Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <i...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jeszcze o salatki prosze
Date: 24 Oct 2001 00:00:22 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 39
Message-ID: <6...@n...onet.pl>
References: <9qu2ru$crl$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1003874422 27632 192.168.240.245 (23 Oct 2001 22:00:22 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 23 Oct 2001 22:00:22 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 212.140.112.29, 213.180.130.21
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows 95; L1Batch November 2000
B2000BY)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:76172
Ukryj nagłówki
! Juz zaproszeni goscie zastanawiaja sie jakie to nowe ,,danie z
> internetu" zostanie im zaserwowoane :-)))
Proponuje salatke, ktora zrobila furore na urodzinach mojej corki, jest lekko
ostra, no i zaskakujaca
iza
Wonny ryz
3 duze cebule drobno pokrojone
45 ml oliwy z oliwek
3 lyzeczki tumeriku (dla koloru)
3/4 lyzeczki cayenne chilli lub innej chili w proszku, mozna mniej dla
niedoswiadczonych podniebien
450 g ryzu bialego, dlugiego (nie moze sie rozpasc w gotowaniu!!!)
1,2 l wrzacej wody (co najmniej)
300 g zielonej fasolki drobno pokrojonej, ugotowanej
300 g drobno pokrojonego ananasa - moze buc z puszki
Sos
60 ml oleju slonecznikowego
45 ml octu winnego z bialego wina
130 ml soku ananasowego - ja uzylam z puszki, ale nie syropu
1,5 lyzki utartego korzenia imbiru (nie da sie zastapic sproszkowanym)
sol, pieprz
Wykonanie:
1. Podsmazyc cebule na oleju na szklisto, dodac tumerik + chilii + ryz, smazyc
2-3 min, dodac wode gotowac az bedzie prawie miekki (czasami potrzeba wiecej
wody), al dente :-), nie rozgotowac, bo sie potem rozwali
2. Zrobic sos
3. Gdy ryz jest gotowy wlac sos, azeby sie wszystko przegryzlo (ja zrobilam 2
razy wiecej sosu i zuzylam caly ile sosu idzie zalezy od ryzu.
4. Gdy wszystko przestygnie, dodac fasolke i ananas, doprawic sola i pieprzem
5. Lepiej smakuje na nastepny dzien
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|