| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-12-14 09:02:37
Temat: Jak zrobić niezbyt słodki lukier - jak w kupnych piernikach?No właśnie. Jak zrobić taki lukier, jakim zdobione są duże pierniki
sprzedawane na straganach, taki niezbyt słodki, raczej mączno- mdławy, nie
do lukrowania całych ciastek, tylko do robienia na nich kolorowych wzorków?
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-12-14 09:17:15
Temat: Re: Jak zrobić niezbyt słodki lukier - jak w kupnych piernikach?Użytkownik Sowa napisał:
> No właśnie. Jak zrobić taki lukier, jakim zdobione są duże pierniki
> sprzedawane na straganach, taki niezbyt słodki, raczej mączno- mdławy, nie
> do lukrowania całych ciastek, tylko do robienia na nich kolorowych wzorków?
Zamiast części cukru pudru - mąka ziemniaczna. Smak się pogorszy, ale
"lukier" zyska na plastyczności i gęstości.
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-14 10:20:29
Temat: Re: Jak zrobić niezbyt słodki lukier - jak w kupnych piernikach?
Użytkownik "BasiaBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:cpmb2t$p6a$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik Sowa napisał:
>
>> No właśnie. Jak zrobić taki lukier, jakim zdobione są duże pierniki
>> sprzedawane na straganach, taki niezbyt słodki, raczej mączno- mdławy,
>> nie do lukrowania całych ciastek, tylko do robienia na nich kolorowych
>> wzorków?
>
> Zamiast części cukru pudru - mąka ziemniaczna. Smak się pogorszy, ale
> "lukier" zyska na plastyczności i gęstości.
Ooo, dzięki.
IMO - smak się polepszy - nie znoszę zwykłego lukru. :-)
Ile tej mąki dać - 50 %?
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-14 13:25:37
Temat: Re: Jak zrobić niezbyt słodki lukier - jak w kupnych piernikach?Użytkownik Sowa napisał:
> Ile tej mąki dać - 50 %?
Hm... nie próbowałam, tylko wiem o tym sposobie; sądzę, że mniej. Lubię
dużą ilość lukru w lukrze :)
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |