Data: 2002-05-27 21:01:53
Temat: Re: Jak zrobic popcorn?
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
p...@s...pl wrote:
>
> > Nic nie musi...ja robie bez tluszczu, z sola tylko...
>
> No wiesz... jest popkorn i PopCorn, jest Jogurt i jogurt, Mleko i mleko...
>
> *p*
>
Piotrek, narazasz sie...
Obserwuje te dyskusje i wynika z niej, ze musze dorzucic pare slow:
Popcorn to zupelnie inny gatunek kukurydzy niz ta, ktora sie je na surowo.
Popcorn mozna robic na oleju, zdrowszy jest w dmuchawie (ja robie w dmuchawie).
Polewa sie stopionym maslem i sypie sola juz po zrobieniu.
Popcorn najlepszy jest na cieplo - mozna trzymac w cieplym piekarniku
przed podaniem.
Jesli sie robi na oleju, najlepiej poswiecic jeden garnek, najlepiej
stalowy z pokrywka, i tylko do tego go uzywac. 1 lyzka oleju rzepakowego
lub z nasion winogron na 1/3 szklanki popcornu . Rozgrzac olej, dodac
popcorn, przykryc i potrzasac, az przestanie strzelac i nie czuje sie
przy podrzucaniu twardych kulek ktore jeszcze nie pekly. Te kulki
kukurydzy, ktora nie wybuchly po angielsku nazywaja sie niewypaly . W
kazdej porcji bedzie kilka niewypalow.
Popcorn mozna robic z roznymi smakami poprzez rozrzewanie tluszczu na
patelni, dodawanie do niego ziol, lub curry, lub czosnek, i polewanie
tym tluszczem (maslem) zrobionego popcornu. Potem nalezy wymieszac
dokladnie i cala porcja przejdzie smakiem.
Na slodko robi sie przez polewanie specjalnym karmelowym sosem (poszukam
przepisu, bo nigdy nie robilam).
Magdalena Bassett
Kalifornia
|