Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak to jest z tym/ta sushi?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak to jest z tym/ta sushi?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-03-26 15:36:29

Temat: surstromming
Od: j...@d...zabrze.pl (Jerzy Matysiakiewicz) szukaj wiadomości tego autora

Czy ktos z listowiczow jadl szwedzkiego sledzia
"surstromming" i moze sie podzleic wrazeniemi ??


Jerzy Matysiakiewicz M.D., Ph.D
Poland-Polska

j...@d...zabrze.pl

--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-03-26 16:23:06

Temat: Re: Jak to jest z tym/ta sushi?/dlugie
Od: "Feliks" <f...@p...net> szukaj wiadomości tego autora



Robert Maron <r...@r...net> wrote in message
news:slrn8ds2rf.mh7.robmar@robmar.mimuw.edu.pl...
> On Wed, 22 Mar 2000 09:56:36 -0800, Magdalena Bassett <m...@w...net>
wrote:
> [...]
> : Rowniez istotne jest to, ze sushi je sie palcami, a nie paleczkami, wiec
kazdy
> khmmmm, khmmmmm
>
> [...]
> : Sushi moze byc rolowane i pokrojone na kawalki, z lisciem morszczynu na
> [...]
>
> znaczy - "lisc morszczynu" to Ci chodzi o wodorosty do susi;
> (zielone cienkie platy sprasowanych wodorostow, suche)
>
> [...]
> : Na nori rozprowadzic palcami garsc ryzu, do brzegow. Przeciagnac palcem
z
> : odrobina wasami przez srodek ryzu. Ulozyc na ryzu wzdluz brzegu maty
blizszego
> : do siebie 2 kawalki lososia i 2 kawalki ogorka. Zlapac brzeg maty i
zrolowac
> : sushi. Gdy jeszcze w macie, zgniesc troche obu rekoma, zeby wszystko w
srodku
> [...]
>
> a! Tobie chodzi o robione samemu przy stole, a nie otrzymane gotowe
> w knajpie, restauracji (bo tamte jemy zawsze paleczkami oczywiscie)
>
> to jeszcze bym dodal, ze ryz mozna rozprowadzac mala lopatka (lyzka) do
> ryzu; niekoniecznie palcami
>
Mozna sushi jesc i widelcem, nie wsadzaja za to do wiezienia...ja jem
paleczkami mocze w czym tam potrzeba i klade do ust, bo to tylko jeden kes,
sa tacy co jedza palcami, nawet w restauracji ( oczywiscie )...ale bylem
pare razy w sushi bar i zawsze widzialem jak japonscy spece nakladali i
ugniatali ryz ( i nie tylko ryz, ale wszystkie dodatki ) rekoma.... a robili
to nie tylko z wprawa, szybko i zgrabnie, ale jeszcze do tego ze swoistym
wdziekiem...
F.
F.




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-26 16:36:17

Temat: Re: Jak to jest z tym/ta sushi?/dlugie
Od: r...@r...net (Robert Maron) szukaj wiadomości tego autora

On Sun, 26 Mar 2000 08:23:06 -0800, Feliks <f...@p...net> wrote:
: Robert Maron <r...@r...net> wrote in message
[...]
: > a! Tobie chodzi o robione samemu przy stole, a nie otrzymane gotowe
: > w knajpie, restauracji (bo tamte jemy zawsze paleczkami oczywiscie)
: >
: > to jeszcze bym dodal, ze ryz mozna rozprowadzac mala lopatka (lyzka) do
: > ryzu; niekoniecznie palcami
: >
: Mozna sushi jesc i widelcem, nie wsadzaja za to do wiezienia...ja jem
: paleczkami mocze w czym tam potrzeba i klade do ust, bo to tylko jeden kes,
: sa tacy co jedza palcami, nawet w restauracji ( oczywiscie )...ale bylem
: pare razy w sushi bar i zawsze widzialem jak japonscy spece nakladali i
: ugniatali ryz ( i nie tylko ryz, ale wszystkie dodatki ) rekoma.... a robili
: to nie tylko z wprawa, szybko i zgrabnie, ale jeszcze do tego ze swoistym
: wdziekiem...

no oczywiscie, ze kucharz robi to rekoma

zupelnie inna sprawa, to jak to jesc, a o tym byla mowa

pozdrawiam,
robert
--
r...@r...net http://www.robmar.net/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-27 02:12:15

Temat: Re: Jak to jest z tym/ta sushi?/dlugie
Od: "Feliks" <f...@p...net> szukaj wiadomości tego autora



Robert Maron <r...@r...net> wrote in message
news:slrn8dsf3v.18i.robmar@robmar.mimuw.edu.pl...
> On Sun, 26 Mar 2000 08:23:06 -0800, Feliks <f...@p...net> wrote:
> : Robert Maron <r...@r...net> wrote in message
> [...]
> : > a! Tobie chodzi o robione samemu przy stole, a nie otrzymane gotowe
> : > w knajpie, restauracji (bo tamte jemy zawsze paleczkami oczywiscie)
> : >
> : > to jeszcze bym dodal, ze ryz mozna rozprowadzac mala lopatka (lyzka)
do
> : > ryzu; niekoniecznie palcami
> : >
> : Mozna sushi jesc i widelcem, nie wsadzaja za to do wiezienia...ja jem
> : paleczkami mocze w czym tam potrzeba i klade do ust, bo to tylko jeden
kes,
> : sa tacy co jedza palcami, nawet w restauracji ( oczywiscie )...ale bylem
> : pare razy w sushi bar i zawsze widzialem jak japonscy spece nakladali i
> : ugniatali ryz ( i nie tylko ryz, ale wszystkie dodatki ) rekoma.... a
robili
> : to nie tylko z wprawa, szybko i zgrabnie, ale jeszcze do tego ze
swoistym
> : wdziekiem...
>
> no oczywiscie, ze kucharz robi to rekoma
>
> zupelnie inna sprawa, to jak to jesc, a o tym byla mowa
>
> pozdrawiam,
> robert
Wiec napisalem jak to jesc tez... Zreszta jesli chodzi o jedzenie z tym bywa
roznie....Dla muzulmanina naturalne jest jedzenie reka ( PRAWA.... jedzeniem
lewa w krajach arabskich mozna bardzo obrazic gospodarza..lewa reka sluzy
do czego innego..), W USA pizze je sie rekoma, to samo kurczaki...Jedzacy te
potrawy nozem i widelcem przybysz z Europy wzbudza lekka sensacje...W
niektorych, zwlaszcza zachodnich stanach USA mieso kroi sie nozem a potem je
widelcem, odkladajac noz na bok...ponoc to pozostalosc z czasow gdy jedna
reka musiala byc gotowa do zlapania za rewolwer... Zreszta mysle, ze gdyby
ktos w ameryce jadl sushi palcami u nog tez nie wzbudzil by zadnej
sensacji...Tolerancyjni amerykanie uznali by, ze skoro mu tak wygodnie to
jego sprawa....
F.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-27 02:15:04

Temat: Re: Jak to jest z tym/ta sushi?/dlugie
Od: "Feliks" <f...@p...net> szukaj wiadomości tego autora



Robert Maron <r...@r...net> wrote in message
news:slrn8dsf3v.18i.robmar@robmar.mimuw.edu.pl...
> On Sun, 26 Mar 2000 08:23:06 -0800, Feliks <f...@p...net> wrote:
> : Robert Maron <r...@r...net> wrote in message
> [...]
> : > a! Tobie chodzi o robione samemu przy stole, a nie otrzymane gotowe
> : > w knajpie, restauracji (bo tamte jemy zawsze paleczkami oczywiscie)
> : >
> : > to jeszcze bym dodal, ze ryz mozna rozprowadzac mala lopatka (lyzka)
do
> : > ryzu; niekoniecznie palcami
> : >
> : Mozna sushi jesc i widelcem, nie wsadzaja za to do wiezienia...ja jem
> : paleczkami mocze w czym tam potrzeba i klade do ust, bo to tylko jeden
kes,
> : sa tacy co jedza palcami, nawet w restauracji ( oczywiscie )...ale bylem
> : pare razy w sushi bar i zawsze widzialem jak japonscy spece nakladali i
> : ugniatali ryz ( i nie tylko ryz, ale wszystkie dodatki ) rekoma.... a
robili
> : to nie tylko z wprawa, szybko i zgrabnie, ale jeszcze do tego ze
swoistym
> : wdziekiem...
>
> no oczywiscie, ze kucharz robi to rekoma
>
> zupelnie inna sprawa, to jak to jesc, a o tym byla mowa
>
> pozdrawiam,
> robert
Wiec napisalem jak to jesc tez... Zreszta jesli chodzi o jedzenie z tym bywa
roznie....Dla muzulmanina naturalne jest jedzenie reka ( PRAWA.... jedzeniem
lewa w krajach arabskich mozna bardzo obrazic gospodarza..lewa reka sluzy
do czego innego..), W USA pizze je sie rekoma, to samo kurczaki...Jedzacy te
potrawy nozem i widelcem przybysz z Europy wzbudza lekka sensacje...W
niektorych, zwlaszcza zachodnich stanach USA mieso kroi sie nozem a potem je
widelcem, odkladajac noz na bok...ponoc to pozostalosc z czasow gdy jedna
reka musiala byc gotowa do zlapania za rewolwer... Zreszta mysle, ze gdyby
ktos w ameryce jadl sushi palcami u nog tez nie wzbudzil by zadnej
sensacji...Tolerancyjni amerykanie uznali by, ze skoro mu tak wygodnie to
jego sprawa....
F.




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-30 07:49:33

Temat: Re: Jak to jest z tym/ta sushi?/dlugie
Od: "Dana" <d...@n...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Slavek S. <s...@h...com> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@h...com...
> Z tym "morszczynem" to przesadzilas Magdaleno, to ma tyle wspolnego z "
nori" ze
> oba sa z morza. Morszczyn to baltyckie "zielsko" a "nori" to glon z
pacyfiku.
>
> Jesli kogos interesuja prawdziwe przepisy na sushi (a nie "opowiesci"), to
moge
> podeslac file z recepturami i nazewnictwem. File jest anglojezyczna.
>
> Slav
>
A ja uwielbiam wlasnie opowiesci o kuchni. Nie samym chlebem sie zyje. A
opowiesc Magdaleny o sushi mozna znalezc w "opowiesciach znad talerza"
www.kuchnia.com.pl/DiD/kolacjaLA.html
DanaB


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Pytanko
bez mleka
Odp: Łosoś, halibut
RE: shi take
salatka z kapusty

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »