Data: 2002-05-28 00:04:01
Temat: Re: Jak zrobic popcorn?
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka)
Pokaż wszystkie nagłówki
Ageko wrote:
> Dzięki za rady. Kupiłam specjalną kukurydzę i popcorn wyszedł super.
> Może
> troszkę za tłusty, ale dodam mniej oleju następnym razem. Jeżeli
> wiecie jak
> zrobić popcorn o innym smaku (najlepiej na ostro) rzucicie coś.
>
> Dzięki.
> Anka
>
No, tym razem to ja sie wkurzylam.
Aniu, czy Ty jestes slepa, czy bezmyslna?
Odpowiedzialas na post Magdaleny, w ktorym wyklada przyrzadzenie popcornu
wlasnie o innych smakach.
W dodatku zostawilas te tresc odpowiadajac na list.
Kurka wodna, jak mnie irytuje ludzkie niechlujstwo i bezmyslnosc :((((
Teraz zapewne dostanie mi sie, ale, mowi sie trudno. Naprawde mnie to
irytuje.
Anka, poczytaj to, co zostawilam ponizej.
barbara
> Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości
> news:3CF29EC3.48F7C748@west.net...
>>
>>
>> Obserwuje te dyskusje i wynika z niej, ze musze dorzucic pare slow:
>>
>> Popcorn to zupelnie inny gatunek kukurydzy niz ta, ktora sie je na
>> surowo.
>>
>> Popcorn mozna robic na oleju, zdrowszy jest w dmuchawie (ja robie w
>> dmuchawie).
>>
>> Polewa sie stopionym maslem i sypie sola juz po zrobieniu.
>>
>> Popcorn najlepszy jest na cieplo - mozna trzymac w cieplym piekarniku
>> przed podaniem.
>>
>> Jesli sie robi na oleju, najlepiej poswiecic jeden garnek, najlepiej
>> stalowy z pokrywka, i tylko do tego go uzywac. 1 lyzka oleju
>> rzepakowego lub z nasion winogron na 1/3 szklanki popcornu .
>> Rozgrzac olej, dodac popcorn, przykryc i potrzasac, az przestanie
>> strzelac i nie czuje sie przy podrzucaniu twardych kulek ktore
>> jeszcze nie pekly. Te kulki kukurydzy, ktora nie wybuchly po
>> angielsku nazywaja sie niewypaly . W kazdej porcji bedzie kilka
>> niewypalow.
>>
>> Popcorn mozna robic z roznymi smakami poprzez rozrzewanie tluszczu na
>> patelni, dodawanie do niego ziol, lub curry, lub czosnek, i polewanie
>> tym tluszczem (maslem) zrobionego popcornu. Potem nalezy wymieszac
>> dokladnie i cala porcja przejdzie smakiem.
>>
>> Na slodko robi sie przez polewanie specjalnym karmelowym sosem
>> (poszukam przepisu, bo nigdy nie robilam).
>>
>> Magdalena Bassett
>> Kalifornia
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|