| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-18 20:52:48
Temat: Jak smazyc kotlety ziemniaczane.....żeby nie wyglądały jak puree.
Chce bardzo, by miały chrupiącą skórkę i były w miarę zwarte.
Poradzcie, co zrobić, bo googlowanie nie pomaga.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-03-18 21:16:19
Temat: Re: Jak smazyc kotlety ziemniaczane
Użytkownik "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> napisał w
wiadomości news:b580us$pnt$1@absinth.dialog.net.pl...
> .....żeby nie wyglądały jak puree.
>
> Chce bardzo, by miały chrupiącą skórkę i były w miarę zwarte.
> Poradzcie, co zrobić, bo googlowanie nie pomaga.
A może panierką je potraktować? Ja tak ostatnio robiłam ziemniaczano-serowe
kotlety i były smakowite:-)
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-18 21:48:30
Temat: Re: Jak smazyc kotlety ziemniaczane
Użytkownik "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> napisał
w wiadomości news:b580us$pnt$1@absinth.dialog.net.pl...
> .....żeby nie wyglądały jak puree.
>
> Chce bardzo, by miały chrupiącą skórkę i były w miarę zwarte.
> Poradzcie, co zrobić, bo googlowanie nie pomaga.
Tak po prostu:
Ziemniaki ugotować, ostudzić i przepuścić przez maszynkę. Zesmażyć
drobno posiekaną cebulę ze skwarkami. Do ziemniaków dodać mniej więcej
tyle samo objętościowo mąki, 1 lub 2 jajka, zesmażoną cebulę ze
skawarkami, wszystko wyrobić, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Obtaczać w tartej bułce i smażyć na bardzo rozgrzanym oleju i małym
ogniu. Podawać z sosem chrzanowym lub grzybowym.
Sprawdzone i wychodzą pyszne, chrupiące, najlepsze IMHO z sosem
chrzanowym.
--
Pzdr
Pe Ka
"Wolę być głupim z nadzieją, niż beznadziejnie mądrym"
E. "Dudek" Dziewoński
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-18 21:50:58
Temat: Re: Jak smazyc kotlety ziemniaczaneA mozesz zapodac przepis na to cudo??
Zbychu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-18 22:03:20
Temat: Re: Jak smazyc kotlety ziemniaczane> Użytkownik "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> napisał w
> wiadomości news:b580us$pnt$1@absinth.dialog.net.pl...
>> .....żeby nie wyglądały jak puree.
>>
>> Chce bardzo, by miały chrupiącą skórkę i były w miarę zwarte.
>> Poradzcie, co zrobić, bo googlowanie nie pomaga.
>
Jezli masa ziemniaczana jest 'ciamciata', ze tak sie wyraze - bo ja swoje placki to
robie tak, ze owszem, one sa starte tak jak
nalezy, ale potem czubata lycha maki albo dwie, jajo, i dosc grubo!!! pokrojona
cebula.
Jesli ktos chce miec sma przysmazonej, to musi [powinien] dodac czesc takiej i czesc
podrumienionej.
Smaze na oleju lub na smalcu - tluszcz musi byc b. goracy, ale nie dymiacy
Nakladam mase lyzka i... nie rozplaszczam!!! tej 'kupki' ktora mam na patelni; lyzka
za lyzka, az patelnia pelna - kiedy koncze
nakladanie - mozna odwracac na druga strone te nalozone na poczatku.
Acha, tutaj obowiazuje odmienna zasada niz przy smazeniu np. omletow :-)
Tluszczu musi byc dosc sporo.
Poniewaz lubie jesc wszystko gorace, to na ogol smaze na dwie patelnie.
Oczywiscie dodaje do swoich plackow, zaleznie od humoru albo - nic, albo ciut ciut
pokrojonej wedzonki czy tez plasterkow kielbasy
[tego nie kroje drobno. ale za to cienko :-)] no i ew. inne takie dosmaczenia..
Pozeram te placki, zgodnie z domowa tradycja, posypane cukrem, no i obok placko na
talerzu tez jest kupka cukru, w ktorej 'moczy
sie' czy 'tarza' aktualny kawalek placka przed wlozeniem do buzi.
Smacznego ;-)
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.463 / Virus Database: 262 - Release Date: 2003.03.17
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-18 22:10:34
Temat: Re: Jak smazyc kotlety ziemniaczaneFrom: "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl>
Subject: Re: Jak smazyc kotlety ziemniaczane
No ladnie, 'glodnemu chleb na mysli' :-)))
OPisalam dosc dokladnie jak nalezy smazy placki!!! zmieniaczane, a nie kotlety ;)))
No, to teraz mozecie sie ze mnie posmiac :-)
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.463 / Virus Database: 262 - Release Date: 2003.03.17
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-18 22:12:54
Temat: Re: Jak smazyc kotlety ziemniaczane
Użytkownik Cherokee gd <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:b580us$pnt$...@a...dialog.net.pl...
> .....żeby nie wyglądały jak puree.
>
> Chce bardzo, by miały chrupiącą skórkę i były w miarę zwarte.
> Poradzcie, co zrobić, bo googlowanie nie pomaga.
>
Ja do kotletów takich dodaję trochę moczonej i wyciśniętej bułki, sa wtedy
bardziej zwarte, a co do skórki- panierka będzie tu dobrym rozwiązaniem.
Pozdrówka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-19 07:03:56
Temat: Re: Jak smazyc kotlety ziemniaczane
> Sprawdzone i wychodzą pyszne, chrupiące, najlepsze IMHO z sosem
> chrzanowym.
>
> --
> Pzdr
> Pe Ka
> "Wolę być głupim z nadzieją, niż beznadziejnie mądrym"
> E. "Dudek" Dziewoński
>
Z musztardowym równie pyszne.
Anet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-19 09:46:50
Temat: Re: Jak smazyc kotlety ziemniaczane
> .....żeby nie wyglądały jak puree.
>
> Chce bardzo, by miały chrupiącą skórkę i były w miarę zwarte.
Nikt nie robi kotletów "rozczochranych"?
Gotuje się ziemniaczki w "mundurkach" 15 min (mniejsze) lub 20 (większe).
Po obraniu ściera na gruboocznej tarce na wiórki. Do tego cebula - też trę
na tej tarce. Jajko, sól, pieprz, zamieszać - i tyle. Z pozlepianych
wiórków wychodzą fantazyjne kotleciki: "słoneczka", tudzież "komety", no i
zawsze są chrupiące. Ważne żeby nie gotować za długo ziemniaków, bo jak są
za miękkie, to się to wszystko bryli i wychodzą takie zwyczajne, o gładkim
obrysie (niestety, ciągle mi się to jeszcze zdarza).
Monika
P.S. Gdyby ktoś miał pomysł co można dodać oprócz soli i pieprzu, to bardzo
proszę o podpowiedzi - ja nie mam fantazji kulinarnej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-19 09:56:50
Temat: Re: Jak smazyc kotlety ziemniaczane"Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> wrote in message
news:b580us$pnt$1@absinth.dialog.net.pl...
> .....żeby nie wyglądały jak puree.
>
> Chce bardzo, by miały chrupiącą skórkę i były w miarę zwarte.
> Poradzcie, co zrobić, bo googlowanie nie pomaga.
Ja panieruje: maka + jajko + bulka tarta. Nic sie nie rozwala, wychodza
chrupiace i pyszne. Podpowiedz - probowalam bez jajka - nie da rady. Jajo
musi byc, inaczej sie rozwali.
Kruszyna
--
"Primum non stresere..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |