cebula będzie miękka, posolić ją i popieprzyć białym pieprzem, dodać
pieprzu kajeńskiego (w oryginale była przyprawa piri-piri).
Filety położyć na cebuli, lekko przykrywając je częścią tejże.
Przykryć i zapiec lub kontynuować duszenie na palniku. Po ok. 15 minutach
ryba jest gotowa.
Pyszne zarówno na gorąco, jak i na zimno.
Gośka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-29 07:26:08
Temat: Re: Jak rybe?1. jak mi sie spieszy :rybe - posplic,popierzyc, obtoczyc w mące i smazyc
na oleju
Łodzie wikingów
2- folia aluminiowa, dac rybe, (2-3kawałki/os) dodac, marchewke-obrana ,w
talarki, kawałek pietruszki ( w paseczki) ,korzen selera w plasterki
(5plastreków), 1 mała cebula (w osómeki), zielona natka pietruszki,selera,
troszke masłeka,przyprawy (sól,pieperz, daje tez kostke rosołowa, z bazylia,
knorra-na porcje tak 1/4 kostki), wszystko lezy na tej foli, i pakuje to jak
cukeirek. pieke 40-50minut, 200st, pod koniec pieczenie ( jakies
10minut)-otwieram cukeirka od góry, aby troszke odparował sosik, czasem jest
go duzo, kiedys to podawłam z ziemnakami,teraz juz same, bo to takie syte.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-29 09:44:11
Temat: Re: Jak rybe?
W panierce i na głboki olej+ frytki - masz tradycyjne danie wyspiarzy czyli
fish and chips. Co w tym złego?
Pozdrawiam
Kucharz Amator
Wojti
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-29 13:54:59
Temat: Re: Jak rybe?Czesc!
Jesli nie chodzi Ci o cos wyszukanego, to ja robie tak: sole, skrapiam
sokiem z cytryny, wlewam na dno patelni wode lekko gazowana (tyle
tylko, zeby dno zakryla) i jak zacznie bolgotac, wkladam rybe. Chwile
na jednej stronie, chwile na drugie i gotowe. Mozna tez doprawic
jakimis przyprawami, jesli ktos lubi. Ryba nie jest nasiaknieta
tluszczem - bo niby z czego - a jest przy tym bardzo krucha. Super!
Nie l;ubie generalnie ryb, ale tak przygotowana zjadam zawsze z
apetytem (do tego surowka, mniam).
Pozdrawiam,
robal.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |