Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Aga" <a...@a...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak zrobić Szejka
Date: Thu, 16 Nov 2000 10:44:43 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 25
Message-ID: <8v0a9t$qqj$1@news.tpi.pl>
References: <8uv5do$95p$1@news.tpi.pl> <8v0888$ku1$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pi40.warszawa.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 974367869 27475 213.25.53.40 (16 Nov 2000 09:44:29 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 16 Nov 2000 09:44:29 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-I-Am-Sorry: For my broken newsreader.
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: Jak zrobić Szejka
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:37369
Ukryj nagłówki
> Druga sprawa sól...
> Sól jest dla organizmu konieczna, ale w niedużych ilościach. Nie należy
jej
> niczym zastępować! Ani też rezygnować z niej zupełnie... Trzeba tylko ją
> ograniczyć i właśnie wtedy będziesz czuł smak potraw, a nie smak soli!
Joasiu mnie w szkole uczono (dietetyka), ze soli w produktach jest tyle,
ze wzupelnosci jej do zuia wystarcza.Zwlaszcza jezeli dodajemy polprodukty,
czy wedliny np. solenie kanapki z wedlina jest niewskazane. Pozatym
powszechnie nielubiany ale sila zeczy wystepujacy glutek to tez odmiana soli
i sodu przybywa. A przyzwyczajenie sie do jedzenia bez soli to kwestja
kilku, kilkunastu dni a i dla nerek to ulga.
A co do sheka to pracujac jakis czas w Mc moge powiedziec ze robi go maszyna
ktora w odpowiedni sposob mrozi mleko i jednoczesnie ubija dodajac
odpowiedni sok. Niestety w domu raczej niewykonalne i trzeba zadowolic sie
imitacjami tez nie gorszymi (jako ciekawostka do sheka izie to samo mleko co
do lodow).
Koktajl najlepiej zrobic z truskawek z maslanka (Campina) nozykami w
mikserze. Moj maz uwielbia jeszcze zamiast truskawek banany.
Pozgrawiam Aga
|