« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-14 09:28:02
Temat: Jak zrobić karmelPotrzebuję go do zabarwienia wina z ryżu.
W przepisie pisze że trzeba go zrobić z 80 dag cukru,jak wszystkie proporcje
zrobiłem x2,czy tuże tak mam zrobić?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-11-14 18:05:25
Temat: Re: Jak zrobić karmelWitam
Karmel jest to palony cukier, wiec tak jak do przepalanki /wodki/. Topisz na
patelni cukier az sie przypali caly czas mieszajac /zagarniajac od spodu
lyzka/ kolor dobierasz wzrokowo od jasnego do brunatnego. Gdy sie calkowicie
rozpusci i uzyskasz odpowiedni kolor odstawiasz patelnie i delikatnie
podlewasz woda /wydaje mi sie ze lepiej ciepla lub goroca/, karmel zacznie
wrzec dlatego trzeba robic to ostroznie. Rozmieszac podgrzewajac i gotowe.
MarekF
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-14 18:10:31
Temat: Re: Jak zrobić karmelFrom: "Greg" <g...@p...fm>
> Potrzebuję go do zabarwienia wina z ryżu.
> W przepisie pisze że trzeba go zrobić z 80 dag cukru,jak wszystkie
proporcje
> zrobiłem x2,czy tuże tak mam zrobić?
Ojejku. To jaka Ty ilosc tego wina robisz ??? 100 litrow? MNie mialo byc
8 dag?
--
Maya
When God made man, she was only testing
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-14 21:50:13
Temat: Re: Jak zrobić karmel
Użytkownik Greg <g...@p...fm> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9stnpv$l02$...@n...tpi.pl...
> Potrzebuję go do zabarwienia wina z ryżu.
> W przepisie pisze że trzeba go zrobić z 80 dag cukru,jak wszystkie
proporcje
> zrobiłem x2,czy tuże tak mam zrobić?
>
> żeby rozrobić 1/2 litra sp-su (to będzie podobnie do zabarwienia wina)
musisz na patelnie wsypać 8 czubatych łyżeczek cukru, ciągle mieszając
doprowadzić do koloru brązowego (nie wolno spalić), Bardzo ostrożnie wlać
(pryska) wodę, obojętnie może być ciepła ~ 1/2 l mieszać aż cukier rozpuści
się (przyklei się do łyżeczki,nie szkodzi) i to koniec tak robi się
najsmaczniejszy karmel, dolewa się go w proporcjach dla każdego
indywidualnych Jeszcze raz ważne, żeby nie był za mocno spalony bo będzie
gorzki. Powodzenia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-15 12:22:34
Temat: Re: Jak zrobić karmel"maf" <m...@a...alpha.pl> napisal(a) nam tak:
>Karmel jest to palony cukier
ee tego a co zrobic jak w przepisie stoi napisane 50 g karmelu i pan
sypie cos co wyglada jak cynamon?
mam potem zmielic ten cukier, czy jak, czy co?
a moze uzyc takiego ciapatego, ciagnacego?
tylko ile....
czy mozna kupic sproszkowany karmel?
oshin
http://szanty.art.pl/~bydnorz
kliknij i nakarm glodne dzieci! http://www.pajacyk.pl
--
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-15 15:01:05
Temat: Re: Jak zrobić karmel>
> Użytkownik Greg <g...@p...fm> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:9stnpv$l02$...@n...tpi.pl...
> > Potrzebuję go do zabarwienia wina z ryżu.
> > >
Zrob sobie ze szklanki cukru, bedziesz mial na zapas ( swietnie sie przechowuje)
cukier wysyp na suchą patelnie ( wskazana teflonowa), podgrzewaj, mieszaj caly
czas, jak cukier zrobi sie plynny i nabierze zlotego koloru, to zestaw z
ognia, podlej wodą - uwaga, pryska i para bucha!!!i dodaj łyżeczke octu ( może
byc spirytusowy), ale nie wiecej!!!Mieszaj, mieszaj, mieszaj....Jak ostygnie,
powinien byc jak gęsty syrop brązowy w kolorze. Dodaje sie do barwienia sosów,
deserów itd. Ja dodaje do kapusty duszonej na brązowo... Qd
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |