Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!news-
spur1.maxwell.syr.edu!news.maxwell.syr.edu!HSNX.atgi.net!sienna.impulse.net!new
sfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak zrobic popcorn?
References: <3...@n...west.cox.net>
<7...@n...onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 42
Date: Mon, 27 May 2002 14:01:53 -0700
NNTP-Posting-Host: 4.33.132.12
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1022533316 4.33.132.12 (Mon, 27 May 2002 14:01:56 PDT)
NNTP-Posting-Date: Mon, 27 May 2002 14:01:56 PDT
Organization: None
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:110006
Ukryj nagłówki
p...@s...pl wrote:
>
> > Nic nie musi...ja robie bez tluszczu, z sola tylko...
>
> No wiesz... jest popkorn i PopCorn, jest Jogurt i jogurt, Mleko i mleko...
>
> *p*
>
Piotrek, narazasz sie...
Obserwuje te dyskusje i wynika z niej, ze musze dorzucic pare slow:
Popcorn to zupelnie inny gatunek kukurydzy niz ta, ktora sie je na surowo.
Popcorn mozna robic na oleju, zdrowszy jest w dmuchawie (ja robie w dmuchawie).
Polewa sie stopionym maslem i sypie sola juz po zrobieniu.
Popcorn najlepszy jest na cieplo - mozna trzymac w cieplym piekarniku
przed podaniem.
Jesli sie robi na oleju, najlepiej poswiecic jeden garnek, najlepiej
stalowy z pokrywka, i tylko do tego go uzywac. 1 lyzka oleju rzepakowego
lub z nasion winogron na 1/3 szklanki popcornu . Rozgrzac olej, dodac
popcorn, przykryc i potrzasac, az przestanie strzelac i nie czuje sie
przy podrzucaniu twardych kulek ktore jeszcze nie pekly. Te kulki
kukurydzy, ktora nie wybuchly po angielsku nazywaja sie niewypaly . W
kazdej porcji bedzie kilka niewypalow.
Popcorn mozna robic z roznymi smakami poprzez rozrzewanie tluszczu na
patelni, dodawanie do niego ziol, lub curry, lub czosnek, i polewanie
tym tluszczem (maslem) zrobionego popcornu. Potem nalezy wymieszac
dokladnie i cala porcja przejdzie smakiem.
Na slodko robi sie przez polewanie specjalnym karmelowym sosem (poszukam
przepisu, bo nigdy nie robilam).
Magdalena Bassett
Kalifornia
|