| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-11-15 23:16:33
Temat: Jak zrobić SzejkaCze!!!
Jak moi drodzy robi się szejka takiego jak w Mac'u
albo jeszcze jepszego :o) ,
a druga sprawa to podobno można czymś zdrowszym zastąpić sól (wiem że
najlepiej wcale nie używać ale...gdzie smak.)
o'')}____//
`_/ )
(_(_/-(_/
Marian Files
(pies nie jest mooj , ale fajny nie???)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-11-15 23:30:42
Temat: Re: Jak zrobić SzejkaNie wiem jak sie robi takiego jak w McShicie, ale mojemu dziecku robie
to tak:
Dwie duuuuuuze lychy lodow, uwielbiane sa czekoladowe i musza byc raczej
dobrego gatunku
Szklanka mleka (my uzywamy 1.5%)
Ewentualnie moze byc niecala lyzka dobrej, gestej smietanki, ale 18% w
zupelnosci wystarcza
To sie miksuje na wysokich obrotach.... i juz. Co prawda slomka w tym
nie stoi, jak w macowym.... ale moje dziecko i tak czeka az macowy "sie
rozpusci" bo inaczej ciezko mu idzie wciaganie rurka ;-)))
Pewnie zeby byl gestszy, to tych lodow wiecej
--
Magdalena W.
=====================
"I just wanna live while I'm alive "
(Bon Jovi)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-16 09:09:07
Temat: Re: Jak zrobić Szejka
Użytkownik "Doctor" <D...@D...com.pl> napisał...
> Jak moi drodzy robi się szejka takiego jak w Mac'u
> albo jeszcze jepszego :o) ,
> a druga sprawa to podobno można czymś zdrowszym zastąpić sól (wiem że
> najlepiej wcale nie używać ale...gdzie smak.)
Witaj!!!
Po pierwsze nie shake... Po polsku się mówi roztrzepaniec, albo jak ktoś już
musi koktajl...
A jak zrobić? Wrzucasz do miksera tryskawki mrożone cukier i dobry kefir i
na moment włączasz...
Druga sprawa sól...
Sól jest dla organizmu konieczna, ale w niedużych ilościach. Nie należy jej
niczym zastępować! Ani też rezygnować z niej zupełnie... Trzeba tylko ją
ograniczyć i właśnie wtedy będziesz czuł smak potraw, a nie smak soli!
To by było na tyle...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-16 09:44:43
Temat: Re: Jak zrobić Szejka
> Druga sprawa sól...
> Sól jest dla organizmu konieczna, ale w niedużych ilościach. Nie należy
jej
> niczym zastępować! Ani też rezygnować z niej zupełnie... Trzeba tylko ją
> ograniczyć i właśnie wtedy będziesz czuł smak potraw, a nie smak soli!
Joasiu mnie w szkole uczono (dietetyka), ze soli w produktach jest tyle,
ze wzupelnosci jej do zuia wystarcza.Zwlaszcza jezeli dodajemy polprodukty,
czy wedliny np. solenie kanapki z wedlina jest niewskazane. Pozatym
powszechnie nielubiany ale sila zeczy wystepujacy glutek to tez odmiana soli
i sodu przybywa. A przyzwyczajenie sie do jedzenia bez soli to kwestja
kilku, kilkunastu dni a i dla nerek to ulga.
A co do sheka to pracujac jakis czas w Mc moge powiedziec ze robi go maszyna
ktora w odpowiedni sposob mrozi mleko i jednoczesnie ubija dodajac
odpowiedni sok. Niestety w domu raczej niewykonalne i trzeba zadowolic sie
imitacjami tez nie gorszymi (jako ciekawostka do sheka izie to samo mleko co
do lodow).
Koktajl najlepiej zrobic z truskawek z maslanka (Campina) nozykami w
mikserze. Moj maz uwielbia jeszcze zamiast truskawek banany.
Pozgrawiam Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-16 09:55:33
Temat: Re: Jak zrobić Szejka
Użytkownik "Aga" <a...@a...com.pl> napisał
> Joasiu mnie w szkole uczono (dietetyka), ze soli w produktach jest tyle,
> ze wzupelnosci jej do zuia wystarcza.Zwlaszcza jezeli dodajemy
polprodukty,
> czy wedliny np. solenie kanapki z wedlina jest niewskazane. Pozatym
> powszechnie nielubiany ale sila zeczy wystepujacy glutek to tez odmiana
soli
> i sodu przybywa. A przyzwyczajenie sie do jedzenia bez soli to kwestja
> kilku, kilkunastu dni a i dla nerek to ulga.
Wiesz, ja jestem bardzo przyzwyczajona do jedzenia bez soli... 14 lat temu
chorowałam na nerki... Rodzinka siłą rzeczy też jest przyzwyczajona... Jak
ktoś nie potrafi zjeść u mnie nieposolonego, to zawsze jest solniczka... A
jak ziemniaki gotuję w garnku do gotowania na parę to też nie solę i są
słone same z siebie...
Aczkolwiek są rzeczy do których używam soli...
Ale np. do sałatki greckiej nie dodaję, bo w fecie jest jej wystarczająco
dużo... Do kanapek z wędliną też nie, chociaż wiem, że ludzie solą sobie
pomidory, czy ogórki na kanapkach...
Najgorzej jak się gdzieś wyjedzie i trzeba jeść w stołówce... Zupy zawsze są
dla mnie przesolone...
To tyle...
Pozdruffka
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-16 10:12:49
Temat: Re: Jak zrobić Szejka> Cze!!!
> Jak moi drodzy robi się szejka takiego jak w Mac'u
> albo jeszcze jepszego :o) ,
nie wiem jak zrobić takiego jak w Mac'u ale wiem jak zrobić lepszego -
potrzebny jest bogaty Arab i piękna kobieta. Kolor skóry owej damy przesądzi
o smaku przyszłego Szejka.. ( np. jeśli kobieta będzie biała to Szejk
będzie waniliowy ;-))
PZDR
Shaman - nie Szejk niestety :-(
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-16 17:01:49
Temat: Re: Jak zrobić SzejkaOn Thu, 16 Nov 2000 00:16:33 +0100, "Doctor" <D...@D...com.pl>
wrote:
>Cze!!!
>Jak moi drodzy robi si? szejka takiego jak w Mac'u
>Marian Files
>(pies nie jest mooj , ale fajny nie???)
>
Najlepiej jak sie wzenisz w jakas panujaca rodzine arabska...moze
nawet Ciebie zrobia szejkiem... :-{
Art.(Gruby )
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-17 20:29:01
Temat: Re: Jak zrobić Szejka
>
> Wiesz, ja jestem bardzo przyzwyczajona do jedzenia bez soli... 14 lat temu
> chorowałam na nerki... Rodzinka siłą rzeczy też jest przyzwyczajona...
Ja tez chorowalam na nerki ale nigdy nie przyzwyczailam sie jesc nie
solonych rzeczy a zwlaszcza ziemniakow, ale za to nauczylam sie jesc pieprz
ziolowy i inny mi nie smakuje.
Pozdrawiam
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-17 20:37:23
Temat: Re: Jak zrobić Szejka
Użytkownik "Sylwia Wypych" <t...@p...onet.pl> napisał...
>
> Ja tez chorowalam na nerki ale nigdy nie przyzwyczailam sie jesc nie
> solonych rzeczy a zwlaszcza ziemniakow, ale za to nauczylam sie jesc
pieprz
> ziolowy i inny mi nie smakuje.
> Pozdrawiam
> Sylwia
>
No tak ostre przyprawy... Też ograniczyłam...
Pisze też, bo z soli nie zrezygnowałam całkowicie...
Nie zrezygnowałam też ze szpinaku i zupy szczawiowej, ale za każdym razem,
boleśnie to odczuwam...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-18 16:52:08
Temat: Re: Jak zrobić Szejka
>Jak robi się szejka [...]
NTG. :-))
Moze ktos na grupie kuwejt.soc.sex bedzie wiedzial. ;-) .
A oto przepis na
Bananowo-mleczny napoj.
2 banany - tylko musza byc dobrze dojzale (skorka cienka i cala pokryta
drobnymi ciemnymi kropkami)
2 szklanki mleka najlepiej pelnego
+/- Lyzka cukru (ale zalezy od gustu)
Lody waniliowe - 2 galki lub wiecej
Wszystko wsadzic do odpowiedniego miksera i ubijac
na wysokich obrotach az plyn sie zapieni.
Smacznego.
Ewa
--------------------------------------------------
(EMC-S) e...@t...net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |