| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-05-26 14:10:39
Temat: Re: Jak zrobic popcorn?>>>A probowalas w mikrofalowce, w przezroczystym naczyniu,
>>Mozna tez kupic specjalny popcorn do robienia w mikrofali. Bardzo
> Przepraszam, nie bylam pewna, czy w Polsce jest... ja jestem 'starej daty',
Alez nie ma za co - ja tez nie wiem, czy jest : w Berlinie jest :-))
Pozdrawiam
--
Lukasz Madeksza
Department of Computer Sciences
Technische Universitaet Berlin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-05-26 15:10:05
Temat: Re: Jak zrobic popcorn?
"Mikie" <m...@g...de> wrote in message news:3CEF8E29.7070807@gmx.de...
> > A probowalas w mikrofalowce, w przezroczystym naczyniu,
>
> Mozna tez kupic specjalny popcorn do robienia w mikrofali. Bardzo
Przepraszam, nie bylam pewna, czy w Polsce jest... ja jestem 'starej daty',
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-26 19:40:06
Temat: Re: Jak zrobic popcorn?> Nic nie musi...ja robie bez tluszczu, z sola tylko...
No wiesz... jest popkorn i PopCorn, jest Jogurt i jogurt, Mleko i mleko...
*p*
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-26 23:21:12
Temat: Re: Jak zrobic popcorn?> Alez nie ma za co - ja tez nie wiem, czy jest : w Berlinie jest :-))
Jest od kilku lat - maślany i klasyczny. Niestety jest do dostania tylko w
większych sklepach.
*p*
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-27 00:02:22
Temat: Re: Jak zrobic popcorn?> I co nie widać kiedy się przypala?? Weź ręcznik, chwyc garnek za uszy i
> porządnie potrząśnij.
Na słuch moje panie, na słuch. Robię popcorn na patelni od chyba 10 lat i może
na początku mi się ze 2 razy przypalił (a przypalony niesety nie jest
absolutnie zjadliwy). Wystarczy:
1.Rozgrzać olej (I TYLKO OLEJ!!!)
2.Wrzucić ziarna i równomiernie je rozłożyć łyżką, na przykład
3.Przykryć i zrobić przerwę na papierosa
4.pyk, pyk, pyk, pyk, pyk
5.pyk... pyk... pyk...
6.pyk...... pyk...... pyk...... wyłączamy i smacznego.
Pamiętajcie! POPCORN NIEDOROBIONY MOŻNA W 90% SKONSUMOWAĆ, POPCORNU
PRZEROBIONEGO (PRZYPALONEGO) NIE DA SIĘ!
*p*
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-27 21:01:53
Temat: Re: Jak zrobic popcorn?
p...@s...pl wrote:
>
> > Nic nie musi...ja robie bez tluszczu, z sola tylko...
>
> No wiesz... jest popkorn i PopCorn, jest Jogurt i jogurt, Mleko i mleko...
>
> *p*
>
Piotrek, narazasz sie...
Obserwuje te dyskusje i wynika z niej, ze musze dorzucic pare slow:
Popcorn to zupelnie inny gatunek kukurydzy niz ta, ktora sie je na surowo.
Popcorn mozna robic na oleju, zdrowszy jest w dmuchawie (ja robie w dmuchawie).
Polewa sie stopionym maslem i sypie sola juz po zrobieniu.
Popcorn najlepszy jest na cieplo - mozna trzymac w cieplym piekarniku
przed podaniem.
Jesli sie robi na oleju, najlepiej poswiecic jeden garnek, najlepiej
stalowy z pokrywka, i tylko do tego go uzywac. 1 lyzka oleju rzepakowego
lub z nasion winogron na 1/3 szklanki popcornu . Rozgrzac olej, dodac
popcorn, przykryc i potrzasac, az przestanie strzelac i nie czuje sie
przy podrzucaniu twardych kulek ktore jeszcze nie pekly. Te kulki
kukurydzy, ktora nie wybuchly po angielsku nazywaja sie niewypaly . W
kazdej porcji bedzie kilka niewypalow.
Popcorn mozna robic z roznymi smakami poprzez rozrzewanie tluszczu na
patelni, dodawanie do niego ziol, lub curry, lub czosnek, i polewanie
tym tluszczem (maslem) zrobionego popcornu. Potem nalezy wymieszac
dokladnie i cala porcja przejdzie smakiem.
Na slodko robi sie przez polewanie specjalnym karmelowym sosem (poszukam
przepisu, bo nigdy nie robilam).
Magdalena Bassett
Kalifornia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-27 23:20:31
Temat: Re: Jak zrobic popcorn?Dzięki za rady. Kupiłam specjalną kukurydzę i popcorn wyszedł super. Może
troszkę za tłusty, ale dodam mniej oleju następnym razem. Jeżeli wiecie jak
zrobić popcorn o innym smaku (najlepiej na ostro) rzucicie coś.
Dzięki.
Anka
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości
news:3CF29EC3.48F7C748@west.net...
>
>
> p...@s...pl wrote:
> >
> > > Nic nie musi...ja robie bez tluszczu, z sola tylko...
> >
> > No wiesz... jest popkorn i PopCorn, jest Jogurt i jogurt, Mleko i
mleko...
> >
> > *p*
> >
>
> Piotrek, narazasz sie...
>
> Obserwuje te dyskusje i wynika z niej, ze musze dorzucic pare slow:
>
> Popcorn to zupelnie inny gatunek kukurydzy niz ta, ktora sie je na surowo.
>
> Popcorn mozna robic na oleju, zdrowszy jest w dmuchawie (ja robie w
dmuchawie).
>
> Polewa sie stopionym maslem i sypie sola juz po zrobieniu.
>
> Popcorn najlepszy jest na cieplo - mozna trzymac w cieplym piekarniku
> przed podaniem.
>
> Jesli sie robi na oleju, najlepiej poswiecic jeden garnek, najlepiej
> stalowy z pokrywka, i tylko do tego go uzywac. 1 lyzka oleju rzepakowego
> lub z nasion winogron na 1/3 szklanki popcornu . Rozgrzac olej, dodac
> popcorn, przykryc i potrzasac, az przestanie strzelac i nie czuje sie
> przy podrzucaniu twardych kulek ktore jeszcze nie pekly. Te kulki
> kukurydzy, ktora nie wybuchly po angielsku nazywaja sie niewypaly . W
> kazdej porcji bedzie kilka niewypalow.
>
> Popcorn mozna robic z roznymi smakami poprzez rozrzewanie tluszczu na
> patelni, dodawanie do niego ziol, lub curry, lub czosnek, i polewanie
> tym tluszczem (maslem) zrobionego popcornu. Potem nalezy wymieszac
> dokladnie i cala porcja przejdzie smakiem.
>
> Na slodko robi sie przez polewanie specjalnym karmelowym sosem (poszukam
> przepisu, bo nigdy nie robilam).
>
> Magdalena Bassett
> Kalifornia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-28 00:04:01
Temat: Re: Jak zrobic popcorn?Ageko wrote:
> Dzięki za rady. Kupiłam specjalną kukurydzę i popcorn wyszedł super.
> Może
> troszkę za tłusty, ale dodam mniej oleju następnym razem. Jeżeli
> wiecie jak
> zrobić popcorn o innym smaku (najlepiej na ostro) rzucicie coś.
>
> Dzięki.
> Anka
>
No, tym razem to ja sie wkurzylam.
Aniu, czy Ty jestes slepa, czy bezmyslna?
Odpowiedzialas na post Magdaleny, w ktorym wyklada przyrzadzenie popcornu
wlasnie o innych smakach.
W dodatku zostawilas te tresc odpowiadajac na list.
Kurka wodna, jak mnie irytuje ludzkie niechlujstwo i bezmyslnosc :((((
Teraz zapewne dostanie mi sie, ale, mowi sie trudno. Naprawde mnie to
irytuje.
Anka, poczytaj to, co zostawilam ponizej.
barbara
> Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości
> news:3CF29EC3.48F7C748@west.net...
>>
>>
>> Obserwuje te dyskusje i wynika z niej, ze musze dorzucic pare slow:
>>
>> Popcorn to zupelnie inny gatunek kukurydzy niz ta, ktora sie je na
>> surowo.
>>
>> Popcorn mozna robic na oleju, zdrowszy jest w dmuchawie (ja robie w
>> dmuchawie).
>>
>> Polewa sie stopionym maslem i sypie sola juz po zrobieniu.
>>
>> Popcorn najlepszy jest na cieplo - mozna trzymac w cieplym piekarniku
>> przed podaniem.
>>
>> Jesli sie robi na oleju, najlepiej poswiecic jeden garnek, najlepiej
>> stalowy z pokrywka, i tylko do tego go uzywac. 1 lyzka oleju
>> rzepakowego lub z nasion winogron na 1/3 szklanki popcornu .
>> Rozgrzac olej, dodac popcorn, przykryc i potrzasac, az przestanie
>> strzelac i nie czuje sie przy podrzucaniu twardych kulek ktore
>> jeszcze nie pekly. Te kulki kukurydzy, ktora nie wybuchly po
>> angielsku nazywaja sie niewypaly . W kazdej porcji bedzie kilka
>> niewypalow.
>>
>> Popcorn mozna robic z roznymi smakami poprzez rozrzewanie tluszczu na
>> patelni, dodawanie do niego ziol, lub curry, lub czosnek, i polewanie
>> tym tluszczem (maslem) zrobionego popcornu. Potem nalezy wymieszac
>> dokladnie i cala porcja przejdzie smakiem.
>>
>> Na slodko robi sie przez polewanie specjalnym karmelowym sosem
>> (poszukam przepisu, bo nigdy nie robilam).
>>
>> Magdalena Bassett
>> Kalifornia
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-28 08:15:07
Temat: Re: Jak zrobic popcorn?
> Kurka wodna, jak mnie irytuje ludzkie niechlujstwo i bezmyslnosc :((((
Nie tylko Ciebie irytuje......
Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-28 12:41:55
Temat: Karmelowy popcorn (bylo:Jak zrobic popcorn?)> Na slodko robi sie przez polewanie specjalnym karmelowym sosem (poszukam
> przepisu, bo nigdy nie robilam).
Och, bardzo prosze! Nie tyle dla mnie, co dla mojego amerykanskiego meza,
ktory czasem teskni za ojczyzna...
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |