Data: 2001-10-23 22:00:22
Temat: Re: Jeszcze o salatki prosze
Od: <i...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
! Juz zaproszeni goscie zastanawiaja sie jakie to nowe ,,danie z
> internetu" zostanie im zaserwowoane :-)))
Proponuje salatke, ktora zrobila furore na urodzinach mojej corki, jest lekko
ostra, no i zaskakujaca
iza
Wonny ryz
3 duze cebule drobno pokrojone
45 ml oliwy z oliwek
3 lyzeczki tumeriku (dla koloru)
3/4 lyzeczki cayenne chilli lub innej chili w proszku, mozna mniej dla
niedoswiadczonych podniebien
450 g ryzu bialego, dlugiego (nie moze sie rozpasc w gotowaniu!!!)
1,2 l wrzacej wody (co najmniej)
300 g zielonej fasolki drobno pokrojonej, ugotowanej
300 g drobno pokrojonego ananasa - moze buc z puszki
Sos
60 ml oleju slonecznikowego
45 ml octu winnego z bialego wina
130 ml soku ananasowego - ja uzylam z puszki, ale nie syropu
1,5 lyzki utartego korzenia imbiru (nie da sie zastapic sproszkowanym)
sol, pieprz
Wykonanie:
1. Podsmazyc cebule na oleju na szklisto, dodac tumerik + chilii + ryz, smazyc
2-3 min, dodac wode gotowac az bedzie prawie miekki (czasami potrzeba wiecej
wody), al dente :-), nie rozgotowac, bo sie potem rozwali
2. Zrobic sos
3. Gdy ryz jest gotowy wlac sos, azeby sie wszystko przegryzlo (ja zrobilam 2
razy wiecej sosu i zuzylam caly ile sosu idzie zalezy od ryzu.
4. Gdy wszystko przestygnie, dodac fasolke i ananas, doprawic sola i pieprzem
5. Lepiej smakuje na nastepny dzien
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|