Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.man.lodz.pl!lublin.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!news
gate.pl
From: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak zrobic popcorn?
Date: 28 May 2002 02:04:01 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 67
Message-ID: <0ba001c205db$346cfdd0$7d92573e@homeqi3kb9pw13>
References: <3...@n...west.cox.net>
<7...@n...onet.pl> <3...@w...net>
<acuelm$agv$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1022544241 7733 192.168.240.245 (28 May 2002 00:04:01 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 28 May 2002 00:04:01 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-Received: from dial-1001.wroclaw.dialog.net.pl ([62.87.139.233]
helo=homeqi3kb9pw13) by poczta.man.pl with esmtp (Exim 3.12 #1) id
17CUKK-0005D6-00 for p...@n...pl; Tue, 28 May 2002
01:55:01 +0200
X-Received: from dial-1001.wroclaw.dialog.net.pl ([62.87.139.233]
helo=homeqi3kb9pw13) by poczta.man.pl with esmtp (Exim 3.12 #1) id
17CUKK-0005D6-00 for p...@n...pl; Tue, 28 May 2002
01:55:01 +0200
X-Received: from dial-1001.wroclaw.dialog.net.pl ([62.87.139.233]
helo=homeqi3kb9pw13) by poczta.man.pl with esmtp (Exim 3.12 #1) id
17CUKK-0005D6-00 for p...@n...pl; Tue, 28 May 2002
01:55:01 +0200
X-Received: from dial-1001.wroclaw.dialog.net.pl ([62.87.139.233]
helo=homeqi3kb9pw13) by poczta.man.pl with esmtp (Exim 3.12 #1) id
17CUKK-0005D6-00 for p...@n...pl; Tue, 28 May 2002
01:55:01 +0200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:110010
Ukryj nagłówki
Ageko wrote:
> Dzięki za rady. Kupiłam specjalną kukurydzę i popcorn wyszedł super.
> Może
> troszkę za tłusty, ale dodam mniej oleju następnym razem. Jeżeli
> wiecie jak
> zrobić popcorn o innym smaku (najlepiej na ostro) rzucicie coś.
>
> Dzięki.
> Anka
>
No, tym razem to ja sie wkurzylam.
Aniu, czy Ty jestes slepa, czy bezmyslna?
Odpowiedzialas na post Magdaleny, w ktorym wyklada przyrzadzenie popcornu
wlasnie o innych smakach.
W dodatku zostawilas te tresc odpowiadajac na list.
Kurka wodna, jak mnie irytuje ludzkie niechlujstwo i bezmyslnosc :((((
Teraz zapewne dostanie mi sie, ale, mowi sie trudno. Naprawde mnie to
irytuje.
Anka, poczytaj to, co zostawilam ponizej.
barbara
> Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości
> news:3CF29EC3.48F7C748@west.net...
>>
>>
>> Obserwuje te dyskusje i wynika z niej, ze musze dorzucic pare slow:
>>
>> Popcorn to zupelnie inny gatunek kukurydzy niz ta, ktora sie je na
>> surowo.
>>
>> Popcorn mozna robic na oleju, zdrowszy jest w dmuchawie (ja robie w
>> dmuchawie).
>>
>> Polewa sie stopionym maslem i sypie sola juz po zrobieniu.
>>
>> Popcorn najlepszy jest na cieplo - mozna trzymac w cieplym piekarniku
>> przed podaniem.
>>
>> Jesli sie robi na oleju, najlepiej poswiecic jeden garnek, najlepiej
>> stalowy z pokrywka, i tylko do tego go uzywac. 1 lyzka oleju
>> rzepakowego lub z nasion winogron na 1/3 szklanki popcornu .
>> Rozgrzac olej, dodac popcorn, przykryc i potrzasac, az przestanie
>> strzelac i nie czuje sie przy podrzucaniu twardych kulek ktore
>> jeszcze nie pekly. Te kulki kukurydzy, ktora nie wybuchly po
>> angielsku nazywaja sie niewypaly . W kazdej porcji bedzie kilka
>> niewypalow.
>>
>> Popcorn mozna robic z roznymi smakami poprzez rozrzewanie tluszczu na
>> patelni, dodawanie do niego ziol, lub curry, lub czosnek, i polewanie
>> tym tluszczem (maslem) zrobionego popcornu. Potem nalezy wymieszac
>> dokladnie i cala porcja przejdzie smakiem.
>>
>> Na slodko robi sie przez polewanie specjalnym karmelowym sosem
>> (poszukam przepisu, bo nigdy nie robilam).
>>
>> Magdalena Bassett
>> Kalifornia
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|