Data: 2003-03-19 09:46:50
Temat: Re: Jak smazyc kotlety ziemniaczane
Od: "Monika \"mitek\"" <m...@w...to.qbanet.com.invalid>
Pokaż wszystkie nagłówki
> .....żeby nie wyglądały jak puree.
>
> Chce bardzo, by miały chrupiącą skórkę i były w miarę zwarte.
Nikt nie robi kotletów "rozczochranych"?
Gotuje się ziemniaczki w "mundurkach" 15 min (mniejsze) lub 20 (większe).
Po obraniu ściera na gruboocznej tarce na wiórki. Do tego cebula - też trę
na tej tarce. Jajko, sól, pieprz, zamieszać - i tyle. Z pozlepianych
wiórków wychodzą fantazyjne kotleciki: "słoneczka", tudzież "komety", no i
zawsze są chrupiące. Ważne żeby nie gotować za długo ziemniaków, bo jak są
za miękkie, to się to wszystko bryli i wychodzą takie zwyczajne, o gładkim
obrysie (niestety, ciągle mi się to jeszcze zdarza).
Monika
P.S. Gdyby ktoś miał pomysł co można dodać oprócz soli i pieprzu, to bardzo
proszę o podpowiedzi - ja nie mam fantazji kulinarnej.
|