Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!not-for-mail
From: "Ageko" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak zrobic popcorn?
Date: Tue, 28 May 2002 01:20:31 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 55
Sender: a...@p...onet.pl@195.116.48.154
Message-ID: <acuelm$agv$1@news.onet.pl>
References: <3...@n...west.cox.net>
<7...@n...onet.pl> <3...@w...net>
Reply-To: "Ageko" <a...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.116.48.154
X-Trace: news.onet.pl 1022541302 10783 195.116.48.154 (27 May 2002 23:15:02 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 27 May 2002 23:15:02 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:110008
Ukryj nagłówki
Dzięki za rady. Kupiłam specjalną kukurydzę i popcorn wyszedł super. Może
troszkę za tłusty, ale dodam mniej oleju następnym razem. Jeżeli wiecie jak
zrobić popcorn o innym smaku (najlepiej na ostro) rzucicie coś.
Dzięki.
Anka
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości
news:3CF29EC3.48F7C748@west.net...
>
>
> p...@s...pl wrote:
> >
> > > Nic nie musi...ja robie bez tluszczu, z sola tylko...
> >
> > No wiesz... jest popkorn i PopCorn, jest Jogurt i jogurt, Mleko i
mleko...
> >
> > *p*
> >
>
> Piotrek, narazasz sie...
>
> Obserwuje te dyskusje i wynika z niej, ze musze dorzucic pare slow:
>
> Popcorn to zupelnie inny gatunek kukurydzy niz ta, ktora sie je na surowo.
>
> Popcorn mozna robic na oleju, zdrowszy jest w dmuchawie (ja robie w
dmuchawie).
>
> Polewa sie stopionym maslem i sypie sola juz po zrobieniu.
>
> Popcorn najlepszy jest na cieplo - mozna trzymac w cieplym piekarniku
> przed podaniem.
>
> Jesli sie robi na oleju, najlepiej poswiecic jeden garnek, najlepiej
> stalowy z pokrywka, i tylko do tego go uzywac. 1 lyzka oleju rzepakowego
> lub z nasion winogron na 1/3 szklanki popcornu . Rozgrzac olej, dodac
> popcorn, przykryc i potrzasac, az przestanie strzelac i nie czuje sie
> przy podrzucaniu twardych kulek ktore jeszcze nie pekly. Te kulki
> kukurydzy, ktora nie wybuchly po angielsku nazywaja sie niewypaly . W
> kazdej porcji bedzie kilka niewypalow.
>
> Popcorn mozna robic z roznymi smakami poprzez rozrzewanie tluszczu na
> patelni, dodawanie do niego ziol, lub curry, lub czosnek, i polewanie
> tym tluszczem (maslem) zrobionego popcornu. Potem nalezy wymieszac
> dokladnie i cala porcja przejdzie smakiem.
>
> Na slodko robi sie przez polewanie specjalnym karmelowym sosem (poszukam
> przepisu, bo nigdy nie robilam).
>
> Magdalena Bassett
> Kalifornia
|