Data: 2000-11-16 09:44:43
Temat: Re: Jak zrobić Szejka
Od: "Aga" <a...@a...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Druga sprawa sól...
> Sól jest dla organizmu konieczna, ale w niedużych ilościach. Nie należy
jej
> niczym zastępować! Ani też rezygnować z niej zupełnie... Trzeba tylko ją
> ograniczyć i właśnie wtedy będziesz czuł smak potraw, a nie smak soli!
Joasiu mnie w szkole uczono (dietetyka), ze soli w produktach jest tyle,
ze wzupelnosci jej do zuia wystarcza.Zwlaszcza jezeli dodajemy polprodukty,
czy wedliny np. solenie kanapki z wedlina jest niewskazane. Pozatym
powszechnie nielubiany ale sila zeczy wystepujacy glutek to tez odmiana soli
i sodu przybywa. A przyzwyczajenie sie do jedzenia bez soli to kwestja
kilku, kilkunastu dni a i dla nerek to ulga.
A co do sheka to pracujac jakis czas w Mc moge powiedziec ze robi go maszyna
ktora w odpowiedni sposob mrozi mleko i jednoczesnie ubija dodajac
odpowiedni sok. Niestety w domu raczej niewykonalne i trzeba zadowolic sie
imitacjami tez nie gorszymi (jako ciekawostka do sheka izie to samo mleko co
do lodow).
Koktajl najlepiej zrobic z truskawek z maslanka (Campina) nozykami w
mikserze. Moj maz uwielbia jeszcze zamiast truskawek banany.
Pozgrawiam Aga
|