Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia PELMIENIE

Grupy

Szukaj w grupach

 

PELMIENIE

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-04-23 05:55:33

Temat: PELMIENIE
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Z mięsem:
Robi się je tak samo jak nasze pierogi, podaje obficie skropione tłuszczem,
osobno do nich podaje się śmietanę, tarty ser, ocet, zieleninę.
Z rzodkwią:
Startą na grubej tarce rzodkiew sparza się małą ilością wrzątku lub lekko
poddusza na maśle i po ostygnięciu miesza ze gęstą śmietaną. Tym farszem
napełnia się pelmienie, gotuje w osolonej wodzie i podaje z masłem lub
śmietaną.
Po syberyjsku:
Robi się je jak nasze uszka. Wołowinę i wieprzowinę w przybliżeniu po
połowie miele się w maszynce do mięsa, razem z jedną cebulą, kilkoma ząbkami
czosnku odrobinę wody lub bulionu do zarobienia farszu, pieprz i sól.
Z kapustą:
Około 40 dag wieprzowiny, 2 cebule, 20 dag świeżej kapusty, woda do
zarobienia farszu, pieprz i sól. Miele się wieprzowinę i cebule, kapustę
bardzo drobno sieka i po połączeniu razem lepi się pelmienie.
Z grzybami:
Farsz:
Około 20 grzybów białych (prawdziwki, podgrzybki), szklanka kaszy gryczanej
lub ugotowanego ryżu, 4 łyżki oleju słonecznikowego, jedna cebula, jajko,
sól.
Ciasto:
2 szklanki pszennej mąki, 3/4 szklanki wody, 4 łyżki stołowe oleju
słonecznikowego.
Wywar:
0,5 l bulionu grzybowego, 2-3 liście laurowe, parę ziaren czarnego pieprzu,
2-3 ząbki czosnku, szklanka śmietany, sól.

Suszone grzyby gotuje się, drobno sieka, podsmaża razem z cebulą i
miesza z gęstą podgotowaną kasza gryczaną lub ryżem i posiekanym jajkiem
ugotowanym na twardo.
Farsz wyrabia się na jednorodną masę.
Ciasto - do oleju wlewa się wrzątek i wsypuje makę - szybko wyrabia się
drewnianą łyżką, a później ręcznie i wałkuje cieniutki placek, nie
podsypując mąką. Kroi się ciasto na kwadraty i robi się pelmienie, które
układa się na blachę posmarowaną olejem. Piecze się w piekarniku około
kwadransa. Następnie przekłada się pelmienie do rondla, głębokiej patelni
lub brytfanny, zalewa wywarem, lekko soli, dodaje się przyprawy i wstawia do
piekarnika na kwadrans.
Podaje się wykładając na talerze i zalewa się śmietaną.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

UCHA Z PELMIENIAMI
PELMIENIE Z KALMARÓW
kurczak z suszonymi pomidorami i bazylią
Małże - z czym podawać?
smalec z jabłkami (potrzebny przepis)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »