Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.p
l!newsgate.pl
From: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak smazyc kotlety ziemniaczane
Date: 18 Mar 2003 23:03:20 +0100
Organization: email<>news gateway
Lines: 35
Message-ID: <036f01c2ed9a$38ea2250$ad96573e@home68z1dftw81>
References: <b580us$pnt$1@absinth.dialog.net.pl> <b5825m$t44$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1048025000 23004 192.168.240.245 (18 Mar 2003 22:03:20 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 18 Mar 2003 22:03:20 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-Received: from dial-4029.wroclaw.dialog.net.pl ([62.87.141.189]
helo=home68z1dftw81) by poczta.man.pl with esmtp (Exim 3.35 #1) id
18vPAY-0003Lj-00 for p...@n...pl; Tue, 18 Mar 2003
23:02:51 +0100
X-Received: from dial-4029.wroclaw.dialog.net.pl ([62.87.141.189]
helo=home68z1dftw81) by poczta.man.pl with esmtp (Exim 3.35 #1) id
18vPAY-0003Lj-00 for p...@n...pl; Tue, 18 Mar 2003
23:02:51 +0100
X-Received: from dial-4029.wroclaw.dialog.net.pl ([62.87.141.189]
helo=home68z1dftw81) by poczta.man.pl with esmtp (Exim 3.35 #1) id
18vPAY-0003Lj-00 for p...@n...pl; Tue, 18 Mar 2003
23:02:51 +0100
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:149851
Ukryj nagłówki
> Użytkownik "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> napisał w
> wiadomości news:b580us$pnt$1@absinth.dialog.net.pl...
>> .....żeby nie wyglądały jak puree.
>>
>> Chce bardzo, by miały chrupiącą skórkę i były w miarę zwarte.
>> Poradzcie, co zrobić, bo googlowanie nie pomaga.
>
Jezli masa ziemniaczana jest 'ciamciata', ze tak sie wyraze - bo ja swoje placki to
robie tak, ze owszem, one sa starte tak jak
nalezy, ale potem czubata lycha maki albo dwie, jajo, i dosc grubo!!! pokrojona
cebula.
Jesli ktos chce miec sma przysmazonej, to musi [powinien] dodac czesc takiej i czesc
podrumienionej.
Smaze na oleju lub na smalcu - tluszcz musi byc b. goracy, ale nie dymiacy
Nakladam mase lyzka i... nie rozplaszczam!!! tej 'kupki' ktora mam na patelni; lyzka
za lyzka, az patelnia pelna - kiedy koncze
nakladanie - mozna odwracac na druga strone te nalozone na poczatku.
Acha, tutaj obowiazuje odmienna zasada niz przy smazeniu np. omletow :-)
Tluszczu musi byc dosc sporo.
Poniewaz lubie jesc wszystko gorace, to na ogol smaze na dwie patelnie.
Oczywiscie dodaje do swoich plackow, zaleznie od humoru albo - nic, albo ciut ciut
pokrojonej wedzonki czy tez plasterkow kielbasy
[tego nie kroje drobno. ale za to cienko :-)] no i ew. inne takie dosmaczenia..
Pozeram te placki, zgodnie z domowa tradycja, posypane cukrem, no i obok placko na
talerzu tez jest kupka cukru, w ktorej 'moczy
sie' czy 'tarza' aktualny kawalek placka przed wlozeniem do buzi.
Smacznego ;-)
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.463 / Virus Database: 262 - Release Date: 2003.03.17
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|