| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-04-23 12:45:02
Temat: KalmaryKtoś prosił o przepisy na potrawy z kalmarów:
Kalmary duszone:
1,5kg kalmarów
150g oleju
100g wina białego wytrawnego
10 pomidorów
2 ząbki czosnku
1 łyżka stołowa posiekanej pietruszki
sól, pieprz do smaku
Kalmary wyczyścić, wymyć, pokroić na kawałki. obsmażyć dodać wino,
poddusić. a następnie dodać przetarte pomidory, pietruszkę, sól i pieprz i
dusić do gotowości. na koniec zaprawić roztartym z odrobiną soli czosnkiem.
Kalmary faszerowane:
500g kalmarów
300g sosu pomidorowego
300g świeżej kapusty
2 cebule
3 jajka
2 stołowe łyżki oleju
Pieprz i sól do smaku
Kapustę posiekać drobno, poddusić w oleju z odrobiną wody prawie do
gotowości. Dodać drobno posiekane ugotowane na twardo jajka i lekko
podsmażona cebulę, posolić i popieprzyć do smaku.
Kalmary wyczyścić i wymyć i lekko zbić młotkiem, obsmażyć w oleju,
przełozyć do rondla, zalać sosem pomidorowym i dusić około 30-40minut.
Jeżeli nie kupujemy kalmarów wyczyszczonych to trzeba wykonać następujące
czynności.
odciąć szczypce (ramiona), następnie dziób, wyjąć strunę, oczyścić wnętrze
od czarnej błonki, dobrze wymyć. Aby tę błonkę lekko wyczyścić trzeba na
chwilę zanurzyć kalmara we wrzątku, lub wilgotne pace włożyć do soli.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |