Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak zrobić niezbyt słodki lukier - jak w kupnych piernikach?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak zrobić niezbyt słodki lukier - jak w kupnych piernikach?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-12-14 09:02:37

Temat: Jak zrobić niezbyt słodki lukier - jak w kupnych piernikach?
Od: "Sowa" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

No właśnie. Jak zrobić taki lukier, jakim zdobione są duże pierniki
sprzedawane na straganach, taki niezbyt słodki, raczej mączno- mdławy, nie
do lukrowania całych ciastek, tylko do robienia na nich kolorowych wzorków?

Sowa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-12-14 09:17:15

Temat: Re: Jak zrobić niezbyt słodki lukier - jak w kupnych piernikach?
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Sowa napisał:

> No właśnie. Jak zrobić taki lukier, jakim zdobione są duże pierniki
> sprzedawane na straganach, taki niezbyt słodki, raczej mączno- mdławy, nie
> do lukrowania całych ciastek, tylko do robienia na nich kolorowych wzorków?

Zamiast części cukru pudru - mąka ziemniaczna. Smak się pogorszy, ale
"lukier" zyska na plastyczności i gęstości.
--
pa, BasiaBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-14 10:20:29

Temat: Re: Jak zrobić niezbyt słodki lukier - jak w kupnych piernikach?
Od: "Sowa" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "BasiaBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:cpmb2t$p6a$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik Sowa napisał:
>
>> No właśnie. Jak zrobić taki lukier, jakim zdobione są duże pierniki
>> sprzedawane na straganach, taki niezbyt słodki, raczej mączno- mdławy,
>> nie do lukrowania całych ciastek, tylko do robienia na nich kolorowych
>> wzorków?
>
> Zamiast części cukru pudru - mąka ziemniaczna. Smak się pogorszy, ale
> "lukier" zyska na plastyczności i gęstości.

Ooo, dzięki.
IMO - smak się polepszy - nie znoszę zwykłego lukru. :-)

Ile tej mąki dać - 50 %?

Sowa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-14 13:25:37

Temat: Re: Jak zrobić niezbyt słodki lukier - jak w kupnych piernikach?
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Sowa napisał:

> Ile tej mąki dać - 50 %?

Hm... nie próbowałam, tylko wiem o tym sposobie; sądzę, że mniej. Lubię
dużą ilość lukru w lukrze :)
--
pa, BasiaBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Pudełka z tektury na pierniki, ładne, gdzie kupic?
wypieki swiateczne
karpik w piekarniku
Pierogi z kaszą gryczaną zrobiłam
Sushi - maki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »