| « poprzedni wątek | następny wątek » |
131. Data: 2007-12-03 12:08:57
Temat: Re: Jak ugotować?
"Szymuś" <pwdi_@_friko3.onet.pl> wrote in message
news:xyidiuol3n17.dlg@Szymus.pwdi...
>A czy sól morska rzeczywiście jest lepsza od kamiennej ?
Nie jest - to tylko polityczna decyzja światowego judenratu.
Kamienna też jest morska ale bez dioksyn i innych produktów pzremysłowych...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
132. Data: 2007-12-03 12:57:47
Temat: Re: Jak ugotować?
Użytkownik "Grzegorz Janoszka" <G...@S...Janoszka.pl>
napisał w wiadomości news:slrnfl7pfi.m2d.Grzegorz@galaxy.agh.edu.pl...
> On Sun, 2 Dec 2007 23:28:04 +0100 I had a dream that lemonka
<...@a...com> wrote:
> >(prawie) obowiązkowe. Używanie soli "dietetycznej" jest bezpieczne i
> >nawet zalecane, właśnie z uwagi na profilaktykę nadciśnienia
> >tętniczego.
>
> Może inaczej - nie sądzę, żeby ktoś zalecał jedzenie soli, nawet
takiej :)
> Jeśli już ktoś musi, to niech zastąpi część chlorku sodu chlorkiem
potasu,
> tylko że taka sól ma bardziej gorzki i troszkę metaliczny posmak.
>
Święte słowa. Właśnie zaleciłeś spożywanie soli "dietetycznej".
Przeczytaj mojego posta powyżej jeszcze raz :)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
133. Data: 2007-12-03 23:50:19
Temat: Re: Jak ugotować?
"lemonka" <...@a...com> wrote in message
news:firing$d3b$1@atlantis.news.tpi.pl...
> No patrz... genialne! Próbujesz dorównać Dzieciom Neostrady, które się
> zawzięły na ciebie? To musisz się bardziej starać, bo ich dowcip jest
> zdecydowanie bardziej przemyślany...
Przede wszystkim ten dowcip jest.
A ten typ jest zwyklym frustratem, ktory bawi sie w kuchni albo na polu
tylko dlatego, ze z braku zajecia popelnilby samoboja ze zgorzknienia i
nienawisci do wroga ktory nie istnieje, ale ktory mu sie wyimaginowal w
pustym, chamskim lbie.
--
Bluzgacz
bluzgacz(at)gmail.com
alt.pl.zbluzgaj - kultura alternatywna
http://www.trolling.pl/trolling.htm
Przylacz sie: http://plsocpolityka.blog.onet.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
134. Data: 2007-12-04 11:12:45
Temat: Re: Jak ugotować?On Mon, 3 Dec 2007 13:57:47 +0100 I had a dream that lemonka <...@a...com> wrote:
>> >(prawie) obowiązkowe. Używanie soli "dietetycznej" jest bezpieczne i
>> >nawet zalecane, właśnie z uwagi na profilaktykę nadciśnienia
>> >tętniczego.
>> Może inaczej - nie sądzę, żeby ktoś zalecał jedzenie soli, nawet
>takiej :)
>> Jeśli już ktoś musi, to niech zastąpi część chlorku sodu chlorkiem
>potasu,
>> tylko że taka sól ma bardziej gorzki i troszkę metaliczny posmak.
>Święte słowa. Właśnie zaleciłeś spożywanie soli "dietetycznej".
>Przeczytaj mojego posta powyżej jeszcze raz :)))
Nieprawda. Napisałem, że "jeśli już ktoś musi", czyli na zasadzie wyboru
mniejszego zła. Ja np. staram się coraz mniej potraw solić i jeść je
całkowicie bez dodatku soli. Niestety ziemniaki wciąż solę :)
--
Grzegorz Janoszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
135. Data: 2007-12-04 11:14:04
Temat: Re: Jak ugotować?On Mon, 3 Dec 2007 12:27:31 +0100 I had a dream that panta_rei
<j...@c...znajdzie> wrote:
>Zgoda w 100% jeśli mówimy o w/w związkach zawartych w produktach
>naturalnych, jeśli weźmiemy produkty masowe, zupy, niektóre przyprawy
>itd, te w których związki sodu są dość znaczącym ilościowo składnikiem
>to już te proporcje wyglądają inaczej.
Znaczącym ilościowo składnikiem? Jakie związki sodu? Chyba że mówisz
o wodzie, tłuszczu i skrobii :)
--
Grzegorz Janoszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
136. Data: 2007-12-04 11:36:45
Temat: Re: Jak ugotować?Świadomie, albo i nie Grzegorz Janoszka napisał(a):
> Znaczącym ilościowo składnikiem? Jakie związki sodu? Chyba że mówisz
> o wodzie, tłuszczu i skrobii :)
Udajesz czy na prawdę nie rozumiesz o czym rozmawiamy?
A'propos... Mistrzu wiedzy wszelkiej, co oznacza magiczne słowo "skrobii"?
Pisać nie umiesz a innych pouczasz?
Żegnam!
Pozdrawiam, albo i nie.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
137. Data: 2007-12-04 17:19:13
Temat: Re: Jak ugotować?Grzegorz Janoszka wrote:
>Ja np. staram się coraz mniej potraw solić i jeść je
> całkowicie bez dodatku soli. Niestety ziemniaki wciąż solę :)
>
Jesli nie chcesz solic ziemniakow, ugotuj je z 2 zielonymi lodygami
selera - ziemniaki beda smakowaly, jak posolone.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
138. Data: 2007-12-04 23:59:22
Temat: Re: Jak ugotować?Magdalena Bassett dość niespodziewanie napisał(a):
> Grzegorz Janoszka wrote:
>
>>Ja np. staram się coraz mniej potraw solić i jeść je
>> całkowicie bez dodatku soli. Niestety ziemniaki wciąż solę :)
>>
>
>
> Jesli nie chcesz solic ziemniakow, ugotuj je z 2 zielonymi lodygami
> selera - ziemniaki beda smakowaly, jak posolone.
>
A tak w ogóle, to pod wpływem postów wtym wątku zacząłem się zastanawiać
nad ogólnym blilansem sodu codziennie wchłanianego wraz z żywnością i tak
sobie myslę, ze osoba jedząca kupowane w sklepie: chleb, wędliny, wszelkie
przetwory, że nie wspomne o osobach stołujących się choćby czasami na
mieście, może swobodnie nie bać sie glutaminianu sodu w potrawach, a z
drugiej strony nie solić pomidorów ( co właśnie robię)
--
Roman Rumpel GG 9429617 Skype: rumpel.roman www.ip.biz.pl
"Bo jakbyś czytał od przodu to byłby to najzwyklejszy pamiętnik a tak
blog. To teraz taka moda. Piszesz od urodzenia do dzisiaj to życiorys,
piszesz od dzisiaj do urodzenia to CV." (C) W. Kasprzak
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |