Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak zrobic popcorn?
Date: 28 May 2002 17:09:55 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 88
Message-ID: <104601c20659$7f718fc0$7d92573e@homeqi3kb9pw13>
References: <3...@w...net> <acuelm$agv$1@news.onet.pl>
<0ba001c205db$346cfdd0$7d92573e@homeqi3kb9pw13>
<ad02e8$3d5$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1022598595 11402 192.168.240.245 (28 May 2002 15:09:55 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 28 May 2002 15:09:55 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-Received: from dial-983.wroclaw.dialog.net.pl ([62.87.139.215] helo=homeqi3kb9pw13)
by poczta.man.pl with esmtp (Exim 3.12 #1) id 17CiR4-0005mX-00 for
p...@n...pl; Tue, 28 May 2002 16:58:55 +0200
X-Received: from dial-983.wroclaw.dialog.net.pl ([62.87.139.215] helo=homeqi3kb9pw13)
by poczta.man.pl with esmtp (Exim 3.12 #1) id 17CiR4-0005mX-00 for
p...@n...pl; Tue, 28 May 2002 16:58:55 +0200
X-Received: from dial-983.wroclaw.dialog.net.pl ([62.87.139.215] helo=homeqi3kb9pw13)
by poczta.man.pl with esmtp (Exim 3.12 #1) id 17CiR4-0005mX-00 for
p...@n...pl; Tue, 28 May 2002 16:58:55 +0200
X-Received: from dial-983.wroclaw.dialog.net.pl ([62.87.139.215] helo=homeqi3kb9pw13)
by poczta.man.pl with esmtp (Exim 3.12 #1) id 17CiR4-0005mX-00 for
p...@n...pl; Tue, 28 May 2002 16:58:55 +0200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:110159
Ukryj nagłówki
Ageko wrote:
> Ok. Po co te nerwy? Widziałam to i wypróbowałam, ale chciałam jeszcze
> coś
> więcej. Może ktoś ma jakiś dziwaczny godny wypróbowania przepis.
>
> Anka
>
>
> Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
> news:0ba001c205db$346cfdd0$7d92573e@homeqi3kb9pw13..
.
>> Ageko wrote:
>>> Dzięki za rady. Kupiłam specjalną kukurydzę i popcorn wyszedł super.
>>> Może
>>> troszkę za tłusty, ale dodam mniej oleju następnym razem. Jeżeli
>>> wiecie jak
>>> zrobić popcorn o innym smaku (najlepiej na ostro) rzucicie coś.
>>>
>>> Dzięki.
>>> Anka
>>>
>>
>> No, tym razem to ja sie wkurzylam.
>> Aniu, czy Ty jestes slepa, czy bezmyslna?
>> Odpowiedzialas na post Magdaleny, w ktorym wyklada przyrzadzenie
>> popcornu wlasnie o innych smakach.
>> W dodatku zostawilas te tresc odpowiadajac na list.
>>
>> Kurka wodna, jak mnie irytuje ludzkie niechlujstwo i bezmyslnosc
>> :((((
>>
>> Teraz zapewne dostanie mi sie, ale, mowi sie trudno. Naprawde mnie to
>> irytuje.
>> Anka, poczytaj to, co zostawilam ponizej.
>> barbara
>>
>>> Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości
>>> news:3CF29EC3.48F7C748@west.net...
>>>>
>>>>
>>>> Obserwuje te dyskusje i wynika z niej, ze musze dorzucic pare slow:
>>>>
>>>> Popcorn to zupelnie inny gatunek kukurydzy niz ta, ktora sie je na
>>>> surowo.
>>>>
>>>> Popcorn mozna robic na oleju, zdrowszy jest w dmuchawie (ja robie w
>>>> dmuchawie).
>>>>
>>>> Polewa sie stopionym maslem i sypie sola juz po zrobieniu.
>>>>
>>>> Popcorn najlepszy jest na cieplo - mozna trzymac w cieplym
>>>> piekarniku przed podaniem.
>>>>
>>>> Jesli sie robi na oleju, najlepiej poswiecic jeden garnek,
>>>> najlepiej stalowy z pokrywka, i tylko do tego go uzywac. 1 lyzka
>>>> oleju rzepakowego lub z nasion winogron na 1/3 szklanki popcornu .
>>>> Rozgrzac olej, dodac popcorn, przykryc i potrzasac, az przestanie
>>>> strzelac i nie czuje sie przy podrzucaniu twardych kulek ktore
>>>> jeszcze nie pekly. Te kulki kukurydzy, ktora nie wybuchly po
>>>> angielsku nazywaja sie niewypaly . W kazdej porcji bedzie kilka
>>>> niewypalow.
>>>>
>>>> Popcorn mozna robic z roznymi smakami poprzez rozrzewanie tluszczu
>>>> na patelni, dodawanie do niego ziol, lub curry, lub czosnek, i
>>>> polewanie tym tluszczem (maslem) zrobionego popcornu. Potem nalezy
>>>> wymieszac dokladnie i cala porcja przejdzie smakiem.
>>>>
>>>> Na slodko robi sie przez polewanie specjalnym karmelowym sosem
>>>> (poszukam przepisu, bo nigdy nie robilam).
>>>>
>>>> Magdalena Bassett
>>>> Kalifornia
>>
>>
>>
>> --
>> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
No to teraz, zeby przeczytac co jest w tym liscie, bedziesz sie musiala
przeniesc na jego koniec, moze wtedy zobaczysz jak to jest, kiedy wysyla sie
smieci!
barbara
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|