Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak smazyc kotlety ziemniaczane

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak smazyc kotlety ziemniaczane

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-03-18 20:52:48

Temat: Jak smazyc kotlety ziemniaczane
Od: "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> szukaj wiadomości tego autora

.....żeby nie wyglądały jak puree.

Chce bardzo, by miały chrupiącą skórkę i były w miarę zwarte.
Poradzcie, co zrobić, bo googlowanie nie pomaga.

pozdr

cherokee

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-03-18 21:16:19

Temat: Re: Jak smazyc kotlety ziemniaczane
Od: "Marta Skorupska" <s...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> napisał w
wiadomości news:b580us$pnt$1@absinth.dialog.net.pl...
> .....żeby nie wyglądały jak puree.
>
> Chce bardzo, by miały chrupiącą skórkę i były w miarę zwarte.
> Poradzcie, co zrobić, bo googlowanie nie pomaga.

A może panierką je potraktować? Ja tak ostatnio robiłam ziemniaczano-serowe
kotlety i były smakowite:-)

Marta

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-18 21:48:30

Temat: Re: Jak smazyc kotlety ziemniaczane
Od: "Piotr Kosela" <p...@b...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> napisał
w wiadomości news:b580us$pnt$1@absinth.dialog.net.pl...
> .....żeby nie wyglądały jak puree.
>
> Chce bardzo, by miały chrupiącą skórkę i były w miarę zwarte.
> Poradzcie, co zrobić, bo googlowanie nie pomaga.

Tak po prostu:

Ziemniaki ugotować, ostudzić i przepuścić przez maszynkę. Zesmażyć
drobno posiekaną cebulę ze skwarkami. Do ziemniaków dodać mniej więcej
tyle samo objętościowo mąki, 1 lub 2 jajka, zesmażoną cebulę ze
skawarkami, wszystko wyrobić, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Obtaczać w tartej bułce i smażyć na bardzo rozgrzanym oleju i małym
ogniu. Podawać z sosem chrzanowym lub grzybowym.

Sprawdzone i wychodzą pyszne, chrupiące, najlepsze IMHO z sosem
chrzanowym.

--
Pzdr
Pe Ka
"Wolę być głupim z nadzieją, niż beznadziejnie mądrym"
E. "Dudek" Dziewoński


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-18 21:50:58

Temat: Re: Jak smazyc kotlety ziemniaczane
Od: "Zbychu" <m...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

A mozesz zapodac przepis na to cudo??
Zbychu


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-18 22:03:20

Temat: Re: Jak smazyc kotlety ziemniaczane
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka) szukaj wiadomości tego autora

> Użytkownik "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> napisał w
> wiadomości news:b580us$pnt$1@absinth.dialog.net.pl...
>> .....żeby nie wyglądały jak puree.
>>
>> Chce bardzo, by miały chrupiącą skórkę i były w miarę zwarte.
>> Poradzcie, co zrobić, bo googlowanie nie pomaga.
>

Jezli masa ziemniaczana jest 'ciamciata', ze tak sie wyraze - bo ja swoje placki to
robie tak, ze owszem, one sa starte tak jak
nalezy, ale potem czubata lycha maki albo dwie, jajo, i dosc grubo!!! pokrojona
cebula.
Jesli ktos chce miec sma przysmazonej, to musi [powinien] dodac czesc takiej i czesc
podrumienionej.
Smaze na oleju lub na smalcu - tluszcz musi byc b. goracy, ale nie dymiacy
Nakladam mase lyzka i... nie rozplaszczam!!! tej 'kupki' ktora mam na patelni; lyzka
za lyzka, az patelnia pelna - kiedy koncze
nakladanie - mozna odwracac na druga strone te nalozone na poczatku.
Acha, tutaj obowiazuje odmienna zasada niz przy smazeniu np. omletow :-)
Tluszczu musi byc dosc sporo.
Poniewaz lubie jesc wszystko gorace, to na ogol smaze na dwie patelnie.
Oczywiscie dodaje do swoich plackow, zaleznie od humoru albo - nic, albo ciut ciut
pokrojonej wedzonki czy tez plasterkow kielbasy
[tego nie kroje drobno. ale za to cienko :-)] no i ew. inne takie dosmaczenia..
Pozeram te placki, zgodnie z domowa tradycja, posypane cukrem, no i obok placko na
talerzu tez jest kupka cukru, w ktorej 'moczy
sie' czy 'tarza' aktualny kawalek placka przed wlozeniem do buzi.
Smacznego ;-)
Barbara




---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.463 / Virus Database: 262 - Release Date: 2003.03.17

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-18 22:10:34

Temat: Re: Jak smazyc kotlety ziemniaczane
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka) szukaj wiadomości tego autora

From: "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl>
Subject: Re: Jak smazyc kotlety ziemniaczane

No ladnie, 'glodnemu chleb na mysli' :-)))
OPisalam dosc dokladnie jak nalezy smazy placki!!! zmieniaczane, a nie kotlety ;)))
No, to teraz mozecie sie ze mnie posmiac :-)
Barbara


---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.463 / Virus Database: 262 - Release Date: 2003.03.17
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-18 22:12:54

Temat: Re: Jak smazyc kotlety ziemniaczane
Od: "Asienka" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Cherokee gd <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:b580us$pnt$...@a...dialog.net.pl...
> .....żeby nie wyglądały jak puree.
>
> Chce bardzo, by miały chrupiącą skórkę i były w miarę zwarte.
> Poradzcie, co zrobić, bo googlowanie nie pomaga.
>
Ja do kotletów takich dodaję trochę moczonej i wyciśniętej bułki, sa wtedy
bardziej zwarte, a co do skórki- panierka będzie tu dobrym rozwiązaniem.

Pozdrówka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-19 07:03:56

Temat: Re: Jak smazyc kotlety ziemniaczane
Od: "anet" <a...@n...net> szukaj wiadomości tego autora


> Sprawdzone i wychodzą pyszne, chrupiące, najlepsze IMHO z sosem
> chrzanowym.
>
> --
> Pzdr
> Pe Ka
> "Wolę być głupim z nadzieją, niż beznadziejnie mądrym"
> E. "Dudek" Dziewoński
>

Z musztardowym równie pyszne.

Anet


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-19 09:46:50

Temat: Re: Jak smazyc kotlety ziemniaczane
Od: "Monika \"mitek\"" <m...@w...to.qbanet.com.invalid> szukaj wiadomości tego autora



> .....żeby nie wyglądały jak puree.
>
> Chce bardzo, by miały chrupiącą skórkę i były w miarę zwarte.

Nikt nie robi kotletów "rozczochranych"?
Gotuje się ziemniaczki w "mundurkach" 15 min (mniejsze) lub 20 (większe).
Po obraniu ściera na gruboocznej tarce na wiórki. Do tego cebula - też trę
na tej tarce. Jajko, sól, pieprz, zamieszać - i tyle. Z pozlepianych
wiórków wychodzą fantazyjne kotleciki: "słoneczka", tudzież "komety", no i
zawsze są chrupiące. Ważne żeby nie gotować za długo ziemniaków, bo jak są
za miękkie, to się to wszystko bryli i wychodzą takie zwyczajne, o gładkim
obrysie (niestety, ciągle mi się to jeszcze zdarza).
Monika
P.S. Gdyby ktoś miał pomysł co można dodać oprócz soli i pieprzu, to bardzo
proszę o podpowiedzi - ja nie mam fantazji kulinarnej.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-19 09:56:50

Temat: Re: Jak smazyc kotlety ziemniaczane
Od: "Kruszynka" <l...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> wrote in message
news:b580us$pnt$1@absinth.dialog.net.pl...
> .....żeby nie wyglądały jak puree.
>
> Chce bardzo, by miały chrupiącą skórkę i były w miarę zwarte.
> Poradzcie, co zrobić, bo googlowanie nie pomaga.

Ja panieruje: maka + jajko + bulka tarta. Nic sie nie rozwala, wychodza
chrupiace i pyszne. Podpowiedz - probowalam bez jajka - nie da rady. Jajo
musi byc, inaczej sie rozwali.

Kruszyna

--
"Primum non stresere..."


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pomozcie...
marcepan
Ładniejsza kuchnia? A moze projekt?
Pomoc - Suszone pomidory
Pijecie wino? ;-)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »