| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-21 21:05:33
Temat: Re: czerwone ziemniaki, bylo: Jeszcze o salatki proszeMargolka Sularczyk <m...@p...bg.univ.gda.pl> a écrit dans le message :
9qvalu$849$...@n...tpi.pl...
>
> Moje szczescie, ktore jest zatwardzialym wielbicielem ziemniakow,
przywiozlo
> niedawno z Peru takie wlasnie czerwone - w kolorze przypominaly marchewke,
w
> smaku marchewke zmiksowana z ziemniakiem... nie posmakowalo mi, ale to
chyba
> dlatego, ze przyrzadzane po polsku (gotowane w osolonej wodzie). Chetnie
> poznalabym jakies przepisy z zastosowaniem czerwonych patatow.
>
.. po prostu zapiec w piekarniku. Jesc z maslem i, do wyboru, sola lub
cukrem.
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-21 23:09:07
Temat: Re: Jeszcze o salatki prosze
"waldemar" <w...@t...de> wrote in message
news:9quv7f$bah$03$1@news.t-online.com...
> z koksem znaczy z kokainą??
dowcipnis !:)
w przepisie było z wiorkami kokosowymi
Grazynka sie przejezyczyła :)
> aha, u nas je jako francuskie sprzedają. Fakt, niebo w gębie, można je
jeść
> coby na sucho.
smacznego :)
arielka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-22 06:43:44
Temat: Re: Jeszcze o salatki proszeU mnie najwieksza furore robi zawsze salatka z kurczaka - niknie z polmiska
w ciagu 5 minut.
2 piersi kurczaka ugotowane w wodzie z dodatkiem 2 lyzeczek curry (poszarpac
recznie)
5 ogorkow kiszonych pokrojonych w kostke
puszka groszku konserwowego
4 jajka ugotowane na twardo pokrojone w kostke
sol, pieprz, przyprawa KNORR do drobiu (czerwona)-1 łyżeczka, majonez
HELLMANS oryginalny -2 łyżeczki.
Całość wymieszac, mozna dodat natke pietruszki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-22 09:28:23
Temat: Re: Jeszcze o salatki prosze
Użytkownik "Grażyna SZkudlińska" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:9qu2ru$crl$1@news.tpi.pl...
> W lipcu na moim imieninowym przyjeci furore zrobila salatka czosnkowa,
> meksykanska i salatka z bobu. Juz niedlugo imieniny meza i syna, pomozcie
> zablysnac! Juz zaproszeni goscie zastanawiaja sie jakie to nowe ,,danie z
> internetu" zostanie im zaserwowoane :-)))
> Tak przy okazji : jadlam kiedys salatke w ktorej sklad wchodzil ryz,
> winogrona, chyba pomarancza i z pewnoscia majonez. Pyszna byla. Czy ktos
> zna moze reszte skladnikow?
Witam :)
Znam przepis na salatke owocowa z ryzem i majonezem (sprawdzona kilka razy i
bardzo przez gosci chwalona):
torebka ryzu bialego
pol puszki ananasa krojonego w kostke
puszka gruszek (pokroic w kostke)
puszka brzoskwin (pokroic w kostke)
3-4 mandarynki (pokroic w kostke)
2-3 banany(pokroic w kostke)
2-3 kiwi(pokroic w kostke)
mozna dodac jablko, rodzynki, winogrona i inne owoce
Wszystko wymieszac z ryzem, dodac troche majonezu, ale nie duzo i ochlodzic.
Smacznego :)
Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-23 17:12:56
Temat: Re: Jeszcze o salatki prosze
>>
>Czerwone ziemniaki? Czy chodzi o te, ktore maja skorke lekko zabarwiona na
>rozowo, czy o jakas zamorska odmiane>
>
>>
u nas kartofelki w rozowo /czerwonej lupinie to bardzo dobra
odmiana - w srodku sa bardziej zoltawe niz biale.
ale od czasu do czasu jeszcze rzucaja kartofelki, ktore sa po
wierzchu i w srodku fioletowe. Puree z czegos takiego wrpowadza w
lekkie oszolmienie nawet odwaznych i tych, co wszystko zjedza raz
dla kawalu i proby. U nas tylko pies zjadl to z apetytem
(ludzkie, wiec musi byc dobre)
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-23 20:02:38
Temat: Re: Jeszcze o salatki proszeKrysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> a écrit dans le message :
9...@4...com...
>
> u nas kartofelki w rozowo /czerwonej lupinie to bardzo dobra
> odmiana - w srodku sa bardziej zoltawe niz biale.
> ale od czasu do czasu jeszcze rzucaja kartofelki, ktore sa po
> wierzchu i w srodku fioletowe. Puree z czegos takiego wrpowadza w
> lekkie oszolmienie nawet odwaznych i tych, co wszystko zjedza raz
> dla kawalu i proby. U nas tylko pies zjadl to z apetytem
> (ludzkie, wiec musi byc dobre)
...wierne stworzenie... dzielny towarzysz !
E.
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-23 21:01:39
Temat: Re: Jeszcze o salatki prosze U nas tylko pies zjadl to z apetytem
>> (ludzkie, wiec musi byc dobre)
>
>...wierne stworzenie... dzielny towarzysz !
>
>E.
...albo naiwne zwierzatko, bo wciskam jej rozne rzeczy pod
pozorem ludzkiego..np proszek na robaki (co pol roku dostaje to
cos i zawsze jej umilam smak swinstwa). poza tym, jak mi pies
potrzebny (tzw vacu-dog) to wystarczy poskrobac energicznie
nozem/widelcem o talerz a la zsuwanie resztek kolacyjnych do
psiej miski i piesek jest przy boku...ostatnio wlazi nosem do
koszyka z jarzynami, otwiera torbe z marchwia, grzecznie siada i
zaczyna poplakiwac...kotek to by pewnie dawno ukradl
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-23 22:00:22
Temat: Re: Jeszcze o salatki prosze! Juz zaproszeni goscie zastanawiaja sie jakie to nowe ,,danie z
> internetu" zostanie im zaserwowoane :-)))
Proponuje salatke, ktora zrobila furore na urodzinach mojej corki, jest lekko
ostra, no i zaskakujaca
iza
Wonny ryz
3 duze cebule drobno pokrojone
45 ml oliwy z oliwek
3 lyzeczki tumeriku (dla koloru)
3/4 lyzeczki cayenne chilli lub innej chili w proszku, mozna mniej dla
niedoswiadczonych podniebien
450 g ryzu bialego, dlugiego (nie moze sie rozpasc w gotowaniu!!!)
1,2 l wrzacej wody (co najmniej)
300 g zielonej fasolki drobno pokrojonej, ugotowanej
300 g drobno pokrojonego ananasa - moze buc z puszki
Sos
60 ml oleju slonecznikowego
45 ml octu winnego z bialego wina
130 ml soku ananasowego - ja uzylam z puszki, ale nie syropu
1,5 lyzki utartego korzenia imbiru (nie da sie zastapic sproszkowanym)
sol, pieprz
Wykonanie:
1. Podsmazyc cebule na oleju na szklisto, dodac tumerik + chilii + ryz, smazyc
2-3 min, dodac wode gotowac az bedzie prawie miekki (czasami potrzeba wiecej
wody), al dente :-), nie rozgotowac, bo sie potem rozwali
2. Zrobic sos
3. Gdy ryz jest gotowy wlac sos, azeby sie wszystko przegryzlo (ja zrobilam 2
razy wiecej sosu i zuzylam caly ile sosu idzie zalezy od ryzu.
4. Gdy wszystko przestygnie, dodac fasolke i ananas, doprawic sola i pieprzem
5. Lepiej smakuje na nastepny dzien
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-24 11:44:09
Temat: Re: Jeszcze o salatki prosze
Użytkownik <i...@y...com> napisał w wiadomości
news:6f46.00000238.3bd5e875@newsgate.onet.pl...
> ! Juz zaproszeni goscie zastanawiaja sie jakie to nowe ,,danie z
> > internetu" zostanie im zaserwowoane :-)))
>
> Proponuje salatke, ktora zrobila furore na urodzinach mojej corki, jest
lekko
> ostra, no i zaskakujaca
>
> iza
>
> Wonny ryz
>
> 3 duze cebule drobno pokrojone
> 45 ml oliwy z oliwek
> 3 lyzeczki tumeriku (dla koloru)
Moze na nieobyta wyjde, ale co tam, wazne zeby sie czegos nowego nauczyc:
Co to ten tumerik, ktory dla koloru dodawac trzeba? Ja do zabarwiania ryzu
uzywam szafranu.
--
grazyna
nr Gadu-Gadu 1107650
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-24 23:01:49
Temat: Re: Jeszcze o salatki prosze
> > 3 lyzeczki tumeriku (dla koloru)
>
> Moze na nieobyta wyjde, ale co tam, wazne zeby sie czegos nowego nauczyc:
> Co to ten tumerik, ktory dla koloru dodawac trzeba? Ja do zabarwiania ryzu
> uzywam szafranu.
tumerik, to przyprawa b.popularna w kuchniach arabskich i azjatyckich, dodaje
koloru i ponoc smaku, ale roznica (brak tegoz mam na mysli) jest prawie
niewyczuwalna
z moich lektur wynika, ze uzywac je mozna zamiennie, aczkolwiek tumerik jest
wielokrotnie tanszy
szafranu nie uzywalam nigdy :-((
a ponoc dodaje extra aromatu
ale sadze, ze mozesz nim zastapic tumerik, ale nie wiem ile jest wystarczajaco -
ryz powinien byc zolty
powodzenia i daj znac, czy smakowalo
iza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |