Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kalmary

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kalmary

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-04-23 12:45:02

Temat: Kalmary
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ktoś prosił o przepisy na potrawy z kalmarów:

Kalmary duszone:

1,5kg kalmarów
150g oleju
100g wina białego wytrawnego
10 pomidorów
2 ząbki czosnku
1 łyżka stołowa posiekanej pietruszki
sól, pieprz do smaku

Kalmary wyczyścić, wymyć, pokroić na kawałki. obsmażyć dodać wino,
poddusić. a następnie dodać przetarte pomidory, pietruszkę, sól i pieprz i
dusić do gotowości. na koniec zaprawić roztartym z odrobiną soli czosnkiem.

Kalmary faszerowane:

500g kalmarów
300g sosu pomidorowego
300g świeżej kapusty
2 cebule
3 jajka
2 stołowe łyżki oleju
Pieprz i sól do smaku

Kapustę posiekać drobno, poddusić w oleju z odrobiną wody prawie do
gotowości. Dodać drobno posiekane ugotowane na twardo jajka i lekko
podsmażona cebulę, posolić i popieprzyć do smaku.
Kalmary wyczyścić i wymyć i lekko zbić młotkiem, obsmażyć w oleju,
przełozyć do rondla, zalać sosem pomidorowym i dusić około 30-40minut.

Jeżeli nie kupujemy kalmarów wyczyszczonych to trzeba wykonać następujące
czynności.
odciąć szczypce (ramiona), następnie dziób, wyjąć strunę, oczyścić wnętrze
od czarnej błonki, dobrze wymyć. Aby tę błonkę lekko wyczyścić trzeba na
chwilę zanurzyć kalmara we wrzątku, lub wilgotne pace włożyć do soli.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

naleśniki... [chwale sie;]
Jak sie robi kartofelsalat?
CIASTO
kalmar
PELMIENIE

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »