Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak zrobic popcorn?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak zrobic popcorn?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-05-28 14:03:14

Temat: Re: Jak zrobic popcorn?
Od: "Agusiek" <A...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Ok. Po co te nerwy? Widziałam to i wypróbowałam, ale chciałam jeszcze coś
> więcej. Może ktoś ma jakiś dziwaczny godny wypróbowania przepis.


Pamiętaj też o tym żeby ciąć cytaty.... przestaną Cię lubić modemowcy.
A nerwy.... cóż chyba tu takie panują zwyczaje, że nie pyta się o coś czego
treść zamiszcza się poniżej...

Pozdrawiam, Aga




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-05-28 14:04:06

Temat: Re: Jak zrobic popcorn?
Od: "Ageko" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ok. Po co te nerwy? Widziałam to i wypróbowałam, ale chciałam jeszcze coś
więcej. Może ktoś ma jakiś dziwaczny godny wypróbowania przepis.

Anka


Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
news:0ba001c205db$346cfdd0$7d92573e@homeqi3kb9pw13..
.
> Ageko wrote:
> > Dzięki za rady. Kupiłam specjalną kukurydzę i popcorn wyszedł super.
> > Może
> > troszkę za tłusty, ale dodam mniej oleju następnym razem. Jeżeli
> > wiecie jak
> > zrobić popcorn o innym smaku (najlepiej na ostro) rzucicie coś.
> >
> > Dzięki.
> > Anka
> >
>
> No, tym razem to ja sie wkurzylam.
> Aniu, czy Ty jestes slepa, czy bezmyslna?
> Odpowiedzialas na post Magdaleny, w ktorym wyklada przyrzadzenie popcornu
> wlasnie o innych smakach.
> W dodatku zostawilas te tresc odpowiadajac na list.
>
> Kurka wodna, jak mnie irytuje ludzkie niechlujstwo i bezmyslnosc :((((
>
> Teraz zapewne dostanie mi sie, ale, mowi sie trudno. Naprawde mnie to
> irytuje.
> Anka, poczytaj to, co zostawilam ponizej.
> barbara
>
> > Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości
> > news:3CF29EC3.48F7C748@west.net...
> >>
> >>
> >> Obserwuje te dyskusje i wynika z niej, ze musze dorzucic pare slow:
> >>
> >> Popcorn to zupelnie inny gatunek kukurydzy niz ta, ktora sie je na
> >> surowo.
> >>
> >> Popcorn mozna robic na oleju, zdrowszy jest w dmuchawie (ja robie w
> >> dmuchawie).
> >>
> >> Polewa sie stopionym maslem i sypie sola juz po zrobieniu.
> >>
> >> Popcorn najlepszy jest na cieplo - mozna trzymac w cieplym piekarniku
> >> przed podaniem.
> >>
> >> Jesli sie robi na oleju, najlepiej poswiecic jeden garnek, najlepiej
> >> stalowy z pokrywka, i tylko do tego go uzywac. 1 lyzka oleju
> >> rzepakowego lub z nasion winogron na 1/3 szklanki popcornu .
> >> Rozgrzac olej, dodac popcorn, przykryc i potrzasac, az przestanie
> >> strzelac i nie czuje sie przy podrzucaniu twardych kulek ktore
> >> jeszcze nie pekly. Te kulki kukurydzy, ktora nie wybuchly po
> >> angielsku nazywaja sie niewypaly . W kazdej porcji bedzie kilka
> >> niewypalow.
> >>
> >> Popcorn mozna robic z roznymi smakami poprzez rozrzewanie tluszczu na
> >> patelni, dodawanie do niego ziol, lub curry, lub czosnek, i polewanie
> >> tym tluszczem (maslem) zrobionego popcornu. Potem nalezy wymieszac
> >> dokladnie i cala porcja przejdzie smakiem.
> >>
> >> Na slodko robi sie przez polewanie specjalnym karmelowym sosem
> >> (poszukam przepisu, bo nigdy nie robilam).
> >>
> >> Magdalena Bassett
> >> Kalifornia
>
>
>
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-28 14:05:43

Temat: Re: Karmelowy popcorn (bylo:Jak zrobic popcorn?)
Od: "Ageko" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Może ktoś ma przepisik na jakiś owocowy popcorn? Nie wiem czy pasuje?

Anka


Użytkownik "Anna Sheridan" <a...@o...com.au> napisał w wiadomości
news:nCJI8.1469$3t6.73241@ozemail.com.au...
> > Na slodko robi sie przez polewanie specjalnym karmelowym sosem (poszukam
> > przepisu, bo nigdy nie robilam).
> Och, bardzo prosze! Nie tyle dla mnie, co dla mojego amerykanskiego meza,
> ktory czasem teskni za ojczyzna...
> Ania
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-28 14:14:51

Temat: Re: Jak zrobic popcorn?
Od: Lukasz Madeksza <m...@g...de> szukaj wiadomości tego autora

> Kurka wodna, jak mnie irytuje ludzkie niechlujstwo i bezmyslnosc :((((

To ja jeszcze prosze, bys ciela cytaty i odpowiadala pod nimi.
Wtedy bedzie OK :-)

Pozdrawiam
--
Lukasz Madeksza
Department of Computer Sciences
Technische Universitaet Berlin

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-28 14:16:13

Temat: Re: Jak zrobic popcorn?
Od: Lukasz Madeksza <m...@g...de> szukaj wiadomości tego autora

> Polewa sie stopionym maslem [... ]po zrobieniu.

Albo wcale :-)
Przeciez popcorn zapewne rozmieka i nasiaka tym maslem.
Nigdy nie tak nie jadlem i nie mam zamiaru - na sama mysl...
Brrr!
:-)

Pozdrawiam
--
Lukasz Madeksza
Department of Computer Sciences
Technische Universitaet Berlin

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-28 14:20:31

Temat: Re: Jak zrobic popcorn?
Od: "Agusiek" <A...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

> > Polewa sie stopionym maslem [... ]po zrobieniu.
>
> Albo wcale :-)
> Przeciez popcorn zapewne rozmieka i nasiaka tym maslem.
[...]> Brrr!


Hmmm... ja jadam takiego "gotowca" z masłem, jest pyszny :)) wcale niczym
nie nasiąka i nie rozmięka.
"Gotowiec" to taki co się go razem z torebką do mikrofali wrzuca...

Aga


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-28 15:05:23

Temat: Re: Jak zrobic popcorn?
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka) szukaj wiadomości tego autora

Lukasz Madeksza wrote:
>> Kurka wodna, jak mnie irytuje ludzkie niechlujstwo i bezmyslnosc
>> :((((
>
> To ja jeszcze prosze, bys ciela cytaty i odpowiadala pod nimi.
> Wtedy bedzie OK :-)
>
Lukasz, to jest MOJ! tekst, a ja ZAWSZE tne niepotrzebny tekst i odpowiadam
POD postami.
barbara




--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-28 15:09:55

Temat: Re: Jak zrobic popcorn?
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka) szukaj wiadomości tego autora

Ageko wrote:
> Ok. Po co te nerwy? Widziałam to i wypróbowałam, ale chciałam jeszcze
> coś
> więcej. Może ktoś ma jakiś dziwaczny godny wypróbowania przepis.
>
> Anka
>
>
> Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
> news:0ba001c205db$346cfdd0$7d92573e@homeqi3kb9pw13..
.
>> Ageko wrote:
>>> Dzięki za rady. Kupiłam specjalną kukurydzę i popcorn wyszedł super.
>>> Może
>>> troszkę za tłusty, ale dodam mniej oleju następnym razem. Jeżeli
>>> wiecie jak
>>> zrobić popcorn o innym smaku (najlepiej na ostro) rzucicie coś.
>>>
>>> Dzięki.
>>> Anka
>>>
>>
>> No, tym razem to ja sie wkurzylam.
>> Aniu, czy Ty jestes slepa, czy bezmyslna?
>> Odpowiedzialas na post Magdaleny, w ktorym wyklada przyrzadzenie
>> popcornu wlasnie o innych smakach.
>> W dodatku zostawilas te tresc odpowiadajac na list.
>>
>> Kurka wodna, jak mnie irytuje ludzkie niechlujstwo i bezmyslnosc
>> :((((
>>
>> Teraz zapewne dostanie mi sie, ale, mowi sie trudno. Naprawde mnie to
>> irytuje.
>> Anka, poczytaj to, co zostawilam ponizej.
>> barbara
>>
>>> Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości
>>> news:3CF29EC3.48F7C748@west.net...
>>>>
>>>>
>>>> Obserwuje te dyskusje i wynika z niej, ze musze dorzucic pare slow:
>>>>
>>>> Popcorn to zupelnie inny gatunek kukurydzy niz ta, ktora sie je na
>>>> surowo.
>>>>
>>>> Popcorn mozna robic na oleju, zdrowszy jest w dmuchawie (ja robie w
>>>> dmuchawie).
>>>>
>>>> Polewa sie stopionym maslem i sypie sola juz po zrobieniu.
>>>>
>>>> Popcorn najlepszy jest na cieplo - mozna trzymac w cieplym
>>>> piekarniku przed podaniem.
>>>>
>>>> Jesli sie robi na oleju, najlepiej poswiecic jeden garnek,
>>>> najlepiej stalowy z pokrywka, i tylko do tego go uzywac. 1 lyzka
>>>> oleju rzepakowego lub z nasion winogron na 1/3 szklanki popcornu .
>>>> Rozgrzac olej, dodac popcorn, przykryc i potrzasac, az przestanie
>>>> strzelac i nie czuje sie przy podrzucaniu twardych kulek ktore
>>>> jeszcze nie pekly. Te kulki kukurydzy, ktora nie wybuchly po
>>>> angielsku nazywaja sie niewypaly . W kazdej porcji bedzie kilka
>>>> niewypalow.
>>>>
>>>> Popcorn mozna robic z roznymi smakami poprzez rozrzewanie tluszczu
>>>> na patelni, dodawanie do niego ziol, lub curry, lub czosnek, i
>>>> polewanie tym tluszczem (maslem) zrobionego popcornu. Potem nalezy
>>>> wymieszac dokladnie i cala porcja przejdzie smakiem.
>>>>
>>>> Na slodko robi sie przez polewanie specjalnym karmelowym sosem
>>>> (poszukam przepisu, bo nigdy nie robilam).
>>>>
>>>> Magdalena Bassett
>>>> Kalifornia
>>
>>
>>
>> --
>> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

No to teraz, zeby przeczytac co jest w tym liscie, bedziesz sie musiala
przeniesc na jego koniec, moze wtedy zobaczysz jak to jest, kiedy wysyla sie
smieci!
barbara




--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-28 18:25:28

Temat: (P)Karmelowy popcorn x 2
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Anna Sheridan wrote:
>
> > Na slodko robi sie przez polewanie specjalnym karmelowym sosem (poszukam
> > przepisu, bo nigdy nie robilam).
> Och, bardzo prosze! Nie tyle dla mnie, co dla mojego amerykanskiego meza,
> ktory czasem teskni za ojczyzna...
> Ania

Aniu, tu links do mnostwa przedziwnych przepisow na popcorn po
angielsku, ponizej przetlumaczylam dla grupy dwa, ktore reprezentuja
roznego rodzaju karmel. Jadlam obydwa rodzaje i ten z mlekiem bardziej
mi smakuje. Nie sprawdzalam tych przepisow ponizej, ale wydaje mi sie,
ze sa bardzo proste. (ostrzegam, ze jak sie zacznie jesc taka porcje, to
sie nie przestanie az porcja sie skonczy:))))

http://dmoz.org/Home/Cooking/Fruits_and_Vegetables/C
orn/Popcorn/

http://www.realfood4realpeople.com/popcorn.html

Popcorn karmelowy I
1 puszka slodzonoego skondensowanego mleka
3 litry swiezo zrobionego popcornu
1 szklanka cukru
1 szklanka ubita brazowego cukru
100 gr masla

Umiescic popcorn w duzej misce. Cukry, maslo i mleko doprowadzic do
wrzenia. Gotowac 1 minute i zdjac z ognia. Szybko polac cienkim
strumieniem po jak najwiekszej powierzchni, nastepnie dokladnie
wymieszac drewniana lyzka. Rozlozyc na blachach posmarowanych maslem.
Polamac na kawalki gdy wystygnie, jesli za bardzo posklejane,
przechowywac w suchym miejscu w szczelnie zamknietym pojemniku.

Popcorn karmelowy II
1 litr swiezo zrobionego popcornu
2/3 szklanki ubitego brazowego cukru
100 gr masla
1/3 szklanki bialego syropu kukurydzianego
1/2 lyzeczki esencji vaniliowej
1/2 lyzeczki sody oczyszczanej

Umiescic popcorn w duzej brytfance. Cukier , maslo, syrop doprowadzic do
wrzenia i gotowac 5 minut bez mieszania. Zdjac z ognia, dodac wanilie i
sode, polac tym popcorn, wymieszac drewniana lyzka. Piec w cieplym piecu
120C/250F przez godzine, mieszajac czesto. Po wyjeciu z pieca przesypac
na posmarowana blache, zeby sie nie skleilo w jedna wielka kule
Polamac na kawalki gdy wystygna, przechowywac w suchym miejscu w
szczelnie zamknietym pojemniku.

Mozna dodac 1 szklanke fistaszkow do popcornu przed polaniem karmelem.

" enjoy, it's gooooood. Tom DeCarlo"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-29 12:41:19

Temat: Re: (P)Karmelowy popcorn x 2
Od: "Anna Sheridan" <a...@o...com.au> szukaj wiadomości tego autora


"Magdalena Bassett" <m...@w...net> wrote in message
news:3CF3CB98.9473EC8F@west.net...
>
Bardzo Ci dziekuje. Jak wyprobuje, to zaraz przekaze impresje. Moglam byla
rzeczywiscie obszukac Internet, ale wierze, ze od Ciebie lepiej smakuje :-)
ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 3 . [ 4 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

MŚ Japonia/Korea
jestem na chacie o anoreksji (OT)
Kotlety schabowe zapiekane [P
ło Bożyczku!
Błagam!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »