Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak zrobić karmel

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak zrobić karmel

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-11-14 09:28:02

Temat: Jak zrobić karmel
Od: "Greg" <g...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Potrzebuję go do zabarwienia wina z ryżu.
W przepisie pisze że trzeba go zrobić z 80 dag cukru,jak wszystkie proporcje
zrobiłem x2,czy tuże tak mam zrobić?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-11-14 18:05:25

Temat: Re: Jak zrobić karmel
Od: "maf" <m...@a...alpha.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Karmel jest to palony cukier, wiec tak jak do przepalanki /wodki/. Topisz na
patelni cukier az sie przypali caly czas mieszajac /zagarniajac od spodu
lyzka/ kolor dobierasz wzrokowo od jasnego do brunatnego. Gdy sie calkowicie
rozpusci i uzyskasz odpowiedni kolor odstawiasz patelnie i delikatnie
podlewasz woda /wydaje mi sie ze lepiej ciepla lub goroca/, karmel zacznie
wrzec dlatego trzeba robic to ostroznie. Rozmieszac podgrzewajac i gotowe.
MarekF


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-14 18:10:31

Temat: Re: Jak zrobić karmel
Od: i...@r...com.pl (Macabra) szukaj wiadomości tego autora

From: "Greg" <g...@p...fm>


> Potrzebuję go do zabarwienia wina z ryżu.
> W przepisie pisze że trzeba go zrobić z 80 dag cukru,jak wszystkie
proporcje
> zrobiłem x2,czy tuże tak mam zrobić?

Ojejku. To jaka Ty ilosc tego wina robisz ??? 100 litrow? MNie mialo byc
8 dag?

--
Maya
When God made man, she was only testing

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-14 21:50:13

Temat: Re: Jak zrobić karmel
Od: "Cygus" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Greg <g...@p...fm> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9stnpv$l02$...@n...tpi.pl...
> Potrzebuję go do zabarwienia wina z ryżu.
> W przepisie pisze że trzeba go zrobić z 80 dag cukru,jak wszystkie
proporcje
> zrobiłem x2,czy tuże tak mam zrobić?
>
> żeby rozrobić 1/2 litra sp-su (to będzie podobnie do zabarwienia wina)
musisz na patelnie wsypać 8 czubatych łyżeczek cukru, ciągle mieszając
doprowadzić do koloru brązowego (nie wolno spalić), Bardzo ostrożnie wlać
(pryska) wodę, obojętnie może być ciepła ~ 1/2 l mieszać aż cukier rozpuści
się (przyklei się do łyżeczki,nie szkodzi) i to koniec tak robi się
najsmaczniejszy karmel, dolewa się go w proporcjach dla każdego
indywidualnych Jeszcze raz ważne, żeby nie był za mocno spalony bo będzie
gorzki. Powodzenia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-15 12:22:34

Temat: Re: Jak zrobić karmel
Od: oshin <b...@a...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora

"maf" <m...@a...alpha.pl> napisal(a) nam tak:
>Karmel jest to palony cukier

ee tego a co zrobic jak w przepisie stoi napisane 50 g karmelu i pan
sypie cos co wyglada jak cynamon?
mam potem zmielic ten cukier, czy jak, czy co?
a moze uzyc takiego ciapatego, ciagnacego?
tylko ile....
czy mozna kupic sproszkowany karmel?

oshin
http://szanty.art.pl/~bydnorz
kliknij i nakarm glodne dzieci! http://www.pajacyk.pl
--

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-15 15:01:05

Temat: Re: Jak zrobić karmel
Od: <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> Użytkownik Greg <g...@p...fm> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:9stnpv$l02$...@n...tpi.pl...
> > Potrzebuję go do zabarwienia wina z ryżu.
> > >
Zrob sobie ze szklanki cukru, bedziesz mial na zapas ( swietnie sie przechowuje)
cukier wysyp na suchą patelnie ( wskazana teflonowa), podgrzewaj, mieszaj caly
czas, jak cukier zrobi sie plynny i nabierze zlotego koloru, to zestaw z
ognia, podlej wodą - uwaga, pryska i para bucha!!!i dodaj łyżeczke octu ( może
byc spirytusowy), ale nie wiecej!!!Mieszaj, mieszaj, mieszaj....Jak ostygnie,
powinien byc jak gęsty syrop brązowy w kolorze. Dodaje sie do barwienia sosów,
deserów itd. Ja dodaje do kapusty duszonej na brązowo... Qd

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Basiu... zrobilam ciasto z masa kokosowo-makowa
chrupiące frytki
Czy slyszeliscie o zupie z pokrzywy?
pomysly na zapiekanki z ziemniakami...
co na obiad?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »