Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia prosba o przepis -gazeta Viva

Grupy

Szukaj w grupach

 

prosba o przepis -gazeta Viva

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 5


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-11-28 10:42:34

Temat: prosba o przepis -gazeta Viva
Od: "Ollla" <o...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam.
Ostatnio u fryzjera wpadła mi w ręce gazeta Viva!. Był tam przepis na
"ciasto", (nie wiem, moze to była tarta?) z "wierzchem" z porów i z boczku.
Niestety ponieważ gazeta nie była moja nie dysponuje tym przepisem, a bardzo
chciałabym go wypróbowac. W internecie również nie udało mi się nic znalezć.
Może ktos mógłby mi pomoc ?

Z góry serdecznie dziekuje i pozdrawiam.
Ollla


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-11-28 10:50:03

Temat: Re: prosba o przepis -gazeta Viva
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ollla napisał(a):
> Witam.
> Ostatnio u fryzjera wpadła mi w ręce gazeta Viva!. Był tam przepis na
> "ciasto", (nie wiem, moze to była tarta?) z "wierzchem" z porów i z boczku.
> Niestety ponieważ gazeta nie była moja nie dysponuje tym przepisem, a bardzo
> chciałabym go wypróbowac. W internecie również nie udało mi się nic znalezć.
> Może ktos mógłby mi pomoc ?
>
> Z góry serdecznie dziekuje i pozdrawiam.
> Ollla
>
>
>
Nie widzialam tego przepisu, ale jeśli zrobisz kruche ciasto na słono i
na podpieczone połozysz pory podsmazone na boczku, opcjonalnie zalewając
to jajkiem ze śmietaną i/lub posypując tartym serem, to po zapieczeniu
w ciągu 15 minut otrzymasz coś bardzo smacznego :-)

--
XL wiosenna

"Ci, którym natura każe się trzymać z dala od wspólnoty ... , nie
potrzebują też obrony, bo brak zrozumienia nie może ich ugodzić, są
bowiem poza kręgiem światła, a miłość znajdzie ich wszędzie. Nie
potrzebują też pokrzepienia, bo jeśli chcą pozostawać prawdziwi, mogą
czerpać tylko z siebie, zatem nie można im pomóc, przedtem
nie zaszkodziwszy." Franz Kafka



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-11-28 11:50:47

Temat: Re: prosba o przepis -gazeta Viva
Od: "Magda" <c...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

moze to byc quiche lorraine czyli tarta lotarynska ale z dodatkiem porow. ja
robie z ksiazki "kuchnia francuska", ale google wyguglały

quiche lorraine
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=quiche+lorraine&
lr=lang_pl
francuska tarta z porami
http://gotowanie.x3m.pl/index.php?przepis=10024
z brie i porami
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,5408820,
P_KOBIETA_PRZEPISY.html


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-11-28 17:37:37

Temat: Re: prosba o przepis -gazeta Viva
Od: "Kasia M." <k...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ollla napisał(a):
> Ostatnio u fryzjera wpadła mi w ręce gazeta Viva!. Był tam przepis na
> "ciasto", (nie wiem, moze to była tarta?) z "wierzchem" z porów i z boczku.
> Niestety ponieważ gazeta nie była moja nie dysponuje tym przepisem, a bardzo
> chciałabym go wypróbowac. W internecie również nie udało mi się nic znalezć.
> Może ktos mógłby mi pomoc ?

Proszę bardzo:

Kruche ciasto na jesienne tarty
75 dkg mąki, 1,5 kostki masła, 3 żółtka, łyżeczka soli, łyżka cukru pudru
Z podanych składników szybko zagnieść palcami ciasto i pozostawić je na
dwie godziny w lodówce. Wyjąć, odstawić na 15 minut, żeby zmiękło.
Rozwałkować i wylepić ciastem 3 okrągłe formy o średnicy 26 cm. Piec w
temperaturze 180 st. C przez 10-15 minut.

Farsz porowy
2 duże pory, pół litra śmietany 36%, 6 jajek, 10 dkg tartego parmezanu,
łyżka masła, sól, pieprz
Odciąć zieloną część pora. Pozostały kawałek umyć, pokroić w krążki i
przysmażyć lekko na maśle. Wymieszać śmietanę z ubitymi widelcem
jajkami, tartym parmezanem, solą i pieprzem. Wyłożyć do formy na
upieczony kruchy spód. Zapiekać w temperaturze 140 st. C przez 30 minut.

Farsz z bekonem
30 dkg wędzonego boczku, mała cebula, pół litra śmietany 36%, 6 jajek,
10 dkg tartego parmezanu, łyżka masła, sól pieprz
Plastry boczku pokroić na kawałki. Zeszklić na maśle pokrojoną w piórka
cebulę, dodać boczek i chwilę smażyć razem, aż boczek się lekko
przyrumieni. Wymieszać śmietanę z rozbitymi widelcem jajkami, tartym
parmezanem, solą i pieprzem. Połączyć z usmażonym boczkiem i cebulą.
Wlać do formy na kruchy upieczony spód. Piec 3, minut w temperaturze 140
st. C.

Kasia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-11-28 18:45:11

Temat: Re: prosba o przepis -gazeta Viva
Od: "Ollla" <o...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> Proszę bardzo:
>
> Kruche ciasto na jesienne tarty

Bardzo serdecznie dziękuję ! O to mi właśnie chodziło. :-)

Pozdrawiam Serdecznie, Olla


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

barszcz wigilijny
na śnieg
Re: WESZKA
Dania dla kobiety w ciazy
Co jeść?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »