Data: 2001-10-25 09:17:01
Temat: Re: Jeszcze o salatki prosze
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
i...@y...com wrote:
>
> > > 3 lyzeczki tumeriku (dla koloru)
> >
> > Moze na nieobyta wyjde, ale co tam, wazne zeby sie czegos nowego nauczyc:
> > Co to ten tumerik, ktory dla koloru dodawac trzeba? Ja do zabarwiania ryzu
> > uzywam szafranu.
>
> tumerik, to przyprawa b.popularna w kuchniach arabskich i azjatyckich, dodaje
> koloru i ponoc smaku, ale roznica (brak tegoz mam na mysli) jest prawie
> niewyczuwalna
po naszemu kurkuma, główny składnik proszku curry sprzedawanego w
krajach demokracji ;-))
Jest duużo tańszy od szafranu. Szafranu wystarczy kilka nitek. Aha, w
Hiszpanii i Marokko sprzedają kurkumę jako jakiś szafran.
Waldek
|