« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-11-28 10:42:34
Temat: prosba o przepis -gazeta VivaWitam.
Ostatnio u fryzjera wpadła mi w ręce gazeta Viva!. Był tam przepis na
"ciasto", (nie wiem, moze to była tarta?) z "wierzchem" z porów i z boczku.
Niestety ponieważ gazeta nie była moja nie dysponuje tym przepisem, a bardzo
chciałabym go wypróbowac. W internecie również nie udało mi się nic znalezć.
Może ktos mógłby mi pomoc ?
Z góry serdecznie dziekuje i pozdrawiam.
Ollla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-11-28 10:50:03
Temat: Re: prosba o przepis -gazeta VivaOllla napisał(a):
> Witam.
> Ostatnio u fryzjera wpadła mi w ręce gazeta Viva!. Był tam przepis na
> "ciasto", (nie wiem, moze to była tarta?) z "wierzchem" z porów i z boczku.
> Niestety ponieważ gazeta nie była moja nie dysponuje tym przepisem, a bardzo
> chciałabym go wypróbowac. W internecie również nie udało mi się nic znalezć.
> Może ktos mógłby mi pomoc ?
>
> Z góry serdecznie dziekuje i pozdrawiam.
> Ollla
>
>
>
Nie widzialam tego przepisu, ale jeśli zrobisz kruche ciasto na słono i
na podpieczone połozysz pory podsmazone na boczku, opcjonalnie zalewając
to jajkiem ze śmietaną i/lub posypując tartym serem, to po zapieczeniu
w ciągu 15 minut otrzymasz coś bardzo smacznego :-)
--
XL wiosenna
"Ci, którym natura każe się trzymać z dala od wspólnoty ... , nie
potrzebują też obrony, bo brak zrozumienia nie może ich ugodzić, są
bowiem poza kręgiem światła, a miłość znajdzie ich wszędzie. Nie
potrzebują też pokrzepienia, bo jeśli chcą pozostawać prawdziwi, mogą
czerpać tylko z siebie, zatem nie można im pomóc, przedtem
nie zaszkodziwszy." Franz Kafka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-11-28 11:50:47
Temat: Re: prosba o przepis -gazeta Vivamoze to byc quiche lorraine czyli tarta lotarynska ale z dodatkiem porow. ja
robie z ksiazki "kuchnia francuska", ale google wyguglały
quiche lorraine
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=quiche+lorraine&
lr=lang_pl
francuska tarta z porami
http://gotowanie.x3m.pl/index.php?przepis=10024
z brie i porami
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,5408820,
P_KOBIETA_PRZEPISY.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-11-28 17:37:37
Temat: Re: prosba o przepis -gazeta VivaOllla napisał(a):
> Ostatnio u fryzjera wpadła mi w ręce gazeta Viva!. Był tam przepis na
> "ciasto", (nie wiem, moze to była tarta?) z "wierzchem" z porów i z boczku.
> Niestety ponieważ gazeta nie była moja nie dysponuje tym przepisem, a bardzo
> chciałabym go wypróbowac. W internecie również nie udało mi się nic znalezć.
> Może ktos mógłby mi pomoc ?
Proszę bardzo:
Kruche ciasto na jesienne tarty
75 dkg mąki, 1,5 kostki masła, 3 żółtka, łyżeczka soli, łyżka cukru pudru
Z podanych składników szybko zagnieść palcami ciasto i pozostawić je na
dwie godziny w lodówce. Wyjąć, odstawić na 15 minut, żeby zmiękło.
Rozwałkować i wylepić ciastem 3 okrągłe formy o średnicy 26 cm. Piec w
temperaturze 180 st. C przez 10-15 minut.
Farsz porowy
2 duże pory, pół litra śmietany 36%, 6 jajek, 10 dkg tartego parmezanu,
łyżka masła, sól, pieprz
Odciąć zieloną część pora. Pozostały kawałek umyć, pokroić w krążki i
przysmażyć lekko na maśle. Wymieszać śmietanę z ubitymi widelcem
jajkami, tartym parmezanem, solą i pieprzem. Wyłożyć do formy na
upieczony kruchy spód. Zapiekać w temperaturze 140 st. C przez 30 minut.
Farsz z bekonem
30 dkg wędzonego boczku, mała cebula, pół litra śmietany 36%, 6 jajek,
10 dkg tartego parmezanu, łyżka masła, sól pieprz
Plastry boczku pokroić na kawałki. Zeszklić na maśle pokrojoną w piórka
cebulę, dodać boczek i chwilę smażyć razem, aż boczek się lekko
przyrumieni. Wymieszać śmietanę z rozbitymi widelcem jajkami, tartym
parmezanem, solą i pieprzem. Połączyć z usmażonym boczkiem i cebulą.
Wlać do formy na kruchy upieczony spód. Piec 3, minut w temperaturze 140
st. C.
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-11-28 18:45:11
Temat: Re: prosba o przepis -gazeta Viva>
> Proszę bardzo:
>
> Kruche ciasto na jesienne tarty
Bardzo serdecznie dziękuję ! O to mi właśnie chodziło. :-)
Pozdrawiam Serdecznie, Olla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |