Data: 2003-03-18 22:03:20
Temat: Re: Jak smazyc kotlety ziemniaczane
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka)
Pokaż wszystkie nagłówki
> Użytkownik "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> napisał w
> wiadomości news:b580us$pnt$1@absinth.dialog.net.pl...
>> .....żeby nie wyglądały jak puree.
>>
>> Chce bardzo, by miały chrupiącą skórkę i były w miarę zwarte.
>> Poradzcie, co zrobić, bo googlowanie nie pomaga.
>
Jezli masa ziemniaczana jest 'ciamciata', ze tak sie wyraze - bo ja swoje placki to
robie tak, ze owszem, one sa starte tak jak
nalezy, ale potem czubata lycha maki albo dwie, jajo, i dosc grubo!!! pokrojona
cebula.
Jesli ktos chce miec sma przysmazonej, to musi [powinien] dodac czesc takiej i czesc
podrumienionej.
Smaze na oleju lub na smalcu - tluszcz musi byc b. goracy, ale nie dymiacy
Nakladam mase lyzka i... nie rozplaszczam!!! tej 'kupki' ktora mam na patelni; lyzka
za lyzka, az patelnia pelna - kiedy koncze
nakladanie - mozna odwracac na druga strone te nalozone na poczatku.
Acha, tutaj obowiazuje odmienna zasada niz przy smazeniu np. omletow :-)
Tluszczu musi byc dosc sporo.
Poniewaz lubie jesc wszystko gorace, to na ogol smaze na dwie patelnie.
Oczywiscie dodaje do swoich plackow, zaleznie od humoru albo - nic, albo ciut ciut
pokrojonej wedzonki czy tez plasterkow kielbasy
[tego nie kroje drobno. ale za to cienko :-)] no i ew. inne takie dosmaczenia..
Pozeram te placki, zgodnie z domowa tradycja, posypane cukrem, no i obok placko na
talerzu tez jest kupka cukru, w ktorej 'moczy
sie' czy 'tarza' aktualny kawalek placka przed wlozeniem do buzi.
Smacznego ;-)
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.463 / Virus Database: 262 - Release Date: 2003.03.17
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|